Uskokoon ken haluaa.

Blogi, sunnuntaina 02.06.2013

Minä en nimittäin usko, että Italia, Ranska tai Saksa toimisi Suomen tavoin hankkiessaan materiaalin omille puolustusvoimilleen. Kyse siis puolustusvoimien uusien kuorma-autojen hankinnasta jota vielä alkuvuodesta siis valmisteltiin ns. tavanomaisena julkisena hankintana. Tämän jälkeen syntyi hyvää keskustelua siitä, että miksi emme hankkisi halustoa omasta maasta. Hankintaprosessi pysäytettiin ja näytti jo hetken hyvältä. Nyt kuitenkin toukokuun lopussa tuli tieto, että Puolustushallinnon kaupallinen johtoryhmä on päättänyt, että hankinta toteutetaan ns. puolustus- ja turvallisuushankintalain mukaisena tarjouskilpailuna eli hankintamenettelynä rajoitettu menettely.

Tosiasia on kuitenkin se, että puolustus- ja turvallisuushankintalain periaatteet ja myös sisältö ja lain systematiikka ovat periaatteessa ihan samat kuin siviilipuolen hankintalaissa. Tämä tarkoittaa sitä, että hankinnasta järjestetään avoin tarjouskilpailu. Laki ei siis tarjoa mahdollisuutta tehdä RSKA hankintaa suorahankintana.

Puolustusvoimien mukaan kyseisessä hankinnassa ei olisi myöskään perusteita Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 346 artiklan soveltamiselle. PM:n tiedotteen mukaan ”kyseinen lainkohta mahdollistaa rajoitetun poikkeamisen normaalista menettelystä milloin valtion keskeiset turvallisuusintressit niin vaativat. Artiklaa 346 sovelletaan erittäin harvoin. Käytännössä sitä voidaan soveltaa ainoastaan keskeisimpien asejärjestelmähankintojen yhteydessä.”

Kyse on siis yhteensä 150 raskaasta kuorma-autosta. Ja hankinnan kokonaishinta on noin 30 miljoonan euroa. Meiltä löytyisi omasta takaan Sisun toimiva vaihtoehto. Sillä olisi siis huoltovarmuus näkökulma takanaan, mutta myös laaja työllistävä vaikutus niin Sisu Autolla kuin myös alinhankintaketjussakin. Minusta ihan vain pelkän kauppahinnan nimissä ei tällaista materiaalia tule kilpailuttaa.

Itse en usko, että Italiassa, Saksassa, Ranskassa, mutte ei myöskään Ruotsissa sivuutettaisi tällä tavalla omaa kotimaista valmistajaa puolustusmateriaalihankinnassa.

Asia on syytä käydä huolella läpi.

….

Aurinkoinen sunnuntai. Viikon ainoa vapaapäivä ja ajattelin siitä todellakin nauttia. Pihatyöt ovat sopiva juttu sunnuntain puuhaksi.

Kello 21.23 ja vasta nyt katselin pyhän Helsingin Sanomia. Aika komean mainoksen on Timo Soini laittanut puoluetuilla lehteen. HS:n etusivu maksaa sunnuntaina sellaisen 50 000 euroa. Ei siis ihan halpaa. Ilmoituksesta voisi hyvin todeta saman millä aamun aloitin eli uskokoon ken haluaa. Aika kallista pluffia pelaa Soini nyt, mutta totta kai jokainen saa tehdä politiikkaa haluamallaan tavalla ja tyylillä. Tänään valtiovarainministeri Jutta Urpilainen päivitti kuitenkin faktisen tilanteen ja hänen kertoman mukaan vakuustilille on tähän mennessä maksettu 924 miljoonaa euroa. Aika härskiä siis väittää, että vakuuksia ei olisi.

Soinin sanakikkailun Urpilainen kuittasi hyvin toteamalla, että joskus asuntoa ostettaessa sanotaan, että ethän sinä asuntoa ostanut vaan osakekirjat. Urpilainen myös totesi omassa blogissaan, että Soini levittää myös väärää tietoa vakuus-sanastakin. Urpilainen kirjoittaa, että ”tämän aamun Helsingin Sanomiin ostetussa mainoksessa Timo Soini väittää, ettei mitään vakuuksia ole, koska sopimuksissa ei ole vakuus-sanaa. Tämä ei pidä paikkaansa. Sana vakuus mainitaan usessa kohdassa sopimuskokonaisuutta.”

Eli se siitä Soinin mainoksesta eli uskokoon ken haluaa.

Mutta tänään nautittu vapaapäivästä. Pihatöitä ja hieman jätevesitöitäkin. Ja aika pitkä tovi myös trimmerin kanssa. Kesä on tullut ja luonto elää vahvaa aikaa.

Huomenna sitten jatketaan. Päivällä tarkoitus mm. istustaa talvella eläkkeelle jääneen kirjastotoimenjohtajamme Tarja Toivosen kanssa hänelle lahjaksi antamani omenapuu Lopen kirjastolle ja hieman työasioita Riihimäelläkin maakuntapäivänä. Ja sitten illalla Lopen kunnanvaltuuston kesäkokous ja siellä listalla mm. viime vuoden tilinpäätös. Nyt valtuustonpuheenjohtajana on hieno saada esitellä sellainen tilinpäätös viime vuodelta. Viime vuonna siis itse toimin Lopella kunnanhallituksen puheenjohtajana ja hyvällä yhteistyöllä teimme muutamassa vuodessa aikamoisen ihmeen. Laitoimme kuntamma talouden tasapainoon ja velkamäärän laskevalle uralle. Viestikapula oli siis todellakin helppo antaa vuoden vaihteessa uudelle nyt keskustalaiselle kunnanhallituksen puheenjohtajalle. Pesä oli käyty läpi huolella ja talous laitettu tasapainoon ja kunta pois kriisikunnan ja konkurssin tieltä. Huomenna tuo toinen minun kh-pj-kauteni tilinpäätös käsittelyssä.

Kunnanhallituksen puheenjohtajana halusin myös antaa lupauksen koulurauhasta kyläkouluille ja sitä kautta myös kylille. Se tuottikin erinomaista tulosta. Kylämme ovat kasvaneet hyvää vauhtia ja huomenna aihe myös valtuuston käsittelyssä. Me olemme kokoomuksessa sitoutuneet tähän koulurauhaan myös tällä valtuustokaudella ja nyt kun koulut eivät paini enää pienenevien oppilasmäärien kanssa vaan itseasiassa kasvun ja uusien oppilaiden kanssa niin ei siitä pidä nyt ryhtyä ”rankaisemaan”. Vaan nimenomaan kun kasvua ja hyvää kehitystä tulee niin se vaatii myös sitä, että kouluista pidetään huolta. Itse olenkin antanut vahvan tuen ensin kasvatus- ja koulutuslautakunnassa meidän Anniina Nummelin esitykselle, että ensi syksynä Pilpalan kouluun palkataan suureksi kasvavaan alaluokkaan lisähenkilökuntaa ja samalla voidaan ratkaista myös koulun iltapäivähoito. Nyt nimittäin tilanne on se, että pieniä koululaisia ei iltapäivähoidon tai toiminnan tarpeessa ole riittävää 10 oppilaan ryhmää, mutta eskari-porukka on iso ja heidän kanssa iltapäivätoiminnan tarve kasvaa reilusti yli 10 oppilaan. Nyt kannattaa siis hieman juostaa tiukasta rajasta ja ottaa mukaan myös iso eskari-ryhmä ja parantaa koulua näin yhdellä henkilöllä kahdesta eri paikasta.

Ja tosiasia on sekin, että näille vajaalle kymmenelle esioppilaalle pitää lainkin mukaan järjestää päivähoito iltapäiviin. Lapset eivät mahdu Pilpalan yksityiseen perhepäivähoitoon ja jos lisähenkilöä ei koululle saada ja sitä kautta iltapäivätoimintaa niin ainoa vaihtoehto on tilata joka päivä kello 13 pikkubussi kuljettamaan nämä eskarilaiset iltapäivähoitoon Läyliäisiin. Ja maksaahan sekin ja saamani tiedon mukaan ei lapset edes mahdu sielläkään ryhmiiin nykyresursseilla vaan sinnekin pitäisi tämän myötä palkata yksi lastenhoitaja lisää.

Itse siis olen ehdottomasti sitä mieltä, että nyt kannattaa siis samalla rahalla ja tällä yhdellä henkilöllä hoitaa kuntoon kaksi asiaa yhdellä kertaa. Saamme toimivan ja hyvän 0-2-luokan Pilpalaankin ja myös tälle koululle iltapäivätoimintaa niin koululaisille kuin eskareillekin. Huomenna Lopen kunnanvaltuusto tekee asiasta lopullisen päätöksen. Kunnanhallituksessa esityksen lisäresurssista Pilpalan koululle teki Tiina Seppälä. Tämä esitys valtuustolle kunnanhallituksesta äänin 7-2. Koko kokoomuksen kunnanhallitusryhmä oli sielläkin asian puolesta.

Valtuustossa sitten esillä vielä mm. viime vuoden henkilöstöraportti ja sielläkin varsin hyvää luettavaa ja myös tulevien vuosien kuntastrategiamme. Ja huomenna valitsemme myös muutaman uuden kokoomuslaisten luottamushenkilönkin kuntamme tehtäviin. Mutta näiden pariin huomenna.

 

 

Kommentit