Uuden perunan juhlaa.

Blogi, lauantaina 30.06.2012

Tänään Lopella juhlistetaan uutta loppilaista perunaa. Perunankukkapäivät Lopen torilla tänään tuo uutta Timoa torille kappakaupalla. Tervetuloa siis Lopelle uusien perunoiden hakuun, mutta myös mukavaa markkinahumuun muutenkin. Nähdään siis torin vilskeessä ja minua saa siis tavan mukaan tulla myös hihasta nyppäämään jos juteltavaa tai terveisiä on. 

Päivä on muutenkin tapahtumia ja kesää täynnä. Illansuussa sitten Lopen Kesäteatterin ensi-iltaan vieraaksi. Siellä ensi illan saa mainio Tohvelisankarin Rouva.

Kello 21.51 ja yksi kesän vilkkaimmista tapahtumapäivistä takana. Sade onneksi pysyi poissa lähes koko päivän ja saimme viettää 22. Perunankukkapäivät poutasäässä. Oli hieno tunnelma, kun itse tapahtuman Isä Onni Kontro oli palannut jälleen mikin varteen ja markkinajohtoon ja se näkyi ja kuului. Onnilla pitkä ura Lopella monessakin niin yrityselämässä kuin lukuisissa yhdistyksissä ja seuroissa. Ja myös näissä markkinapuuhissa hän ollut se primusmotor ja aikanaan loi Lopelle tämän upean markkinaperinteen joka voi edelleen hyvin ja tuo todellakin elämää tähän kesäkuntaamme. Tästä elämäntyöstä suuri kiitos ja hatunnosto kuuluu Onnille.

En tiedä oliko sitten hieman kuitenkin sää kolea vai sitten normaalia viikkoa aiempi ajankohta syynä siihen, että ei aivan sellaista perinteistä Perunankukkapäivien ruuhkaa Lopella nähty. Myyjiä oli paljon ja hyvin oli väkeäkin, mutta ei nyt sellaista markkinaruuhkaa kuitenkaan. Mutta on tällä uuden perunan juhlalla kyllä aikamoisen suuri paikka meidän loppilaisten sydämissä ja monen muunkin, että perinne on jatkuva. Ja tänäänkin oli tuttuja ympäri Etelä-Suomen paikalla ja monet tulleet vain nimenomaan Perunankukkapäiville. Juttukavereista ei todellakaan ollut puutetta ja tunnelma sellainen kuin se olla pitääkin. Mukana torilla oli kollegoistani tällä kertaa myös SDP:n kansanedustaja Johannes Koskinen ja demariteltallakin riitti väkeä. Muita kansanedustajia ei mukana taitanyt tänä vuonna ollakaan.

Torilta sitten Jorma Kilpiäisen Taarinpellolle katsomaan perinteistä heinäntekoa. Mahtava oli tunnelma heinäpellollakin kun ainakin 30 naista ja miestä ja lapsiakin oli heinähankojen varsissa kiinni ja heittelivät heinää seipäille. Lähes 200 seivästä on nyt kukkuna pellolla ja toivottavasti aurinkoa riittäisi niin heinä saataisiin parin viikon päästä sisään ja siitä sitten ”Lopen kunkulle” eli Hurja-Erolle talviherkuksi. Tänään itse Eero olikin jälleen kisoissa Suur-Hollola-ajoissa. Hieman lähdön vaikeudet veivät tällä kertaa voiton, mutta vahvan juoksun Hurja-Ero teki jälleen Jari Nylundin kanssa. Meno jatkuu ja toivotaan Kuninkuusravien lähdöistä sitten jälleen nappisuoritusta. Mutta heinätapahtuma oli mainio lisä tähän päivää ja kiitos siitä Kilpiäisen Jormalle ja Einolle sekä puuhamiehenä mukana olleelle Aulis Ansalehdolle. Kannattaa muuten Taarinlenkin kautta ajella tai kiertää jos Lopella päin liikutte. Siellä nyt todellista perinnemaisemaa heinäseipineen.

Ja päivän huipennuksena sitten perinteen mukaan Lopen Kesäteatterin ensi-ilta. Sajaniemen Taidemäellä tällä kertaa kappaleena Maria Jotunin Tohvelisankarin Rouva. Tuttua ja takuuvarmaa kesäteatteria ja perinteikästä suomalaista tarinaa. Loppilaiset jälleen suorituivat näytelmästä mallikkaasti, mutta tällä kertaa täytyy minun todeta, että tämä ei teksti ei minua kauheasti sytytä eikä sytyttänyt tälläkään kertaa. Mutta jos Jotunista ja perinteikkäästä suomalaisesta kesäteatterista pitää niin voin suositella, että Lopen kesäteatterin esitys on erinomainen. Tervetuloa siis Lopen Sajaniemen Taidemäelle.

Tuttuja kasvoja näyttämöllä jälleen. Ehkä eniten minya sykähdytti tällä kertaa Birgitta Suursalmi Karoliinana ja Rotva Hänninen Riikkana. Niin ja mainion roolisuorituksen teki myös näytelmän ainoa lapsi eli Jone Shipley, joka näyttelee paimenpoika Matin hauskan roolin. 

Lopen Kesäteatteriin voi varata lippuja: Täältä.

Mutta nyt ilta ihan vaan mökillä. Jos vaikka hieman sohvalla urheilisin EM-kisojen parissa 🙂


 

Kommentit