Ulkomaalaislakia muutettava – Karkotetuksi päätettyä vaarallista henkilöä ei pidä joutua vapauttamaan missään tilanteessa

Blogi, torstaina 09.03.2017

Kello käy eikä karkotusta näy.

Nykyisen ulkomaalaislain mukaan karkotetuksi päätetty henkilö voidaan pitää säilössä enintään 12 kuukauden ajan. Säilössäpito on tarpeen, kun kyse on yhteiskunnalle erittäin vaarallisesta henkilöstä tai henkilön rikostausta on vakava. Julkisuudessa on ollut esimerkiksi tapaus missä vankilasta vapautunut henkilö on pidetty säilössä, sillä käräjäoikeuden mukaan on ”ilmeisen korostunut riski”, että hän pakenisi, piileskelisi tai muutoin vaikeuttaisi karkottamista, jos hänet laskettaisiin vapaalle jalalle.

Eikä tässä kaikki vaan lisäksi poliisin mukaan on perusteltua syytä olettaa, että esimerkiksi tässä tapauksessa kyseinen henkilö vapaana ollessaan voisi syyllistyä myös uusiin vakaviin rikoksiin. ”Henkilön säilössä pitämisen jatkaminen on välttämätöntä, jotta hänen maasta poistaminen saadaan pantua täytäntöön ja jotta henkilö ei Suomessa ollessaan enää syyllistyisi uusiin seksuaali- ja väkivaltarikoksiin.”

Kyseinen henkilö on Suomessa olleessaan syyllistynyt mm. nuoren tytön murhaamiseen ja raiskannut toisen tytön. Lyhyellä vankilomallaan, elinkautisensa aikana, mies syyllistyi myös pienen lapsen törkeään seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Rikokset ovat seuranneet toinen toistaan ja jatkuneet. Minun oli jo vaikea ymmärtää, että kyseinen henkilö alkuunkaan päätettiin edes vapauttaa vankilasta elinkautisesta tuomiostaan.

Poliisi on tehnyt töitä jo pitkään saadakseen karkotettua kyseisen henkilön Suomesta omaan kotimaahansa. Viranomaistoimin tapahtuva maasta poistaminen Somaliaan on kuitenkin poikkeuksellinen ja monimutkainen prosessi. Järjestelyt maasta poistamiseksi ovat edenneetkin hitaasti. Tuoreimpien uutisten mukaan kyseinen henkilö ei ole ollut miltään osin myöskään yhteistyöhaluinen asian ratkaisemiseksi.

Nykyisen lainsäädännön mukaan miestä voimaan siis maksimissaan pitää säilössä vuosi, jos henkilö ei esimerkiksi tee yhteistyötä palauttamisen toteuttamiseksi tai kotimatkatodistus viipyy. Sen jälkeen ulkomaalainen on laskettava vapaaksi. Kyseinen henkilö siis pääsee pian vapaaksi kunhan vain jaksaa vielä hetken jarruttaa ja estää karkotustaan.

Tähän kohtaan ulkomaalaislakia tuleekin tehdä muutos, jotta erittäin vaaralliseksi todettu henkilö voidaan pitää poissa vapaalta jalalta. 12 kuukauden maksimi säilössäpitoaika tulee siis pidentää rajattoman mittaiseksi eli muotoon kunnes karkoitus saadaan toteutettua.

Tästä jätin eduskunnalle nyt lakialoitteen ja tavoitteenani on se, että lakimuutos saadaan aikaiseksi ennen kuin viimeinen tiima loppuu.

….

Kello 22.41 ja kämpillä. Pitkä päivä ja hyvä sellainen. Eduskuntaryhmä sai tänään perusteellisen läpikäynnin Veikkaus-asiasta. Hyvä niin. Itse tänään keskittyi jo uusiin juttuihin eli yksi pidempi tutkimushaastattelu ja sitten mielenkiintoinen kuuleminen kansainvälisen avun saamisesta ja antamisesta ja sen päätöksentekopoluista. Asia ei vielä valmis ja katsotaan miten se lopulta saadaankaan kuntoon. Tai toisaalta pakko saada.

Illansuussa sitten vielä kyselytunti ja sen jälkeen täysistunto mm. Yle-asian parissa. Kiitokset vielä runsaasta palautteesta liittyen tähän aamuiseen lakialoitteeseeni. Se pitäisi ensi viikolla jo edetä eduskunnan täysistuntoon ja toivottavasti mahdollisimman pian myös voimaan. Teidän tuki ja asian esillä pitäminen avittaa hyvin eli ei muuta kuin lisää pökköä pesään.

Huomenna jatkamme. Joku kysyi, että hymyilenkö enää olenkaan. No hymyilenhän minä vaikka epärehellisyys ja pelaaminen joskus harmittaakin. Huomenna taas parempi päivä.

Tässä vielä tämä yksi lupaamani puheenvuoro eli pääpuheenvuoroni eduskunnan eutanasia-kansalaisaloitteen lähetekeskustelusta.

Kommentit