Urho Kekkonen ja Sauli Niinistö arvostetuimmat presidentit

Blogi, sunnuntaina 14.01.2018

Suomalaiset nostavat kaksi presidenttiä ylitse muiden. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kansalaistutkimuksessa kaikkien aikojen arvostetuimmiksi tasavallan presidenteiksi nousevat Urho Kekkonen ja Sauli Niinistö.

Noin puolet suomalaisista nostaa Kekkosen (49%) ja Niinistön (45%) kolmen eniten arvostamansa presidentin joukkoon. Kekkosen kohdalla aika on varmasti ehtinyt jo myös muistoja kullata, mutta istuvan Tasavallan presidentin Sauli Niinistön kohdalla arvostus on tätä päivää ja kumpuaa siis juuri nyt tehdystä ja tehtävästä työstä. Tämä arvostus ja kunnioitus näkyy myös nyt vaalitilaisuuksissa ja tapahtumissa. Eilenkin Keski-Suomessa tapahtumat olivat tupatentäynnä väkeä ja mm. Keski-Suomalainen uutisoi Himoksen Niinistö tilaisuudessa olleen lähes rock-staran vastaanottoa. Sellaista toki Niinistö ei itse vaatimattomana tekijänä ole kaivannut ja halunnut nimenomaan jokaisessa tilaisuudessa reilusti aikaa ihan vain ihmisten kanssa kohtaamisiin ja kahdenkeskisiin keskusteluihinkin. Niihin aikaa on aina löytynyt ja kampanjaväellä onkin ollut täysi työ pitää presidentinvaalien ylivoimaisesti laajin ja kattavin kiertue aikataulullisesti kasassa. Siinäkin onneksi Pete Pokkisen johdolla on hienosti onnistuttu. Tänään sunnuntainakin Niinistö tekee ehdokasjoukosta jälleen pisimmän kampanjapäivän ja kattavimmankin. Kannatus gallupeissakaan ei siis tule ilman työtä eikä varsinkaan äänetysuurnilla.

Kekkosen ja Niinistön takana kolmanneksi arvostetuin on Mauno Koivisto (35 %).

Mielenkiintoista KAKS:n kyselyssä on se, että itsenäisyytemme ajan neljä ensimmäistä presidenttiä sijoittuvat suomalaisten  arvostuslistalla listan häntäpäähän. Näin siis vaikka nyt juuri itsenäistymisen alkuajan vaikeat tapahtuvat ja ajat ovat olleet Suomi 100 -hengessä varsin paljon esillä.

KAKS toteaa kuitenkin tuloksissa, että ”tulos ei tarkoita, etteikö heitä arvostettaisi, mutta tänä päivänä vähemmän kuin kolmea kärkeen sijoittunutta. Todennäköisesti ainakin nuoremmalle osalle väestöä heidän saavutuksensa ovat tuntemattomia. Sen sijaan neljä viimeisintä presidenttiä ovat kaikki kuuden arvostetuimman joukossa.”

Kampanjapäivän ohjelma tänään sunnuntaina

Tutkimuksessa selvitettiin myös miesten ja naisten mielipiteitä presidenteistämme. Naisten ja miesten välillä on toki eroa presidenttien arvostuksissa, mutta Kekkosen ja Niinistön arvostus on tosin suurinta molemmissa ryhmissä.

Kärkikaksikon Niinistön ja Kekkosen takana naiset antavat tunnustusta keskimäärää useammin etenkin Tarja Haloselle ja Mauno Koivistolle. Miehistä vain joka viides nostaa Halosen kolmen arvostetuimman joukkoon, mutta naisista jo peräti kaksi viidestä. Miehet sen sijaan mainitsevat naisia useammin Ryti, Mannerheim ja Paasikivi.

”Halosen ja Ahtisaaren arvostus on hivenen korkeampaa nuorimman ikäluokan keskuudessa. Tulos kielii siitä, että etenkin alle 35-vuotiaat naiset arvostavat Halosta. Varttuneiden eli yli 60-vuotiaiden joukossa Kekkonen ja Niinistö ovat ylivertaisia.”

Eiliseltä päivältä iso koko aukeaman juttu Keskisuomalaisessa.

”Hallitus-oppositio-asetelma heijastuu arvostuksissa. Hallituspuolueiden kannattajista valtaosa arvostaa Kekkosta (60 %) ja Niinistöä (68 %). Oppositiopuolueiden tukijoiden keskuudessa Halonen (45 %) kokoaa keskimäärää enemmän arvostusta.”

”Puoluekantojen mukaisesti tarkastellen keskustan kannattajien parissa Kekkonen, Niinistö, Paasikivi ja Kallio saavat keskimäärää enemmän arvostusta osakseen. Kokoomuksen kannattajat nostavat etenkin Niinistöä, Mannerheimiä, Paasikiveä ja Rytiä. SDP:n kannattajien keskuudessa noteerataan keskimäärää useammin Koivisto ja Halonen. Vihreiden kannattajat arvostavat muita enemmän Halosta ja Ahtisaarta. Vasemmistoliiton tukijoiden keskuudessa Halonen on ylivertaisesti arvostetuin presidentti. Perussuomalaisten tukijoiden parissa kolme eniten arvostusta nauttivaa ovat Kekkonen, Mannerheim ja Ryti.”

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy ja siinä suomalaisilta kysyttiin, että ”Suomella on ollut kautta aikojen 12 presidenttiä. Keitä kolmea seuraavista arvostat eniten?”  Tutkimus tehtiin samalla viikolla kun itsenäinen Suomi täytti 100 vuotta. Koko tutkimus luettavissa tästä.

Sama toimeksiantaja selvitty samalla myös meidän suomalaisten ajatuksia presidentin valtaoikeuksiin. Puolet suomalaisista on tavalla tai toisella valmiita muuttamaan presidentin asemaa ja valtaa maamme poliittisessa järjestelmässä. Kolmannes (33 %) lisäisi presidentin valtaa ja yksi kymmenestä (11 %) supistaisi sitä entisestään. Diktatuuria kannattaa vain yksi sadasta (1 %).

Eniten kannatusta sai kuitenkin nykyisen kaltainen parlamentaarinen eli eduskuntakeskeinen järjestelmä. Tässä presidentillä on käytännössä valtaa vain harvassa asiassa, kuten ulkopolitiikassa (38 %). Toki arvojohtajuutta sitten monessakin. Meillähän siirryttiin ns. puolipresidenttijohtoisesta järjestelmästä nykyiseen parlamentarismiin ja kavennettiin presidentin valtaoikeuksia vuonna 2000. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön aikana nykyinen malli on löytänyt minusta hyvän toimivan toimintamallin ja presidentti on ottanut hyvin otteen ulkopolitiikan hoidosta. Ja itse olen kyllä arvostanut myös Niinistön tapaa toimia arvojohtajana ja keskustelun hetättelijänä myös kotimaan ja ns. sisäpolitiikankin tärkeimmissä ja vaikeimmissa asioissa.

….

Kello 21.00 ja illalla vielä vähän ulkoilemassa täällä kotinurkissa. Kotiin siis päästiin turvallisesti ja antoisa ja tapahtumarikas viikonloppu pakettiin. Huomenna sitten taas arki ja aamusta Hämeenlinnaan. Maakuntahallituksen kokouksella aloitan siis uuden viikon.

Kommentit