Uudet hoivakotien asukkaat ja myös muuttajat yksiköiden sisällä pitää testata – Hoitajat joutuneet kohtuuttoman arvostelun kohteeksi

Blogi, torstaina 16.04.2020

Viime päivinä olen saanut useampia viestejä joissa vanhusten hoivakoteihin koronavirus on päässyt ovesta sisään uuden asukkaan matkassa. Näin myös julkisuudessa olleiden tietojen mukaan kävi myös Kiuruvedellä, missä covid-19  on tappanut hoivakodin 30 asukkaasta jo yhdeksän. Viikko sitten kerrottiin, että Helsingissä hoivakodeissa oli koronaan kuollut jo myös yhdeksän ikäihmistä ja tartuntoja oli kolmessa kaupungin omassa ja kolmessa ostopalveluyksikössä. Kavala ja näkymätön tauti ei siis ole vain yksityisen puolen vitsaus vaan aivan yhtä vaarallinen ja paha julkisellakin puolella.

Julkisuuteen kerrottujen tietojen mukaan tartuntoja hoivakodeissa on havaittu ainakin Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymässä, Savon sairaanhoitopiirissä, Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä, , Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä. Kaupunkikohtaisia tietoja on julkisuuteen kerrottu tai tullut näiden lisäksi ainakin Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Erilaisia huhuja on liikkunut myös monista muista kunnista, mutta niitä ei syystä tai toisesta ole haluttu julkisuuteen vahvistaa.

Itse olen saanut myös viestejä hoitajilta ja omaisilta siitä, että tartuntoja hoivakoteihin on tullut muuallakin kuin Kiuruvedellä nimenomaan uusien asukkaiden mukana. Tuorein viesti kertoi tällaisesta tapauksesta Espoosta. Muuttanutta asukasta ei oltu suostuttu vastaanottavan hoivakodin toiveista tai vaatimuksista huolimatta testaamaan ja nyt yksikössä on saamani tiedon mukaan korona. Voisi sanoa, että lähes anteeksiantamatonta jos näin tapahtuu.

Minusta nyt pitäisikin tehdä valtakunnallinen määräys Sosiaali- ja terveysministeriössä, että kaikki, myös oireettomat, uudet hoivakotien asukkaat aina testattaisiin ennen muuttoa hoivakotiin. Sama testausvaade pitäisi koskea myös tilanteita joissa asukas vaihtaa hoivakotia tai yksikköä.

Hoitajat ovat kyllä aivan kohtuuttoman tilanteen edessä ja heidän hyvä työ tartuntojen estämiseksi ja koronan leviämisen hillitsemiseksi vesittyy näin välipitämättömällä toiminnalla. Lähihoitajat ja sairaanhoitajat tekevät kovaa työtä niin sairaanhoidon, terveydenhoidon kuin vanhustenhoidonkin parissa ja heitä soisi myös järjestelmämme tukevan. Välillä on törmännyt siihen, että hoivakotitartunnoissa syyttävä sormi osoittaa hoitajia ainakin some- ja muissa kirjoitteluissa. Totuus taitaa usein olla ihan toinen.

Ja lisäksi kohtuuton tilanne on syntynyt hoito- ja hoiva-alan ammattilaisille suojavarusteiden kohdalla. Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeet ovat olleet sekavia ja muuttuneet edestakaisin. Ja kun tämän päälle vielä lisätään se, että suojavarusteita ei ole riittävästi ja hallituksen HVK:n kanssa tilaamistakin iso osa kelvottomia niin ammattilaiset ovat todella tukalassa ja ikävässä välissä.

Aamulla oli Lopella lunta maassa. Myös Helsingissä tehtiin tänään kuulemma talven lumiennätys. No, toivotaan, että se jo talven myöhästynyt talvi ei nyt sentään keväällä enää tulisi.

Kello 22.35 ja kämpillä. Eduskunnassa vielä illalla puhuimme yritysten tukemisesta. Valitettavasti nyt tuntuu siltä, että kaikkea mahdollista ei maamme hallitus halua tehdä yritysten pelastamiseksi. Jos nyt konkursseja tulee isosti niin tämän kriisin taloudellinen vaikutus ja myös inhimillinen vaikutus voi olla aivan eri luokkaa kuin se mistä nyt puhuttu. Palaan aamusta taloudellisiin vaikutuksiin laajemmin.

Illalla vielä palaveria kokoomuksen tulevaisuudesta. Hyvä keskustelu ja katsotaan mitä kaikkea tässä vielä saamme aikaan.

 

Kommentit