Tämän viikon vielä isyysvapaalla.

Blogi, maanantaina 12.11.2012

Isyysvapaani sai eilen hienon juhlapäivän, kun isänpäivä sattui tälle jaksolle. Isänä oleminen on kunnia-asia ja siitä pitää ja osaan olla kiitollinen. Nautin näistä päivistä kovasti.

Kansanedustajan työ on sellainen, että se vie usein vauhdilla ja yllättäenkin tilanteesta toiseen ja mitä erilaisempiin tilanteisiin. Viime viikolla eduskuntaryhmämme koko muutoksia kun Jyri Häkämies päätti ottaa uuden askeleen ja siirtyä politiikasta EK:n toimitusjohtajaksi. Siirtoa on arvosteltu ja jälleen vaadittu ministereille karenssiaikoja muihin tehtäviin siirryttäessä. Minusta aiheesta voi ihan hyvin keskustella. Jo aiemmin pääministeri Matti Vanhanen teki vastaavan siirron siirtyessään vastaavaan tehtävään. Silloinkin keskustelua käytiin karenssiajoista. 

Toki täytyy muistaa sekin, että toisinkin päin siirtymisiä tapahtuu. SAK:n pitkäaikainen puheenjohtaja Lauri Ihalainen siirtyi taasen työmarkkinajärjestöstä vastaaavan työministerin saappaisiin.

Mutta aiheesta sopii keskustella ja jos yhdessä nähdään karenssiaika tarpeelliseksi ja toimivaksi niin en usko sitä vastaan kenelläkään olevan mitään. Mutta kannattaa pohtia toki sitäkin toimiiko sellainen aidosti ja miten sitä valvotaan yms.

Itse olen enemmän huolissani siitä, että meillä ei ole lobbaamiseen sääntöjä. Itse esitin kesällä 2010, että meilläkin otettaisiin käyttöön EU:n tapaan eettiset ohjesäännöt poliittiseen vaikuttamiseen eli lobbaukseen. Samalla esitin, että eduskuntaan tulisi perustaa erillinen rekisteri lobbaajista. Pidin tätä silloin jo tärkeänä ja luontevana jatkona vaalirahoitus- ja lahjuslainsäädännön uudistamistyölle. Jostain syystä esitykseni ei silloin saanut tuulta purjeisiin. Nyt voisin kysyä uudestaan, olisitteko muut jo nyt valmiita tähän?

Minusta me tarvitsemme selkeät eettiset pelisäännöt tällaiseen vaikuttamiseen. Käytäväpolitiikka on yleistynyt koko ajan ja nyt olisi viimein aika luoda siihen pelisäännöt.

2010 kerroin miten silloinen ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) sai europarlamentaarikkona läpi vastaavien sääntöjen uudistamisen EU:ssa. Euroopan Parlamentin työjärjestyksessä on sen seurauksena nyt lobbareille ohje, jossa he sitoutuvat eettisiin sääntöihin. 

Termi ”lobata” herättää meissä suomalaisissa intohimoja ja sillä on meidän mielissämme usein negatiivinen kaiku, vähän samoin kuin valitettavasti myös vaalirahoituksella. Minusta kuitenkin lainsäätäjien ja poliitikkojen on kuunneltava kaikkia tahoja tasapuolisesti hoitaakseen hyvin tehtävänsä. Hyvään hallintotapaan kuuluu, että kaikkia tahoja kuullaan päätöksenteon yhteydessä. 

On kuitenkin kiistaton tosiasia, ja myös aivan hyväksyttävääkin, että vaikuttaminen kuuluu päätöksenteon arkeen kaikissa parlamentaarisissa järjestelmissä. Haluamme tai emme, puhumme sitten lobbaamisesta tai vaikuttamisesta, keskusteluista tai tapaamisista, niin on päivänselvää että eri tahot pyrkivät vaikuttamaan meihin lainsäätäjiin. Ja minusta kaikkien lobbaajien pitää olla samalla viivalla, oli kanta asiaan sitten mikä tahansa. Jo nyt on olemassa eri näkemyksiä siitä, onko lobbaus ongelma tai onko nykykäytäntö hyvä. 

Kun pelisäännöt on selvät ja kaikille samat, niin lobbauksessa ei ole kyse moraalisesti arveluttavasta väkisin vaikuttamisesta, vaan nimenomaan henkilökohtaisista tapaamisista ja keskusteluista, joissa omat, yleensä asiantuntemukseen perustuvat näkemykset ilmaistaan meille päätöksentekijöille. 

Esitin 2010 kesällä silloiselle hallitukselle, että ”nyt vaalirahoituslainsäädännön ja lahjuslainsäädännön lisäksi työlistalle pitäisi ottaa myös lobbaussäädökset ja seurata Stubbin EU:hun tuomaa mallia. Näin vaikuttamisen ja päätöksenteonkokonaisuus tulisi entistä avoimemmaksi.” Silloin asiaa ei haluttu syystä tai toisesta viedä eteenpäin. 

Uudistan esitykseni huomenna eduskunnassa kun eduskuntaryhmämme järjestäytyy. Päiväksi siis kansanedustajan työ keskeyttää isyysvapaani. Mutta se kuuluu tähän työhön. Joskus tulee nopeita liikkeitä ja muutoksia ja huomenna on sellainen päivä. Aamusta presidentin tapaaminen Presidentinlinnassa ulkopolitiikasta ja sitten ryhmäkokousta.

Mutta tänään katseeni lapsissani. Isyysvapaa jatkuu ja kohta taas mennään.

Sellainen puhdas isäpäivä. Hyvä sellainen. Mutta huomenna sitten yksi päivä pakollista työtä ja se päivä alkaa Presidentinlinnasta ja päättyy riihimäkeläisten vieraiden isännöintiin eduskunnassa. Välissä mielenkiintoisia hetkiä. Katsotaan mitä tapahtuu.

Kommentit