Urheiluseuroille jaettiin 3,7 miljoonaa euroa seuratukea – Tänään HPK:ta kannustamaan Rinkelinmäelle

Blogi, torstaina 02.05.2019

Olemme viime vuosina halunneet ohjata urheilun ja liikunnan rahoitusta entistä enemmän lähelle urheilijoita ja suoraan urheilijoille paksun ja pönäkän hallinnon vahvistamisen sijaan. Tässä yhtenä tehokkaana keinona on ollut omana osanaan suora seuratuki. Tänäkin vuonna suoraan seuratukeen ohjattiin nyt keväällä yhteensä 3,7 miljoonaa euroa. Tämä raha varattiin seuratoiminnan kehittämistueksi ja tavoitteena siis saada aikaan uutta ja tehostaa jo olemassa olevaa mm. seurojen nuorisotyötä. Oma osansa tässä on myös kaiken perustana olevan seurojen vapaaehtoistyön kehittäminen.

Nyt jaettu potti jakautui yhteensä 395 hankkeelle joista uusia hankkeita on 258 ja jatkohankkeita loput 137. Seuratuki jakautui 114 kuntaan ja nyt ensimmäistä kertaa seuratukea saavia seuroja on peräti 107. Toiminta siis laajenee ja saamme näin mukaan uusien kuntien ja seurojen kautta myös koko ajan yhä enemmän suomalaisia. Seuroissa tehdäänkin erittäin laajaa ja monipuolista, mutta myös erittäin merkittävää työtä lasten ja nuorten liikunnan edistämiseksi. Ja mikä tässä on ollut myös yksi tavoite niin olemme halunneet tukea näin seurojen tarjoamaan matalan harrastuskynnyksen toimintaa ja seurojen työtä ehkäistä murrosikään tulevien ja yleensäkin nuorten liikunnan lopettamista. Olisi tärkeä saada pidettyä liikkumisen halu ja riemukin yli murkkuvuosien ja tukea näin sen toivottavasti elinikäisen liikunnallisen elämäntavan kehittymistä ja vahvistumista. Hankkeet, joissa lapset ja nuoret ovat itse myös mukana suunnittelemassa ja kehittämässä toimintaa, ovat lisääntyneet. Tämäkin on tärkeää niin toiminnan jatkuvuuden ja mielekkyyden, mutta myös tuloksellisuuden näkökulmasta.

Yhtenä kokonaisuutena harrastamista koulupäivän läheisyydessä myös lisätään ja tavoitteena ennen muuta myös se, että seurat tekisivät yhä enemmän yhteistyötä koulujen ja myös päiväkotien kanssa. Tällä tavalla osaltaan myös lyhennetään sitä aikaa iltapäivistä mitä osa lapsista ja nuorista joutuu olemaan yksin ennen vanhempien töistä kotiin pääsyä. Lisäksi myös suosittujen lajien suuria ryhmiä halutaan jakaa pienemmiksi ja lisätä näin toiminnan laatua ja myös kouluttaa nuoria urheiluseuroissa eri tehtäviin. Palkkaushankkeissa etusijalla olivat hankkeet, joissa seuraan palkataan ensimmäinen työntekijä. Vapaaehtoistoimintaan pyritään löytämään kehittämishankkeissa hyviä malleja.

Mielenkiintoinen huomio oli myös se, että nyt mukana oli myös e-urheilun hankkeita. Seuratukiavustusta myönnettiin neljälle jalkapalloon, salibandyyn ja moottoriurheiluun liittyvälle e-urheiluhankkeelle. Hienoja hankkeita ja uutta tekemistä.

Ja sitten vielä syksyllä seuratukipäätöksiä täydennetään erillisellä avustushaulla, joka kohdentuu vähävaraisten perheiden lasten liikuntamahdollisuuksien lisäämiseen. Tämä uusi haku perustuu meidän Valtiovarainvaliokunnan tekemään määrärahalisäykseen kuluvan vuoden talousarvion hyväksymisen yhteydessä. Lisäsimme  seuratukeen miljoona euroa lisärahaa, joka kohdennettiin nimenomaan vähävaraisten lasten liikunnan edistämiseen.

Forssa – Forssan naisvoimistelijat ry – 13 000

Forssa – Forssan salama ry – 12 500

Hattula – Tawast Cycling Club ry – 8 000

Hämeenlinna – Hämeenlinnan taitoluistelijat ry – 15 000

Hämeenlinna – Nuoli-Haukat ry – 5 000

Hämeenlinna – Steelers Hämeenlinna ry – 10 000

Riihimäki – Käsipalloseura Riihimäen Cocks ry – 15 000

Riihimäki – Riihimäen Suunnistajat ry – 2 500

Riihimäki – Riihimäen Voimistelu ja Liikunta ry – 15 000

Lahti – Junior-Pelicans ry – 10 000

Lahti – Lahden Ahkera ry – 6 000

Lahti – Lahden Purjehdusseura ry – 10 000

Lahti – Lahden Pyöräilijät ry – 12 000

Lahti – Lahden Suunnistajat 37 – 12 000

Lahti – Lahden Taitoluistelijat ry – 14 000

Lahti – Lahden Verkkopalloseura ry – 5 500

Lahti – Lahti Ringette ry – 12 000

Lahti – Päijät-Hämeen Salibandyseura ry – 13 000

Lahti – SB-Girls ry 3 000

Hollola – LASB Juniorit ry – 15 000

Heinola – Heinolan Isku ry – 4 000

Orimattila – Orimattilan Pedot ry – 7 000

Yhteensä: 219 500e

Ihan kelpo potti jälleen tänne Hämeeseen!

Hienon päivän ilta tänään Rinkelinmäellä. Eduskunnan valiokuntien jälkeen junalla Hämeenlinnaan ja katsomaan kuudes SM-liigan finaalipeli. Kerho tasoitti täyden kotiyleisön edessä sarjan kolmeen kolmeen ja lauantaina sitten pelataaan se kuuluisa seitsemäs matsi. Oranssikevät!

Nyt junassa matkalla takaisin Helsinkiin. Vielä hieman työasioita tehtävänä ja huomenna sitten eduskunnalla jatketaan. Hyviä askelmerkkejä tänäänkin.

Kommentit