Urheilun ja liikunnan uudet rajoitukset herättävät enemmän kysymyksiä? – Tiedotusta selkeytettävä pikaisesti

Blogi, lauantaina 17.10.2020

Pääministeri Sanna Marinin hallitus kertoi torstaina 15.10.2020 uusista toimista koronakriisin hillitsemiseksi. Hyvää toimissa on se, että niitä pyritään nyt tekemään alueellisesti. On nimittäin äärimmäisen tärkeää, että koko maata ei enää laiteta kiinni koronakriisin takia. Ei ainakaan turhan takia tai varmuuden vuoksi.

Toimenpiteistä monet kohdistuvat urheiluun ja liikuntaa. Ne herättävätkin sitten jo enemmän kysymyksiä kuin antavat vastauksia. Hallitus esimerkiksi suosittaa nyt sisätiloissa aikuisten ryhmäharrastusten keskeyttämistä. Määritelmää ”aikuisten ryhmäharrastuksille” ei kuitenkaan löydy mistään? Onko esimerkiksi kaikki aikuisten urheilu harrastamista, jos se ei ole ammattilaisurheilua? Esimerkiksi aikuisten salibandyn ykkösdivisioona ja muut tai sama jääkiekossa, koripallossa jne? Nyt ohjeistus on auttamattoman epäselvä ja tulkinnanvarainen ja tätä kautta myös kohtuuton. Opetus- ja kulttuuriministeriön tulisi nyt nopeasti selkeyttää ohjeistusta ja myös tartuntatilanteen raja-arvoja milloin mitkäkin alueelliseti rajoitteet tulisi käyttöön ottaa.

Hyvää linjauksissa oli se, että nyt hallitus käsitteli erillään lasten ja nuorten liikuntaa ja urheilua muusta urheilusta ja liikunnasta. On äärimmäisen tärkeää, että lasten ja nuorten harrastustoiminta pyritään nyt pitämään yllä niin pitkään kuin mahdollista ja tämä vaatii vastuullisuutta kaikilta ennen muuta meiltä aikuisilta, mutta totta kai myös lapsilta ja nuorilta. Ohjeistuksia ja kaikkea turvalliseen harrastamiseen liittyvää on syytä nyt noudattaa tarkalleen ja huolellisesti. Ohjeet eivät ole ketään kiusatakseen, vaan meitä kaikkia suojellakseen.

Myönteistä on myös se, että erillään käsitellään nyt myös ulkona tapahtuvaa liikuntaa ja urheilua. Tämä on myös erittäin hyvä linjaus ja antaa mahdollisuudet jatkaa toimintaa sisätiloja pidempään. Vastuullisuutta toki sekin kaipaa.

Näistä Valtioneuvoston 15.10.2020 julkaisemista uusista suosituksiat on tarkoitus tehdä periaatepäätös valtioneuvoston yleisistunnossa viikolla 43. Tämän jälkeen AVI:lla ja myös kunnilla olisi toimivalta ja mahdollisuus tehdä tarvittaessa kulloinenkin epidemiatilanne huomioivia alueellisia ja paikallisia rajoituspäätöksiä epidemian leviämisen estämiseksi.

Toivotaan ja vaaditaan, että sitä ennen näitä suosituksia vielä selkeytetään ja ennen muuta niiden tulkintaa. Torstain tiedotustilaisuus siis valitettavasti tavoitteli hyvää, mutta tuntui sekoittavan kenttää entisestään.

Tärkeä suositus kuuluu näin…

Suosittelemme kaikille suomalaisille omatoimista liikunnan ja urheilun harrastamista viranomaisten asettamat rajoitteet huomioiden.

Kello 18.49 ja tänään Iittalassa olimme katsomassa Häme Starsin B-tyttöjen salibandypeliä Nurmijärven SB-Pro:ta vastaan. Pro tiukassa ottelussa yhdellä ylivoimalla maalilla parempi. Mutta erittäin hyvää ja viihdyttävää peliä. Kiitos molemmille joukkueille ja erityisesti Starsissa pelaavalle rakkaalle kummityttö Elisa Heikkilälle. Kummisedän sponssimailalla verkko heilui jällee.

Kiitos myös lukuisista viesteistä liittyen aamuiseen kirjoitukseeni näihin urheilun rajoituksiin liittyen. Selvyyttä ei ole päivä tuonut vaan vain lisää kysymyksiä. Nyt rajoitukset siis koskevatkin vain sisätiloissa tapahtumaa aikuisten harrastustoimintaa rajauksella ”korkean tartuntariskin sisältävää harrastustoimintaa”. Kukakohan osaa kertoa mitä kaikkea tämä pitää sisällään? Onko salibandy tällaista? Miten jääkiekko? Uinti tai vesijumppa? Ikäihmisten tuolijumpat? Kukahan päättää ja kukahan selkeyttäisi?

Tänään HS:ssä OKM:n nuoriso- ja liikuntapolitiikan osaston ylijohtaja Esko Ranto kertoi, että ”toimenpanijoina eivät olekaan aluehallintovirastot vaan kunnat, koska harrastustoiminnan säätely voi tapahtua vain tilojen hallintaoikeuksien kautta, ja nämä tilat, joissa harrastustoimintaa pääosin harjoitetaan, ovat kuntien hallitsemia.”

Ranto myös totesi samalla, että valtiovallan suositus ei koskekaan lainkaan yksityisiä liikuntapaikkoja tai tiloja. Ranto totesi, että ”Yksityisiin tiloihinhan me emme voi mitenkään edes suositella mitään.

Saa nähdä miten kirjavaksi ja sekavaksi tämä vielä menee.  Tärkeintä nyt kuitenkin se, että toimintoja ei ylhäältä Marinin hallituksen toimin määräten panna kiinni. Nyt pitää olla vahva alueellinen ja myös paikallinen ja laji- ja harrastuskohtainen harkinta. Isompaa haittaa syntyy pian sillä, että kaikki ajettaisiin taas alas. Ja onneksi taitaa myös perustuslakivaliokunnan tuore ravintolalinjauskin ainakin peilailevan tännekin. Aiheeseen palailen huomenna.

Muutama kuva tämän päivän Häme Stars – SB Pro B-tyttöjen pelistä Iittalasta. Prolle voitto luvuin 3-2.

Kommentit