Äärijärjestöjen väkivaltaan pitää puuttua – Väkivaltaa ei pidä hyväksyä ihmisiä, eläimiä eikä toisten omaisuuttakaan kohtaan

Blogi, maanantaina 03.08.2015

Viikonloppuna Jyväskylässä minutkin pysäytti kävelykadulla tapahtunut väkivaltatapaus. Itse samassa paikassa viime viikolla oli monia kertoja ja myös viikonloppuna joka päivä. Tällä kertaa liikkeellä olivat äärioikeistolaiset. Väkivaltaa ovat käyttäneet myös äärivasemmistolaiset ja anarkistit niin poliisia kuin viaottomia eläimiäkin kohtaan. Kummankin tahon teot ovat minusta tuomittavia ja toivoisin, että kaikki puolueet tuomitsisivat väkivallan tulee sitten vasemmalta, oikealta tai keskeltä tai mistä tahansa suunnasta. Nyt tuntuu siltä, että osa poliitikoista vain tuomitsee ja paheksuu aina sitä väkivaltaa mikä tulee itsestä katsottuna muualta. Väkivalta on aina yhtä tuomittavaa eikä sitä pidä hyväksyä minkään tavoitteen ajamiseksi tai toisten tavoitteiden estämiseksi.

Myös väkivallan käyttämiseen yllyttäminen ja rohkaiseminen on tuomittavaa ja raukkamaista. Tapahtuu se sitten Facebookissa, twitterissä tai tapahtumissa huudellen.

Itse olen saanut tappouhkausia myös tämäntyyppisiltä tahoilta. Mutta uhkaavimmat tilanteet olen itse kokenus Greenpeacen toimesta. Täytyy myöntää, että järjestön toiminta esimerkiksi puoluekokouksessamme oli pelottavaa. Ovien päällä roikkui aktivisteja köysin ja heidän varustuksestaan tai jopa aseistuksestaan ei ollut mitään tietoa. Osa porukasta myös syöksyi kokouslavallemme kesken puolueen puheenjohtajan puheen. Eikä väkivallalta vältytty siinäkään tilanteessa. Vastaava uhkaava tilanne oli muutama vuosi sitten Jyväskylässä Suomen MM-rallin palkintojenjaossa. Greenpeace häiritsi luvallista tapahtumaa uhkaavalla tavalla ja herätti pelkoa meissä monissa. Onneksi tänä vuonna vastaavat paikat oli miehitetty turvallisuusalan ammattilaisilla ja vastaavilta tilanteilta vältyttiin. Mutta sen tiedämme, että tällainen varautuminen ja ihmisten turvallisuuden takaaminen maksaa tuhansia ja tuhansia euroja aina lisää normaalin järjestyksenvalvonnan lisäksi.

Ja niitä esimerkkejä on paljon missä on rikottu toisten omaisuutta näyteikkunoista autoihin ja laillisten yrittäjien koneita ja muuta omaisuutta. Näitä tapauksia löytyy tältäkin kesältä. Valitettavasti.

Aamulla Ykkösaamussa muutama kansanedustaja kollegani pohti sitä, että ”täyttääkö väkivaltaa käyttävä yhdistys asetetut laillisuuskriteerit”. Tämä kysymys pitää minusta käydä läpi nyt kaikkien väkivaltaa käyttävien toimijoiden osalta. Ja itse toivon, että myös ilkivaltaan ja laillisten tilaisuuksien terrorisointiin ja häiriköintiin syyllistyvien tahojen kohdalla tehtäisiin vastaava arviointi. Laillisten keinojen pitää riittää demokratiassa kaikille.

Itse toivon, että kaikki puolueet tekevät selvän peräeron kaikkiin lakia rikkoviin toimijoihin on sitten kyse rasismista, vihapuheesta, väkivallasta toisia ihmisiä kohtaan, väkivallasta eläimiä kohtaan tai terrorista toisten omaisuutta kohtaan. Kun olisimme aina yhtä tiukkoja ja ehdottomia tällaista toimintaa kohtaan niin sillä olisi jotain vaikutustakin.

Kello 22.48 ja kohti yötä ja uutta päivää. Kiitokset palautteesta liittyen aamuiseen kirjoitukseeni. Eräs kommentoija totesi, että ”Järjestäytynyt yhteiskunta ei voi suvaita sen enempää mustaa, punaista kuin vihreätäkään väkivaltaa. Sanoi Li Andersson mitä tahansa, ei ole olemassa parempaa väkivaltaa.” Näin se juuri on ja siksi aamuisen kirjoitukseni teinkin. Nollatoleranssin tulee olla ehdoton eikä yksikään puolue saa antaa tällaisella toiminnalle tilaa tai kasvualustaa tai edes ymmärtämystä.

Tänään hoidettu asioita ja hieman vielä MM-rallin jälkeisiäkin töitä. Autoa oli Jyväskylässä hieman kolhittu ja motorsportmies Jouko Karhumäki laittaa nyt rutut kuntoon ja sellaista kaikkea pientä. Huomenna sitten lomapäivä ja suunnaksi lasten ja kummitytön kanssa Korkeasaari. Säänkin pitäisi vielä suosia. Vihdoin.

Kommentit