Jätin nipun talousarvioaloitteita vuoden 2021 talousarvioon – Veteraanien kuntoutusrahat varmistettava myös korona-aikana

Blogi, perjantaina 16.10.2020

Tänään oli deadline jättää muutosehdotuksen Sanna Marinin hallituksen talousarvioesitykseen aloitteiden muodossa. Itse olen vuosittain tehnyt joitain konkreettisia esityksiä ja niin tein tälläkin kertaa. Osa on esimerkiksi sellaisia liikennehankkeita mm. teiden perusparannuksia, joista olen saanut teiltäkin yhteydenottoja. Yritetään siis viedä viestiä eteenpäin ja saada näitä hankkeita rahoituksen piiriin. Listallani on myös aina ollut luontokohteiden perusparannuksia ja kehittämishankkeita ja niin tälläkin kertaa. Esimerkiksi tein talousarvioaloitteen missä esitän rahoitusta Evon kansallispuiston perustamiseksi.

Liikennehankkeissa olen halunnut pitää esillä erityisesti pienempiä valtionteitä ja niiden koko ajan huononevaa kuntoa. Nytkin esitän asfaltointirahoitusta ensi vuodelle useammallekin tielle Kanta- ja Päijät-Hämeeseen. Myös yksi sellainen sydämen asia on ollut aina myös riista-aidat. Esityksestäni rahoituksen 2018 saanut Kantatie 54:n Riihimäki-Launonen -riista-aita valmistuu aivan näinä päivinä ja nyt esitän lisärahoitusta aidan jatkamiseksi Lopelta kohti Tammelaa ja toisaalta Riihimäeltä itään eli Hausjärven suuntaan. Myös pyöräteiden rakentamiseen esitän rahoitusta ja näihin soisin rahoitusta joka vuosi myös lisää löytyvän. Kevyenliikenteen väylät ovat tärkeitä monessakin mielessä eivätkä muuten vähiten myös tietynlaisina hyötyliikunnan lähiliikuntapaikkoina. Yksi esitykseni on kevyenliikenteen väylän rakentamisen rahoitus Kartanontielle ja sieltä Riihimäelle.

Esitän myös rahoitusta Jokioisten Kartanon tulevaisuuden turvaamiseksi. Minusta tällainen kokonaisuus tulee pitää julkisessa omistuksessa ja sen varmistamiseksi tein nyt myös talousarvioesityksen. Mukana myös tavan mukaan aina leikkauksien kohteeksi joutuva Heinolan Lintutarhan rahoitus ja myös Kelloseppäkoulun rahoituksen turvaaminen.

Veteraanien palvelut turvattava myös korona-aikana

Yksi talousarvioaloite oli sellainen, että sitä ei voinut tekemättä jättää. Varusmiehet ovat vuosikymmenten ajan keränneet ovelta ovelle kiertäen rahaa sotiemme veteraaneille ja lotille. Nämä keräykset ovat tuottaneet noin miljoonan kunniakansalaistemme hoitoon, kuntoutukseen ja virkistykseen. Nyt koronan takia varusmiehet eivät ole tätä keräystoimintaa voineet tehdä ja veteraanien palveluita uhkaa iso leikkaus nimenomaan kuntatasolla. Ei ole myöskään mitään varmuutta siitä, että ensi vuonnakaan keräyksiä voitaisiin normaalissa laajuudessa toteuttaa ja näin tapahtuessa leikkaukset olisivat todella merkittäviä. Siksi jätin talousarvioon muutosesityksen, että näiden keräysten tuotonalenema korvattaisiin valtion toimesta. Sotiemme veteraanit ovat iältään jo yli 90-vuotiaita ja myös lotat yhä iäkkäämpiä. Se tarkoittaa sitä, että he eivät voi enää odottaa vaan heidän aika on nyt.

Toivon sydämestäni, että maamme hallitus ja hallituspuolueet hyväksyvät aloitteeni ja keräysmenetys noin miljoona euroa korvattaisiin valtion kassasta kunniakansalaisillemme. Se on meidän tehtävä. Vähintä mitä voimme nyt tehdä.

Tässä alla vielä listaus näistä omista aloitteistani. Lisäksi allekirjoitin joitain muiden kansanedustajien valmistelemia aloitteita ja myös Kanta- ja Päijät-Hämeen yhteiset aloitteemme. Kokoomuksen toimesta jätimme lisäksi ryhmäpuheenjohtajamme Kai Mykkäsen allekirjoituksin muutaman talousarvioaloitteen, mitkä tulevat olemaan perustaa meidän myöhemmin esittelemälle vaihtoehtobudjetille.

 1. Talousarvioaloite määrärahan lisäämisestä Evon Tiedekansallispuiston perustamiseksi (2 000 000 euroa)
 2. Talousarvioaloite määrärahan lisäämisestä Jokioisten kartanon säilyttämiseksi (100 000 euroa)
 3. Talousarvioaloite määrärahan lisäämisestä raskaan liikenteen pysäköinti- ja levähdysalueiden määrän kasvattamiseksi (1 000 000euroa)
 4. Talousarvioaloite määrärahan lisäämisestä maantie 3254 perusparannukseen (900 000 euroa)
 5. Talousarvioaloite määrärahan lisäämisestä Janakkalan Hyvikkäläntien perusparannukseen (600 000 euroa)
 6. Talousarvioaloite määrärahan lisäämisestä Hunsalan- Ja Siikalantien perusparannukseen ja uudelleen päällystämiseen (400 000 euroa)
 7. Talousarvioaloite määrärahan lisäämisestä Sotiemme Veteraanit ja Sotiemme Naiset -varainhankintojen tuotonaleneman kompensointiin (1 000 000 euroa)
 8. Talousarvioaloite määrärahan lisäämisestä yhdystie 3200 perusparannukseen osuudelle Auttoinen – Porasa (500 000 euroa)
 9. Talousarvioaloite määrärahan lisäämisestä Janakkalan Jokimaantien kunnostukseen (350 000 euroa)
 10. Talousarvioaloite määrärahan lisäämisestä Lopen Launosten ja Riihimäen välisen kevyen liikenteen väylän suunnitteluun (100 000 euroa)
 11. Talousarvioaloite määrärahan lisäämisestä kääntymiskaistan rakentamiseen kantatie 54 Vojakkalantien risteykseen (100 000 euroa)
 12. Talousarvioaloite määrärahan lisäämisestä tien 2826 kevyen liikenteen väylän rakentamiseen (400 000 euroa)
 13. Talousarvioaloite määrärahan lisäämisestä 4H-järjestön määrärahaleikkauksen korvaamiseksi (300 000 euroa)
 14. Talousarvioaloite määrärahan lisäämisestä VR:n Riihimäki-Lahti -junan ostoliikenteen varmistamiseen (300 000 euroa)
 15. Talousarvioaloite määrärahan lisäämisestä kantatie 54 luokituksen muuttamiseen valtatieksi sekä perusparannuksen aloittamiseen (5 000 000 euroa)
 16. Talousarvioaloite määrärahan lisäämisestä kantatien 54 hirviaidoitukseen Riihimäeltä Hausjärvelle sekä riista-aidan jatkamiseen Lopelta länteen (800 000 euroa)
 17. Talousarvioaloite määrärahan lisäämisestä Aulangon puistometsän peruskorjaushankkeen jatkamiseen (2 000 000 euroa)
 18. Talousarvioaloite määrärahan lisäämisestä Vierumäen Urheiluopistontien perusparannukseen (350 000 euroa)
 19. Talousarvioaloite määrärahan lisäämisestä Hämeenlinnan Tuuloksen ja Turun välisen valtatien 10 perusparannukseen (10 000 000 euroa)
 20. Talousarvioaloite määrärahan lisäämisestä Heinolan Lintutarhan toiminnan jatkon varmistamiseen (100 000 euroa)
 21. Talousarvioaloite määrärahan lisäämisestä Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistojen kehittämiseen (3 000 000 euroa)
 22. Talousarvioaloite määrärahan lisäämisestä Päijät- ja Kanta-Hämeen pienempien valtionteiden korjausvelkahankkeeseen (10 000 000 euroa)
 23. Talousarvioaloite määrärahan lisäämisestä Kelloseppäkoulun toimintaan (300 000 euroa)

Aiheita ja asioita siis riittää ja nyt olisi tärkeä tehdä vaikuttavia panostuksia. Toivottavasti aloitteeni johtavat muutoksiin vuoden 2021 talousarvioon. Periksi ei anneta.

….

Tänään muuten tulee kuluneeksi tasan 25 vuotta siitä, kun ensimmäiset naiset astuivat varusmiespalvelukseen. Siitä on tultu pitkä matka eteenpäin, mutta vielä on työtä tehtävänä. Tällä vuosikymmenellä uskon lopulta ensimmäisen naisen nousevan myös kenraalikuntaan.

Oheisilla kuvilla aikanaan armeijaa nuorille naisillemme mainostimme. Kuvissa mm. rakas pikkuserkkuni Tanja Salmi (os. Lehtola) ja Susanna Niinistö ja Meri .

 

Kommentit