Kokoomus esittää urheilulle, liikunnalle ja kulttuurille mittavaa lisätukea – Alv-palautukset saataisiin yrityksille haluttaessa kuukaudessa

Blogi, tiistaina 14.04.2020

Jätimme tänään Kokoomuksen lisätalousarvioaloitteet valtion II LTA:han. Valtiovarainministeri Katri Kulmunin lisätalousarvio oli jo massiivinen ja velanotto maassamme kasvaa räjähdysmäisesti. Tälle emme nyt yksinkertaisesti mitään voi, mutta sille voimme, että lisämiljardit käytettäisiin tehokkaasti ja kohdennettaisiin oikein. Ja toisaalta tärkeää ja vaikuttavaa on myös sekin, että esimerkiksi rajoittamistoimet olisivat oikeasuhtaisia eli tehokkaita koronan leviämisen estämiseksi ja hillitsemiseksi, mutta myös sellaisia, että talouskin pysyisi matkassa mukana.

Tätä silmälläpitäen esitimme tänään lisää rahoitusta ennen muuta testaamiseen. Hallituksen esityksessä ei lisätestaamiseen enää lisärahaa osoiteta ja meistä tämä on virhe. Nyt pitää ehdottomasti laajentaa testausta merkittävästi eli testata, jäljittää ja eristää. Esimerkiksi Etelä-Koreassa on saatu hyviä tuloksia ja jopa koronaepidemia hallintaan tällä mallilla. Eli määrältään erittäin laaja testaaminen on antanut avaimet koronan hallintaan eikä esimerkiksi rajuja alueiden eristämisiä ole tarvittu. Verratkaapa tätä Suomessa käytettyyn malliin? Meillä siis testattu erittäin niukasti ja toisaalta tehty mm. Uudenmaan eristäminen. Olisiko siis voinut tehdä myös toisin? Eikä tämä ole jälkiviisastelua vaan olemme ja olen tästä puhunut pitkin koronamatkaa.

Massiivinen testaaminen on paras tie ulos koronakriisistä. Pitää siis saada tartunnan saaneet selville ja tartuntaketjut jäljitettyä ja sitten tartunnan saaneet eristettyä. Ja esitimmekin tänään Kokoomuksen toimesta testaamiseen 200 miljoonaa euroa lisää rahoitusta ja nimenomaan matalankynnyksen testaamiseen ja lisäksi kohdennettuna vielä terveydenhoidon ja sairaanhoidon sekä vanhustenhoidon ammattilaisille. Koronatestiin pitää päästä helpolla ja nopeasti.

Lisäksi esitimme lisämäärärahaa ravintola- ja kahvila-alalle. Meidän mielestä perustuslakivaliokunta tätä myös edellytti. Nyt hallituksen riveistä annetaan ymmärtää, että tällaista velvoittavuutta ei olisikaan ja asiasta tehdään vain tai vasta selvitys.

Voin sanoa, että ilman merkittävää ravintoloiden tukea näemme massiivisen ravintola- ja kahvila-alan konkurssiaallon jo tänä keväänä. Kokoomus esittikin ravintola- ja kahvila-alalle ensimmäisen kuukauden 200 miljoonan euron tukipaketin ja seuraava pitäisi saada sitten toukokuulla.

Meillä myös iso huoli muistakin yrityksistä. Esimerkiksi koulukuljetuksia hoitavat yritykset ovat tukalassa paikassa ja monet muut. Tulemmekin esittämään vielä tämän LTA:n yhteydessä mallin millä kaikki yritykset saisivat apua nopeasti. Nyt ELY:n ja Business Finlandin jonot ovat pitkiä ja osa yrityksistä ehtii pahimmillaan kaatua jo odottaessa myönteistä tukipäätöstään. Jokainen tukeen oikeutettu ja lopulta myönteistä päätöstään odottaessaan konkurssiin ajautunut yritys on anteeksiantamaton virhe – osoitus toimimattomasta tukijärjestelmästä.

Lisäksi esitimme poliisille lisämäärärahaa (5milj) ja myös isoina kokonaisuuksina urheilulle ja liikunnalle yhteensä 100 miljoonan tukea ja luoville aloille hallituksen esityksen päälle vielä erityistä 40 miljoonan euron lisätukea. Urheilun ja liikunnan tukea tarvitaan ihan sieltä junnuseuroista huippu-urheiluun asti. Ja jos kesältä vielä isoja tapahtumia peruuntuu niin ei edes tämä 100 miljoonaa tule riittämään. Ja luovien alojen paketti on siis nimenomaan se mistä viime viikolla teimme kirjallisen kysymyksen eli kyse on bändeistä ja artisteista jotka jäävät nyt hallituksen tuissa väliinputoajiksi. Heiltä kuitenkin ravintoloiden ja yleisötapahtumien kiellon kautta loppuneet keikat ja tilanne on tukala myös heitä tukevien yrittäjien mm. äänentoisto- ja lavatekniikasta vastaavien osalta.

Tänään eduskunnassa on käyty lähetekeskustelua tästä lisätalousarviosta. Nyt on käynyt selväksi, että kokonaisuudesta puuttuu yksi budjettilaki kokonaan ja tämän lisätalousarvion käsittely venyy noin viikolla. Aluperin oli tarkoitus saada tämä käsiteltyä eduskunnassa jo tämän viikon aikana. Nyt odotamme sitten puuttuvia esityksiä eduskuntaan. Sillalailla.

Seuraavaksi sitten Lopen kunnan puheenjohtajisto ja illalla vielä kunnanhallituksen kokous. Tsekkausta koronatilanteeseen kotikunnan osalta.

Kommentit