Kulttuurikummini sai kutsun Linnanjuhliin.

Blogi, lauantaina 10.11.2012

Tasavallan Presidentin Itsenäisyyspäivän vastaanoton kutsuja odotellaan jälleen näinä päivinä postilaatikoihin. Yksi kutsu putosi eilen kun Teoston Kulttuurikummini Rap-artisti Jare Henrik Tiihonen sai omansa. Cheekinä huipulle noussut lahtelainen on viime viikkoina hurmannut myös Vain Elämää -tv-sarjassa ja myydyt levyt ja netin Youtube-klikkaukset kertovat uskomattomasta suosiosta.

Pari vuotta sitten sain Teostolta kutsun Hämeenlinnan Piparkakkutaloon. Teosto halusi esitellä minulle kulttuurikumminsa ja oli magea juttu kun kohdalleni osoi Cheek. Itseasiassa Cheek oli itse valinnut tai halunnut varta vasten minun kummiksi ja tilaisuudessa hän kertoi ”tutustuneensa” minuun 2007 eduskuntavaaleissa etsiessään itselleen ehdokasta Lahdessa. Valinta osui minuun ja siitä alkoi ensin ensin neljän vuoden ”työni seurailu” joka huipentui 2011 tapaamiseemme Hämeenlinnassa.

Sen jälkeen olemme Jaren kanssa tavanneet useita kertoja eri yhteyksissä ja musiikintekijöiden ja artistien asioiden ympärillä kuin hieman politiikankin parissa. Ja täytyy todeta, että huipputyyppi ja upeaa, että nyt Tasavallan Presidentti palkitsee Jaren elämäntyön ja suomalaisen Rap-musiikin kutsulla juhlimaan itsenäisyyspäiväämme presidentinlinnaan. Se on kunnianosoitus korkeimmasta päästä.

Mielenkiintoista nähdä miten uusi presidentti uudistaa Linnanjuhlia. Ainakin hyvä merkki on se, että myös Jaren tyyppiset uuden musiikin tekijät ja tähdet pääsevät mukaan. Toivottavasti myös Presidentti Niinistö kutsuu Linnaan myös aiempaa enemmän nuorten parissa töitä tekeviä, vapaaehtoisjärjestöjen ruohonjuuritason tekijöitä ja myös sotiemme veteraaneja. Enää ei kauaa ole aikaa heitäkään kiittää.

Tässä otimme jo eduskunnassakin aivan uudenlaisen asenteen käyttöön. Lopultakin. Suuri kiitos kuuluu tästä nyt elinkeinoministeriksi siirtyvälle Jan Vapaavuorelle. Hänen johdolla tehtiin eduskunnassa esitys, että lisäämme yhdessä koko eduskunnan kanssa 6 miljoonaa euroa veteraaneille ensi vuoden 2013 budjettiin. Tällä Vapaavuoren aloitteella haluamme turvata jatkossa kaikkien halukkaiden veteraanien pääsyn kuntoutukseen. Vapaavuoren Veteraanien Kuntoutustakuu on asia jota olemme pitkään toivoneet ja nyt se toteutuu. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Tosin liian monen sotiemme veteraanin kohdalla jo liian myöhään.

Kohta jo perhe tuolta heräilee. Isyysvapaan lupaukseni mukaan kirjoitellaan vain aamulla ja päiväunien aikaan. Ja hieman käynyt päikkäreilläkin niin, että iskäkin on tupannut nukahtamaan. Se on muuten Vain Elämää.

Tänään mukava ulkoilupäivä. Loppijärvi jo ohuessa jäässä osittain ja metsäkin rapsakkana. Elämää kuitenkin riitti kun linnut valmistautuivat talveen ja peurojakin oli ollut liikkeellä. Niin ja suuren kuusen alla vietetty lepotauko paljasti paikan olleen myös oravankin mieleen.

Mukava rento perhepäivä tänään ja huomenna sitten Isänpäivää. Se on mukava päivä, mutta tällaiset päivät laittavat aina myös ajatukset heidän luokse jotka syystä tai toisesta eivät isiksi päässeet vaikka olisivat halunneet ja toisaalta heidänkin luokse joiden lapset ovat jossain kaukana syystä tai toisesta. Puhumattakaan heistä joilta lapset ja isyys riistetty. Ajatuksia heille kaikille. Sitä tuskaa ei voi ymmärtää kuin isä ja vain sen kokenut ja kokeva isä. Ja teitä on liikaa.

Toivottavasti pystymme tässä yhteiskunnassa myös vahvistamaan isienkin asemaa muutenkin kuin aiemmin tällä viikolla kirjoittamallani isyysvapaan ja vastaavien avulla. Toivon todella, että isät pääsevät tässä asiassa tasa-arvossa äitien rinnalle vanhempina. Vaikeissakin tilanteissa. Siinä meillä on vielä paljon tehtävää. Ja myös siinä, että lapsella pitäisi aina olla oikeus kumpaankin vanhempaansa eikä sitä saa riidat ja muut estää. Ja toivoisin, että myös isovanhemmat tällaisissa tapauksissa muistettaisiin.

Tässä riittää vielä työtä niin lainsäädännön tasolla, käytännön arjessa virkamiesten toimissa kuin meidän isien ja äitienkin toimissa. Tehdään yhdessä tässäkin parempaa kotimaata.

 

Kommentit