Untuvatakki päälle ja matkaa… Hyvää Loppiaista Lopelta!

Blogi, tiistaina 06.01.2015

Pitkän perinteemme mukaisesti eilen illalla otimme vastaan loppiaisen juhlaillallisellamme. Lopen Uupuneiksi nimetty joukkomme on kokoontunut vuosien ajan aina loppiaisaaton iltamyöhään yhteen ja vastaanottamaan Marskin Majalle loppiaista. Niin siis tänäkin vuonna ja pakkasen vain kiristyessä se loppiainenkin sieltä tuli.

Nyt aamulla mittarissa jo kolmattakymmentä astetta pakkasta ja aikalailla siis rapsakka keli. Untuvatakki siis päälle ja tänään loppiaisenviettoon Hämeenlinnaan. Siellä poikkeuksellisesti tammikuun kuukausimarkkinat jo tänään ja lupasin siellä piipahtaa päivällä kello 11-12 ja hieman muutakin ohjelmaa kaupungissa luvassa.

Mutta näin Lopen kunnanvaltuustonpuheenjohtajana toivotan teille kaikille oikein Hyvää Loppiaista! Ja voisin antaa Lopen valtuustonpuheenjohtajana itselleni ottamin valtuuksin luvan olla tänään itsekullekin vaikka sitten illalla ihan Lopen uupuneitakin. Eli aikaa siis itselle ja läheisille.

Pakkaspäivää – Loppiaista.

Kello 18.25 ja Hämeenlinnasta Lopella takaisin.

Tänään Hämeenlinnan torilla järjestettiin kuukausimarkkinat Loppiaismarkkinoina. Kokoomuksen teltalla tarjottiin lämmintä juotavaa ja se tekikin tällä kelillä erinomaisen hyvin kauppansa. Moni pysähtyi ohi mennessään ottamaan kupin lämmikettä ja monta juttutuokiota siinä samalla. Aika paljon jo puhutti ihan kevään eduskuntavaalitkin ja hyvä niin, mutta onneksi kuitenkin vielä enemmän ihan nämä nyt vielä työnallakin olevat asiat. Sotesta aika paljon kysymyksiä ja niihin ihmetyksiin oli helppo yhtyä. Näyttää siltä, että toteutuessaan sote-uudistus vie palvelut entistä kauemmaksi, päätösvallan pieniltä kunnilta ja kaupungeilta pois lähes kokonaan ja jättää vain suurevan laskun kunnille. Itse uskonkin, että lopulta ei kunnissa tätä esitystä tulla hyväksymään vaikka malli tulikin alunperin keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän tuomana kaikkien puolueiden yhteisiin neuvotteluihin. Arki näyttää, että kotikunta-maakunta-malli ei arjessa kuitenkaan siis toimikaan vaikka sanaparina kuullostaakin kovin turvalliselta ja lämpöiseltä. Siis oma epäilyni on, että keskustalaisetkin lopulta myöntävät tämän nyt sovitun mallin heikkoudet ja sen että se ei pysty pelastamaan maaseudun palveluita. Ja että myös kuntien päätösvalta menee kokonaan. Ja jos tätä ei tapahdu niin uskon, että perustuslakivaliokunta tulee mallin tyrmäämään nykymallissa. Katsotaan olenko väärässä.

Mutta tärkeintä on se, että nyt sote-asia viedään maaliin. Tarvitsemme suurempia hartioita näiden asioiden hoitamiseen ja itse rakentaisin sosiaali- ja terveyspalvelut seutukunnittain nykyisten keskussairaaloiden varaan. Siitä syntyisi järkevä rakenne missä päätösvalta ja vastuu olisivat järkevästi lähekkäin. Ja sitten yliopistolliset keskussairaalat jäisivät omaksi rakenteeksi. Siitä sote-sopassa ei tarvita samassa hallinnossa lainkaan sillä jo nyt palvelut rakentuvat useammasta eri suunnasta.

Muutama hämeenlinnalainen tuli juttelemaan myös kotikaupunkinsa sisäisistä asioista. Niihin en paljon kantaa halua tai osaa ottaa, mutta mielenkiintoisia kuvioita. Toivottavasti nyt vain hyvät lukio- ja koulupalvelut pystytään sielläkin turvaamaan kuten myös hoivapalvelut. Kotimatkalla kävinkin vielä piipahtamassa Hämeenlinnan Palvelukoti Keinukamarissa. Yrjö ja Hanna –säätiön vuonna 2007-2008 rakennuttama Keinukamari palvelutalossa on yhteensä 67 paikkaa, joista tehostetun palveluamisen paikkoja on 43 ja dementiahoivan paikkoja 24.

Pakkaspäivä siis tänään Hämeenlinnassa. Kaupungissa perinteinen Loppiainen myös Hämeen linnalla ja myös ulkoilua ja liikuntaakin Elenia Arenalla. Hämeenlinnan Nuorkauppakamari ry ja Hämeenlinnan kaupunki järjestivät tänään maksuttoman koko perheen liikuntatapahtuman Elenia Areenalla ja sinne aika moni suuntasikin kun pulkkamäessä ja luistinkentillä oli hieman liian viileää. Hienoja tapahtumia ja hienoa, että tällaisia tehdään. Uutta ja vanhaa! Ja ennen muuta koko perheen voimalla liikkeelle.

Kiitokset vielä Hämeenlinnan Kokoomuksen kunnallisjärjestölle Keijo Suomalaisen johdolla tämän päivän järjestelyistä Kokoomus Kuuntelee -tapahtumassa. Huomenna sitten Lahteen ja yritysvierailu ja Lahden tammikuun kuukausimarkkinat.

 

 

 

 

 

 

Kommentit