Uudenmaan eristäminen purku voi olla koronakriisin toistaiseksi suurin virhe? – Mikä on Suomen Exit-strategia ulos koronakriisistä?

Blogi, keskiviikkona 15.04.2020

Pääministeri Sanna Marinin hallitus päätti tänään purkaa Uudenmaan eristyksen. Uudenmaan sulku päättyykin jo tänään 15.4.2020. Toivon sydämestäni, että tämä ei nyt ollut tämän koronakriisin suurin virhe. Pahaa pelkään, että oli.

Hallitus toki meni päätöksessään perustuslain taakse. Se sopi heidän tarinaansa, mutta eivät he sen paremmin perustelleet sulun alkuakaan ja loppupelissä päätös on vahvaa tulkintaa mitä ohjaa politiikka. Keskustelut kertoivatkin, että Uudenmaan sulku jakoi vahvasti Marinin hallitusta. Keskustassa oli vahvaa halua jatkaa sulkua ja vihervasemmisto taasen ajoi sulun purkua.

Itse ajattelen niin, että kaikkien koronatoimien pitää olla oikea-aikaisia ja vaikutuksiltaan laajasti tarkasteltuna perusteltuja. Tällainen sulku aiheuttaa henkilötasolla haittaa ja harmia, aiheuttaa myös ongelmia talouteen jne., mutta myös hidastaa taudin leviämistä selvästi muuta maata tartuntarikkaammalta alueelta muualle Suomeen.

Itselläni olisin ollut valmis jatkamaan vielä puolellatoista kuukaudella Uudenmaan nykymuotoistakin eristämistä. Oltaisiin siis kevät menty näin ja kesäksi sitten saatu sulku purettua turvallisesti ja hallitusti. Vaihtoehtoisesti olisin voinut kannattaa lyhyempää, mutta selvästi rajumpia rajoittamistoimia Uudellemaalle ja ennen muuta Kehä III:sen sisäpuolelle. Köhäkolmosen sisäpuolella nimittäin tautitilanne myös muuta Uuttamaata selvästi pahempi. Tällöin kysymykseen olisi tullut kolmen viikon rajoittamistoimet joissa mukana olisi ollut tapaamisten rajoittaminen enintään kahteen henkilöön, ulkonaliikkumisen rajoittamistoimia ja myös kaupoissa henkilömäärän rajaamista. Myös hengityssuojainten käyttöpakko olisi tällöin ulotettava koskemaan mm. kaupassa käyntejä. Tällä tavalla olisi todennäköisesti saatu tehokkaasti selville oireettomat tartunnat ja toisaalta tukahdutettua tartunnan saaneiden taudin levittäminen. Tätä mallia on kutsuttu mm. Saksan malliksi ja tulokset ovat olleet hyviä.

Ja samaan aikaan muuten pitäisi nyt selvästi lisätä koronatestausta. Tämä on sitä mitä olemme vaatineet pitkään. Tässä taasen puhutaan taas ns. Etelä-Korean mallista eli ”Testaa, jäljitä ja eristä”. Etelä-Korea on saavuttanut erittäin hyviä tuloksia massiivisella ja matalankynnyksen testaamisella. Tämä pitäisi nyt ottaa käyttöön myös Suomessa. Kaikki oirehtivat pitäisi testata ja myös todella matalalla kynnyksellä erityisesti kaikki terveydenhoidon ja sairaanhoidon ammattilaiset ja myös vanhustenhoidon henkilökunta. Tämä selvästi nykyistä määrältään korkeampi koronatestaaminen ja myös matalalla kynnyksellä tehtävä testaaminen olisi tehokkain keino minimoida koronakriisin vaikutuksia. Laaja-alainen testaaminen olisi paras tie ulos kriisistä. Sen varaan voitaisiin rakentaa uskottava ja tehokas exit-strategia.

Toivotaan, että ratkaisut ovat kuitenkin oikeita. Olisin mielelläni huolineni lopulta väärässä.

Kello 20.35 ja Lopella. Aamulla talvea ja keväällä kevättä. Sellaista se kevät on.

Uudenmaan raja ollut nyt auki päivästä. Riihimäellä kuulemma kaupoissa kevään vilkkain päivä. Ei näytä siis kovin hyvin pääministeri Sanna Marinin vetoomus toimia, että mökeille ei pitäisi vielä Uudeltamaalta lähteä. Olen enemmän kuin huolissani siitä mitä tässä nyt vielä tapahtuu.

Itse siis asun tässä Uudenmaan rajalla Kanta-Hämeen puolella. Meillä ei Lopella vielä yhtään korona tartuntaa ole eli tilanne Uuteenmaahan verrattuna täydellisen erilainen. Toivottavasti tilanne säilyy tällaisena jatkossakin. Ja kotikuntani Loppihan on siis äärimmäisen suosittu mökki- ja vapaa-ajankunta. Meillä on tuhansi vapaa-ajanasuntoja ja erityisesti kesäisin kuntamme väkiluku noin 8000:sta lähes tuplaantuu, kun satojen järvien rantojen mökit täyttyvät. Haluan nyt täälläkin todeta, että vapaa-ajanasukkaat ovat kunnallemme äärimmäisen tärkeitä ja arvokkaita. Heidän, teidän, ansiosta Lopella on sellaisia palveluita joita ei täällä muuten enää olisi. Ja monet vapaa-ajanasukkaat ovat aktiivisia niin järvien suojelutyössä, laajakaistahankkeissa, yhdistyksissä ja seuroissa ja monet myös toimivat täällä yrittäjinäkin. Ilman kesäloppilaisia tai oikeastaan vapaa-ajanloppilaisia ei Loppi olisi Loppi. Itse siis toivon, että tämä tilanne ei nyt turhaan tekisi vastakkain asettelua vaan kaikki ymmärtäisivät tilanteen ja toimisimme itse kukin mahdollisimman vastuullisesti ja lähimmäisiä kunnioittaen ja ymmärtäen. Toivottavasti kesätoreillamme jälleen saamme yhdessä kohdata ja toivottaa silloin kaikki avosylin jälleen tänne tervetulleiksi. Toivottavasti silloin se on jo taas mahdollista.

Erilaisia huolestuneita viestejä tulee myös muista asioista. Hetki sitten sain viestin miten Espoossa oli yksityiseen hoivakotiin siirretty uusi asukas. Häntä ei suostuttu testaamaan ennen muuttoa ja nyt kuulemma sitten tartunta talossa. Olisiko nyt jo aika tehdä pakolliseksi testaus sellaisissa tilanteissa, kun vanhusten ja muihin hoivakoteihin uusia asukkaita muuttaa tai muutetaan hoivakodista toiseen? Näyttää siltä, että juurikin asukkaiden mukana nyt tämä viheliäinen tauti heikoimpien ihmisten koteihin tunkeutuu.

Sain myös yhteydenoton missä ihmeteltiin Marinin hallituksen ja Huoltovarmuuskeskuksen selityksiä siitä, että osaamista ei suojamaskihankintoihin HVK:lla ollut. Soittaja kysyi, että eikö valtiolla ja kunnilla ole juuri hankintoja varten Hansel? Kyllä. Ja miksi sitä ei sitten tässä käytetty? Hanselilla kymmeniä hankintojen ammattilaisia ja olisi luullut, että sitä kautta olisi hankintakumppaniksi valikoitunut muut kuin nyt otsikoissa olevat liikemiehet ja liikenaiset. Kysymys kuuluukin, että miksi piti itse tehdä miljoonien hankinnat ja sivuuttaa paras hankintaosaaminen? Onko tämän hankinnan taustalla kuitenkin vielä jotain mitä ei julkisuuteen kerrottu tai julki tullut?

Huomenna eduskunnassa jatketaan.

Kommentit