Urheilu ja tapahtumat elävät tukalaa kesää – Superpesis jo käynnissä ja myös kansainväliset sarjat heräilevät koronakurjimuksesta

Blogi, tiistaina 07.07.2020

Korona ei todellakaan ole vielä ohi. Pääministeri Sanna Marinin hallitus ansaitsee monilta osin kiitosta koronan hoidosta. Kaiken kaikkiaan meidän yhteiskunta ja kaikki suomalaiset olemme yhdessä selvinneet koronasta varsin hyvin. Kuolemilta ei Suomessakaan ole vältytty niin kuin ei ymmärtääkseni missään maassa minne korona koukeronsa on ulottanut, mutta onhan meidän luvut nyt jotain aivan muuta kuin esimerkiksi Ruotsissa. Ruotsin suhteen onkin syytä nyt kaikkeen mahdolliseen varovaisuuteen ja myös matkustamisen rajoittamiseen. Maamme suurin uhka tulleekin tällä kertaa lännestä. Mutta se on oman bloginsa aihe.

Mutta yksi asia missä Marinin hallitus on onnistunut luvattoman huonosti on tapahtumien ja myös urheilun tukeminen koronakriisissä. Rajoitustoimet kiusaavat edelleen rajusti kesän tapahtumia ja niistä monet on jouduttu perumaan kokonaan. Marinin hallituksen tukitoimet mm. musiikoille ja tapahtuma-alalle on ollut surullisen riittämättömiä ja sama koskee myös urheilu ja liikuntaa. Jo keväällä varhain oli selvää, että yksin urheilun menetykset ensimmäisiltä kahdelta koronakuukaudelta tulee olemaan yli 80 miljoonaa euroa. Tätä Marinin hallitus ei ottanut kuuleviin korviinsa ja urheilusarjat ja urheilu ja liikunta laajemminkin saivat korona-avuista vain murusia. Monet tällä sektorilla jäivät käytännössä kokonaan ilman apuja ja nyt kun rajoitusotoimet mm. yleisömäärissä ja suurtapahtumissa jatkuvat niin vahinkojen laajuutta ja pitkävaikutteisuutta voimme vain vasta arvailla. Pahaa pelkään, että urheilun ja liikunnan, mutta myös kulttuurin, musiikin ja tapahtumajärjestäjien kohdalla emme ole vielä nähneet edes jäävuoren huippua.

Jo huhtikuun alussa Suomen Olympiakomitea toi hätähuudossaan esille sen, että koronan aiheuttamat taloudelliset menetykset urheilulle ja liikunnalle ovat vähintään siis 81 miljoonaa euroa. Seuraselvityksen mukaan heti epidemian alussa erityiskurimukseen joutui urheiluseuratoiminta. Seuratoiminnan menetykset olivat jo kevättalvella yli 40 miljoonaa. Marinin hallitus vastaus hätähuutoon oli vaatimaton 20 miljoonaa euroa. Siis vain alle neljäsosa jo keväällä tarvittavasta.

Nyt sarjat pikkuhiljaa availevat kausiaan. Aiemmin jo ovensa ovat avanneet mm. liikuntasalit ja kuntosalit. Myös urheilupaikat ovat saaneet toimintaansa liikkkeelle. Mutta pitää huomata, että ei todellakaan siinä laajuudessa kuin normaalisti. Monessa tilanteessa kulut on toki nousseet jo käytännössä normaalille tasolle tai jopa sitä suuremmiksikin, mutta tulopuoli mm. lipputulot ovat vain murto-osa normaalista. Esimerkiksi raveissa ja moottoriurheilukilpailuissa on jouduttu lisäämään järjestyksenvalvontaa, lipunmyyntipisteitä, palveluiden määrää jne. samalla, kun yleisöalueita on jouduttu rajaamaan toisistaan erillään pidettäviin enintään 500 hengen alueisiin. Tämä on toki se mitä mekin esitimme tilanteen ratkaisemiseksi ja hyvä, että Marinin hallitus siihen viikkojen taivuttelun jälkeen suostui, sillä tämän vaihtoehtona olisi ollut tapahtumien, sarjojen ja pelien kokonaan peruuttaminen tai pelaaminen ilman yleisöä. Mutta tämä järjestely siis myös maksaa ja tätä tilannetta pitäisi nyt hallituksen kompensoida. Mamme urheiluseuratoiminta on nimittäin maamme liikunnan ja urheilun perusta. Seuratoiminnassa yli 10 000 seurassa liikkuu ja urheilee yli 1,1 miljoonaa suomalaista.

Ihan vain vertailun vuoksi voisi todeta, että Sveitsissä valtio antoi jo keväällä yksin maan ammattilaisjoukkueille 47 miljoonan laina-avustuksen ja pohjoismaista Norja jo maaliskuussa yli 50 miljoonaa euroa urheilun, mutta myös vapaaehtoistoiminnan tukemiseen.

Samanlaisessa tai jopa pahemmassa ahdingossa ovat kesätapahtumien ja festareiden järjestäjät. Tapahtumajärjestäjien tulot on jopa koko kesän nollassa, kuten myös isolta osin myös mm. muusikkojen. Esitimme jo kriisin alussa Jaana Pelkosen kanssa, että Teosto ja Gramex-maksut jätettäisiin ainakin Ylen osalta 100% Suomeen. Yle olisi voinut halutessaan siirtyä kevääksi tuoreeseen kotimaiseen musiikkiin radiokanavillaan. Tähän ei kuitenkaan ollut halua eikä tahtoa ja nyt nämäkin elintärkeät rahat valuvat edelleen osaltaan ulkomaisille jo monissa tapauksissa edessämenneille musiikin tekijöille ja artisteille. Onneksi sentään nyt ala itse on lähtenyt taistoon. Käykää katsomassa www.annasensoida.fi sivusto ja lähtekää tekin auttamaan.

Tapahtuma-ala kaipaa kipeästi apua kuten myös suurtapahtumat. Niin kuin muutama päivä sitten kirjoitin niin monet muut maat toimivat vastuullisemmin. Esimerkiksi Viro nappasi maan hallituksen tuella – niin henkisellä kuin rahallisella – itselleen mm. tämän rallin MM-kauden yhden osakilpailun. Meillä järjestyksessään 60. Jyväskylän Suurajot eli nykyinen Neste Ralli jää ajamatta. Laskuja siitä toki kansallisen lajin liitolle AKK-Motorsportille kyllä tulee.

Tänään olin katsomassa osaltani kauden avauspeliä Superpesiksen osalta. Tahko pelasi Pihkalassa kauden toisen kotiottelunsa. Kautensa hyvinkääläiset olivat avanneet jo 2-0 (1-0, 2-0) -voitolla Kankaanpään Mailasta. Nyt seura rakentaa kestävämpää menestystä. Mestaruuskauden 2007 jälkeen Tahko on yltänyt nimittäin vain kerran välieriin ja kauden 2018 epäonni pudotti joukkueen peräti sijalle 11. Tällä kaudella Tahkoa on veikkailtu jälleen vähintään neljän kärkeen ja sinne joukkue nyt tiukasti onkin itseään tunkemassa. Hieno matsi jälleen Pihkalassa poikkeusjärjestelyin. Toivotaan siis, että Tahko ja muut pesisjoukkueet ja urheiluseurat ja -sarjat laajemminkin tästä kesästä ja kaudesta yli selviävät. Itse pelkään etteivät ainakaan taloudellisesti ilman apua selviä.

Superpesiskin kirjoitti heinäkuun alussa, että ”Tulevaisuuteen luodattaessa Tahkon tilanne näyttää positiiviselta. Viimeisen viiden vuoden ajalta Tahkolla on kolme A-poikien SM-mitalia, yksi kutakin väriä, B-poikien Suomen mestaruus 2016 ja SM-pronssi 2018 sekä C-poikien Suomen mestaruus 2017 ja kaksi pronssimitalia. Kauden avausottelussa Joosua Rättö debytoi miesten Superpesiksessä ja omia kasvatteja on muutenkin nousemassa vastuullisiin rooleihin.”

Näin uskon minäkin. Hyviä laakoja! Vaikka tänään Kouvola olikin aika monta askelta edellä. Peliä pitää parantaa Pihkalassa paljon!

 

Kommentit