Aikainen herätys pimeään marraskuuhun. Lumesta ei enää tietoakaan ja todella pimeää nyt. Aamusta kuitenkin suunnattava Helsinkiä kohden missä tänään eduskuntaryhmämme järjestäytyy. Valitsemme Petteri Orpon uudeksi ryhmämme puheenjohtajaksi ja myös yksi varapuheenjohtajan paikka on keskustelussa avoinna. Sen suhteen itse teen ratkaisuja aamupäivän aikana. Aamupäivällä suuntaamme nimittäin Presidentinlinnaan ulkoasiainvaliokunnan kanssa säännölliseen Tasavallan Presidentin tapaamiseen ja keskusteluun. Uav:n kanssa säännöllisesti pidämme yhteyttä presidentin kanssa ja tänään varmasti keskustelussa mm. ulkoministeri Erkki Tuomiojan esittämä maamme osallistuminen Islannin ilmavalvontaa ja muutamat muutkin ajankohtaiset ulkopolitiikan ja turvallisuuspolitiikan kysymykset.
Iltapäivällä sitten ylimääräinen ryhmäkokous ja sitä ennen tai sen perään on tarkoitus jättää myös pari kysymystä ja esitystä maamme hallituksellekin. Palaan niihin iltapäivästä kun saan raon ne kirjoittaa valmiiksi. Nyt auton nokka pimeälle kantatielle ja kohti pääkaupunkia.
…
Kello 14.35 ja nyt takana Presidentin tapaaminen ulkopolitiikan ja erityisesti Venäjä-asioiden parissa ja sen perään UAV:n kokous ja myös ryhmäkokouskin. Ryhmässä valitsimme uuden puheenjohtajan ja yksimielisesti päädyimme vieruskaveriini ja Takarivin Taaviimme Petteri Orpoon. Ei olisi voinut parempaa valita. Onnea Petteri.
Varapuheenjohtajaksi valittiin Arto Satonen Pirkanmaalta. Hän voitti äänestyksessä Lapin Heikki Auton äänin 20-14. Aika tiukka äänestys ja se enteilee sitä, että helmikuussa tulemme näkemään kaikista kolmesta varapuheenjohtajuudesta kisat. Tällaista jo tänään muutama viritteli ja näyttää, että tunkua on myös muiden varapuheenjohtajien paikoille.
Mutta nyt onnea Petterille ja Artolle. Saimme hyvät miehet ryhmämme johtoon. Tänään vielä jatkan täällä eduskunnassa iltaan. Kohta Ylelle suoraan lähetykseen puhumaan mm. EU:sta ja lapsilisistäkin. Ja sitten illalla vielä vierasryhmää isännöimään.
…
Kaksi kirjallista kysymystä:
Kun töiden makuun tänään isyysvapaalta päiväksi pääsin ja jouduin niin jätin samalla myös kaksi esitystä maamme hallitukselle. Toisessa esitän poliittisen vaikuttamisen pelisääntöjen tekoa eduskuntaa ja myös lobbarirekisterin luontia ja toisessa sitten kannan huolta Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sekä Metropolialueen toisen asteen ammattikoulutuksen aloituspaikoista. Ministeri Jukka Gustafssonin aloituspaikkaleikkaukset vaarantaisivat näillä alueilla nuorten pääsyn opiskelemaan ja koko Yhteiskuntatakuun ja Nuorisotakuun toteutumisen. Näin lyhyt näköiset ja typerät esitykset pitää nyt saada torpatuksi ja sen eteen teemme kaikkemme. Niin ja yllätys yllätys ministeri esittää toki lisää aloituspaikkoja koti-Pirkanmaalle.
Mutta uudistin siis kesällä 2010 tekemäni esityksen luoda Suomeen EU:n tapaan eettiset ohjesäännöt poliittiseen vaikuttamiseen eli lobbaukseen. Toivon, että uusi hallitus suhtautuisi asiaan myönteisemmin ja veisi asiaa eteenpäin. Samalla eduskuntaan tulisi minusta perustaa erillinen rekisteri lobbaajista. Tämä olisi tärkeä ja luonteva jatko vaalirahoitus- ja lahjuslainsäädännön uudistamistyölle.
Tein siis jo 2,5 vuotta sitten esityksen, että meilläkin olisi syytä ottaa käyttöön erilliset lobbaamissäännöt eli poliittisen vaikuttamisen eettiset säännöt. Silloin esitykseni meni oikeusministeri Tuija Braxille ja asia hautaantui. Nyt asia on hyvä nostaa uudelleen keskusteluun ja minusta tarvitsemme selkeät eettiset pelisäännöt tällaiseen vaikuttamiseen. Käytäväpolitiikka on yleistynyt koko ajan ja nyt on hyvä paikka luoda siihen pelisäännöt.
Euroopan Parlamentin työjärjestyksessä on ollut jo useamman vuoden Alexander Stubbin esityksen mukaisesti omat ohjeet lobbareille, jossa he sitoutuvat eettisiin sääntöihin.
Mielestäni meidän lainsäätäjien ja poliitikkojen on jatkossakin kuunneltava kaikkia tahoja tasapuolisesti hoitaakseen hyvin tehtävänsä. Hyvään hallintotapaan kuuluu, että kaikkia tahoja kuullaan päätöksenteon yhteydessä. Muutamassa vuodessa tällainen vaikuttaminen on lisääntynyt merkittävästi niin eduskunnassa kuin sähköisenkin median välityksellä. Ja on kiistaton tosiasia, ja myös aivan hyväksyttävääkin, että vaikuttaminen kuuluu päätöksenteon arkeen kaikissa parlamentaarisissa järjestelmissä. Haluamme tai emme, puhumme sitten lobbaamisesta tai vaikuttamisesta, keskusteluista tai tapaamisista, niin on päivänselvää että eri tahot pyrkivät vaikuttamaan meihin lainsäätäjiin.
Minusta kuitenkin kaikkien lobbaajien pitää olla samalla viivalla, oli kanta asiaan sitten mikä tahansa. Jo nyt on olemassa eri näkemyksiä siitä, onko lobbaus ongelma tai onko nykykäytäntö hyvä. Mutta kun pelisäännöt on selvät ja kaikille samat, niin lobbauksessa ei ole kyse moraalisesti arveluttavasta väkisin vaikuttamisesta, vaan nimenomaan henkilökohtaisista tapaamisista ja keskusteluista, joissa omat, yleensä asiantuntemukseen perustuvat näkemykset ilmaistaan meille päätöksentekijöille.
Näin ollen uudistikin vuoden 2010 esityksensä nyt uudelle hallitukselle. Vaadin siinä, että työlistalle otetaan nyt lobbaussäädökset ja seurataan Stubb:n EU:hun tuomaa mallia. Näin vaikuttamisen ja päätöksenteonkokonaisuus tulisi entistä avoimemmaksi.
…
Kello 21.52 ja kotona ja paluu isyysvapaalle. Yksi pitkä työpäivä väliin ja nyt sitten loppuviikko taas perheen kanssa. Illalla tänään eduskunnassa vielä yli 50 riihimäkeläistä Leijonaa ja mukana parituntinen väen kanssa. Ja hienoa oli myös se, että Ben Zyskowicz ehti porukkaa piipahtaa moikkaamaan. Hyvää keskustelua ajankohtaisista aiheista mm. Islannin ilmavalvonnasta ja puolustusvoimauudistuksesta ja vanhuspalvelulaista ja muutaman kanssa vielä Riihimäen seudunkin asioista. Olisihan sitä mennyt toinenkin kaksituntinen helpolla. Mutta kiitokset Kilpiäisen Eerolle ja koko porukalle vierailusta ja tervetuloa uudelleen.
Mutta nyt Kymmenen Uutiset ja sohvalle. Iskä.