Paras Isänpäivälahja on yhdessäolo.

Blogi, sunnuntaina 11.11.2012

Tein viime keväänä kulttuuriministeri Paavo Arhinmäelle esityksen eduskunnassa, että Äitienpäivän tapaan myös Isänpäivänä voitaisiin palkita ”isänä menestyneitä tai kunnostautuneita” miehiä. Arhinmäki ei esitykseeni syttynyt. Toivottavasti uusi Tasavallan Presidenttimme itsekin isänä syttyy. Niin kuin tuossa alussa jo totesin niin kyllä jokaiselle isälle ja isoisälle paras lahja on varmasti se yhdessäolo ja tekeminen lapsien ja lastenlapsien kanssa, mutta sen lisäksi minusta tähän maahan sopisi hyvin myös hieman säädellympikin isien palkitseminen.

Viime keväänä kirjoitin esityksessäni, etä ”vuosittain äitienpäivänä on Suomessa palkittu kunniamerkein ansioituneita äitejä vuodesta 1946 lähtien. Tänä vuonna 33 äitiä sai Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein. Moni muukin äiti olisi varmasti kunniamerkkinsä ansainnut. Mutta meistä tämä ele palkita muutamia ansioituneita äitejä vuosittain on kaunis ja kunnioitettava. Olemme varmoja, että moni ilman kunniamerkkiäkin jäävä äiti löytää tästä joukosta itseään vastaavan äidin tai kuin oman äitinsä. Muistaaksemme joskus on äitienpäivänä palkittu myös joku mieskin.”

Esitin myös konkreettisen ja selkeän toiveeni kulttuuriministeri Paavo Arhinmäelle toteamalla, ”että myös isän työtä ryhdyttäisiin arvostamaan tällä tavalla suomalaisessa yhteiskunnassa. Meillä on paljon esimerkillisiä isiä, jotka täyttäisivät varmasti kunniamerkinkin kriteerit.”

”Äitejä palkittaessa kunniamerkki voidaan myöntää äidille, joka on ansioitunut esimerkillisenä kasvattajana, kantanut yhteisvastuuta sekä tukenut perhe-elämää ja vanhemmuutta.”

Arhinmäki totesi vastauksessaan esitykseeni, että ”Äitienpäivänä jaetaan ansioituneille äideille Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitaleja kultaristein. Päätösvalta sekä Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan että Suomen Leijonan ritarikunnan kunniamerkkien antamiseen on yksin ritarikuntien suurmestarina toimivalla Tasavallan Presidentillä.”

Tiedän hyvin, että Tasavallan presidentti myöntää nämä ansiomerkit. Mutta joku niitä aina esittää ja hakee. Äitien kohdalla ehdotuksia kunniamerkkien saajiksi voi toimittaa vuosittain aluehallintovirastoihin. Niiden esitysten pohjalta Sosiaali- ja terveysministeriö tekee esityksen myönnettävistä kunniamerkeistä Tasavallan Presidentille. 

STM:n parin vuoden takaisen tiedotteen mukaan Äitien palkitsemisen ”Pyrkimyksenä on, että palkittavat äidit edustaisivat monipuolisesti tämän päivän äitejä. Lasten lukumäärä ei ole tärkein merkin myöntämisperuste. Biologisten äitien lisäksi myös adoptio- ja sijaisäitejä voidaan esittää palkittaviksi. Kunniamerkkiä ei myönnetä ammatikseen kasvatustyötä tekevälle henkilölle.”

Eli kyllä hallituksella olisi halutessaan mahdollisuus myös kiittää ja kunnioittaa isien tekemää kasvatustyötä jos siihen olisi halua. Asiaan vastannut ministeri Paavo Arhinmäki ei kuitenkaan tätä esitystäni tukenut ja asia odottaa ainakin vielä toteuttamistaan. Toivon, että hallituksessa ja STM:ssä ryhdyttäisiin tässäkin tasa-arvon tielle. Isällä on äitien tapaan tärkeä ja merkittävä rooli suomalaisessa yhteiskunnassa perheissään ja muutenkin. Tullen esittämään asiaa uudestaan Sosiaali- ja terveysministeriön vastuuministerille Paula Risikolle. Uskoisin, että tästä maasta löytyisi vuosittain isiä jotka olisivat myös kunniamerkkinsä ansainneet lukuisten äitien tapaan.

Tai sitten tehtävän voisi varmasti ottaa itselleen myös merkit itse myöntä Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö. Se voisikin olla vanhemmuutta ja perhettä vahvasti puolustaneelle presidentti Niinistölle hyvä avaus. Vanhemmuutta ei tässä yhteiskunnassa tänä päivänä riittämiin arvosteta ja tiedän, että ei yksittäisen isän palkitseminenkaan sitä tee niin kuin ei äitienkään kohdalla, mutta se kauniilla tavalla osoittaisi, että tässä maassa isänkin työ on merkittävää, tärkeää ja palkittavaakin.

Vaikka meille isille se paras lahja ja kiitos onkin saada olla lapsiemme kanssa ja nähdä kun he kasvavat ja kehittyvät.

Tai voisi viime keväisen esitykseni hengessä toki miettiä sitäkin, että palkittaisiinkin vain vanhempia, ilman erittelyä äideiksi tai isiksi, vanhemmuudesta ja vanhempana tehdystä työstä kasvattajana.

Hyvää Isänpäivää kaikille isille ja isoisille tänään marraskuun 11. päivänä.

Erityisesti omalle isälleni, vaarillemme.

 

 

Kello 22.27 ja Isänpäivää päättämässä. Hieno päivä läheisimpieni kanssa aamusta sänkyyn tuoduista kahveista iltaan. Hyvää ruokaa ja ennen muuta sitä aikaa ja yhdessä oloa. Siitä se tämä paras isänpäiväkin oli tehty. Huomenna sitten jatketaan. Ensi viikon vielä isyysvapaalla, mutta tosin tiistaina joudun hetkeksi töihin. Eduskuntaryhmämme järjestäytyy uudestaan ryhmäjohdon osalta ja mahdollisesti olen itsekin mukana vpj-kisassa. Näyttää siltä, että siinä määrin paljon tukuyhteydenottoja tullut ja myös tärkeitä vinkkauksia minulle tärkeiltä konkareilta. Katsotaan. Ja samana päivänä myös ulkoasiainvaliokunnan kanssa presidentin tapaaminen niin saadaan hoidettua ne. Otetaan se pois annettu isyysvapaapäivä sitten joskus takaisin.

 

Kommentit