Mitä ihmettä hallitus, STM ja THL nyt puuhaa? – Pääministeri Marin ei tunne miten ns. päällikkövirasto toimii?

Blogi, torstaina 15.10.2020

Olemme tottuneet siihen, että valtameren takana valtaapitävä laittaa twitterin yöllä laulamaan. Silloin viestejä tulee kuin sarjatuliaseen piipusta ja osumaa saa moni ja yht´aikaakin. Tänään aamulla herätessä ei twitterin sarjatuli ollut tullutkaa kaukaa merten takaa vaan oman Itämeremme lahden poukamasta Kesärannasta. Ihmeellinen viestituli sai alkunsa yöllä Yleisradion A-Studion jälkeen, missä pääministeri Sanna Marinin oli ”neuvonut” ja ”ohjeistanut” oppositiojohtajia omilla totuuksillaan.

Kuvakaappaus Yle A-Studio 14.10.2020

Pääministeri Sanna Marin totesi A-Studiossa:

”Saanko oikaista jälleen kerran, koska näitä väitteitä esitetään koko ajan. THL:n pääjohtaja Tervahauta ei ole se henkilö, joka THL:ssä päättää näistä asioista.”

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa tarttui tähän pääministerin puheeseen ja kysyi: ”Pääministeri Sanna Marin Yle A-studiossa sanoi, että ei Tervahauta ole henkilö, joka päättää THL:n kannan”. Eikös THL ole päällikkövirasto, jossa juuri pääjohtaja päättää laitoksen kannan? Nyt kyllä täytyy tarkistaa THL- laki ja työjärjestys”. 

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta vastasi yksiselitteisesti, että ”THL-laki 3. pykälä: ”Laitosta johtaa pääjohtaja. Pääjohtaja ratkaisee laitoksessa päätettävät asiat, joita ei ole säädetty tai työjärjestyksessä määrätty laitoksen palveluksessa olevan muun henkilön ratkaistavaksi.”

Soppa oli valmis. Pääministeri Marin oli ”oikonut” omilla tiedoillaan ja väärillä käsityksillään Orpoa ja paljastanut samalla, ettei hän ole ollutkaan tietoinen tai ymmärtänyt miten itsenäinen asiantuntijaorganisaatio THL toimii. Myös STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila oikoi pääministeriä illalla ja totesi, että ”Päällikkövirastossa päällikkö päättää asiasta aina esittelystä, joka perustuu asiantuntijuuteen. Esittelystä poikkeaminen vaatii uuden esittelyn, jonka edelleen perustuttava asiantuntijuuteen.”

Mutta ihmeelliseksi homma meni sitten vasta myöhemmin. Pääministeri Sanna Marin avasi twitterinsä hetkeä ennen puoltayötä ja sitten alkoi sarjatuli. Kello 23.34 pääministeri vielä väitti kiven kovaa, että ”Käsitykseni on, että @THLorg on asiantuntijaorganisaatio ja THL:n näkemyksen maskisuosituksesta ovat muodostaneet asiasta vastaavat asiantuntijat ja virkamiehet. Tämä kanta on hallitukselle esitelty THL:n kantana. Onko hallitukselle esitelty asia virheellisesti @mapetti (Tervahauta)”

Tästä kansanedustaja Sari Sarkomaan twiitistä lähti liikkeelle öinen twitter-vyöry. Siinä herätettiin niin THL kuin STM:nkin johto twiittailemaan.

Puolenyön aikaan THL:n pääjohtaja vastasi Marinille ja opasti pääministeriä: ”Asiantuntijamme ja viranhaltijamme ovat olleet VN:n ja ministeriöiden käytettävissä, @THLorg tehtävien mukaisesti, tukemassa valmistelua ja päätöksentekoa. Kyse on tällöin yleensä asiantuntija-arvioista ja -näkemyksistä. Laitoksen kanta perustuu esittelystä tehtyihin päätöksiin.”

Mutta mielenkiintoisemmaksi tilanne meni vielä siinä vaiheessa, kun THL:n virallinen twitteri-tili @THLorg aktioitiin keskiyön jälkeen. Viralliselta tililtä lähetettiin viesi klo 00.08: ”THL ei keväällä esittänyt virallista maskisuosituksen antamista #yleastudio”. Ja kuin sattumalta pääministeri Marin retwweetasi eli uudelleen lähetti tämän THL:n viestin 40 sekunttia myöhemmin. Joku voisi kysyä, että ihanko sattumaa.

Aamun valjetessa sanasota oli jo siinä pisteessä, että pääministeri Sanna Marin kertoi Säätytalolle astellessaan pyytäneensä THL:n pääjohtaja Tervahaudalta kirjallisen selvityksen.

Mielenkiintoista olisi muuten tietää, kuka tai ketkä käyttävät esimerkiksi Sosiaali- ja terveysministeriön ja THL:n virallisia twitter-tilejä? Kuka päättää mitä niiden kautta lähetetään ja milloin? Olisiko tarpeen päivittä ohjeistusta tällaisista twitter-tileistä ja lisätä esimerkiksi tilin ns. Bio´on ketkä henkilöt tiliä käyttävät ja myös esimerkiksi nimikirjaimin allekirjoittaa twiitit. Näin muuten toimii myös Tasavallan Presidenttimme. Presidentin henkilökohtaiset twiitit tunnistaa aina allekirjoituksesta SN.

Ehdottaisin Valtioneuvostoa uudistamaan viestintäohjettaan näin ja lisäämään avoimuutta ja selkeyttä viestintään myös tätä kautta niin ministeriöiden kuin virastojenkin osalta.

Se näyttää kuitenkin olevan varmaa, ettei tämä Maskigate -soppa ole vielä valmis. Mausteita näyttää tulevan koko ajan lisää.

Keskittykää tähän ja tulevaan

Lari Harvassailan twiitti kertoo miten pääministeriltä meni peräti 40 sekunttia siihen, että hän uudelleen twiittasi THL:n keskiyöllä lähettämän viestin. Sattumaako?

Itse kyllä ajattelen jo niin, että nyt olisi tärkeä pikaisesti kertoa totuus ja laittaa käyntiin esimerkiksi riippumaton selvitys tapahtuneista. Tämä puhdistaisi pöydän ja pääministeri Marinkin voisi öisin sulkea twitterinsä ja hetken nukkua raskaisen työpäivien ja aikojen keskellä. Hetken rauhan ja rauhoittumisen hän ehdottomasti ansaitsisi. Ja katse sitten vahvasti tähän hetkeen ja pahenevaan korona-tilanteeseen. Nyt ei ole aika kinastella twitterissä virkamiesten kanssa vaan aika johtaa covid-19 -toimia niin, että selviämme loppuvuodesta ja alkavasta syksystä kevättä paremmin ja pienemmin vahingoin.

Kaikki tuki siis hallitukselle, ministeriöille ja virastoille sekä terveydenhuollon asiantuntijoille ja ammatilaisille nyt hoitaa koronaa parhaalla mahdollisella tavalla.

Kello 22.30 ja töistä kotiin. Tänään eduskunnassa monta kokousta, mutta nyt oikeastaan kaikki täysistuntoa lukuunottamatta etänä. Erityisen mieleenpainuva oli Rine:n eli Rintaveteraanien neuvottelukunnan kokous. Nostin itse esille huoleni siitä, että nyt, kun varusmiehet eivät ole päässeet keräämään veteraanikeräyksiä niin edessä tulee olemaan jopa miljoonan euron leikkaukset sotiemme veteraanien ja lottien kuntoutus- yms. palveluihin ensi vuonna. Yritän tätä vielä järjestellä ja olen luvannut myös tehdä talousarvioaloitteen millä leikkaus voitaisiin perua. Katsotaan saanko Marinin hallituspuolueita mukaan tämän taakse.

Nyt illalla vielä keskustelu salissa valkoposkihanhien metsästyksen sallimisesta. Kantani on selvä eli valkoposkihanhia pitäisi saada meillä Viron ja Ruotsin tapaan metsästää ja ehkäistä näin mm. maatalouden mittavia satotuhoja, mutta pitää myös mm. puistoja ja leikkipaikkoja siisteinä. Ja esitin myös, että valkoposkihanhien hyödyntäminen myös ruoaksi sallittaisiin. Nyt Marinin hallitus on antanut vain muutamille tiloille ampumislupia ja nekin linnut on pitänyt kalliisti sitten hävittää polttaen. Järjetöntä.

Tehtävää siis riittää monenlaista ja monella tasolla. Huomenna jätämme esityksemme ensi vuoden talousarvioon ja pöydällä myös perustuslakivaliokunnan tuore lausunto minkä mukaan nykyisiä ravintoloiden rajoitustoimia ei enää voida lokakuun jälkeen tällä tavalla jatkaa ja myös urheilun ja liikunnan uudet varsin epäselvät ja kohtuuttomat rajoitustoimet. Palailen näihin ainakin Facebookin puolella. Seurailkaapa siis myös sitä.

Kommentit