Ulko- ja turvallisuuspolitiikan iltakoulu Panssarimuseolla – Perinteiset uhat palanneet ja uudet vahvistuneet

Blogi, keskiviikkona 13.03.2019

Hyvää Talvisodan muistopäivää! Tärkeä pitää nämä päivät esillä ja muistoissa. Kertoa lapsille ja lapsenlapsille, jottei tapahtumien ja kokemusten muistot himmene. Olemme tänään itsenäinen maa vain ja ainoastaan näiden rohkeiden nuorten miesten ja naisten ansiosta jotka lähtivät puolustamaan Isänmaata ylivoimaista hyökkääjää vastaan. Periksi ei annettu. Kiitos ja kunnia.

Halusin itse pitää tämän tärkeän päivän muistoa yllä järjestämällä tänään isomman Ulko- ja turvallisuuspolitiikan iltakoulun Parolassa Panssarimuseolla. Ystäväni ja kollegani Ilkka Kanerva oli tänään vieraanani Hämeessä kutsumanani -sarjassa ja Ike puhui Panssarimuseolle täydelle salille. Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa kiinnostaa ja täytyy sanoa, että anti illasta oli mitä parhain.

Ilkka Kanerva puhui laajasti ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Myös siitä miten perinteisenkin sodan uhka on palannut Euroopan maiden ylle. Mutta ennen muuta paljon uudenlaisia uhkia ja vaaroja kyberistä lähtien. Ike kävi myös laajasti tilannetta läpi DDR kirjain sarjan kautta. Siinä ensimmäinen D on demokratia, toinen D defence eli puolustus, R resilienssi.

Toisena pääpuhujanani oli Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija, kapteeni Antti Paronen. Anttiin tutustuin kun aikanaan aloitin Maanpuolustuskorkeakoulun hallinnossa. Antti piti esitelmän meille terrorismistä ja se esitelmä pysäytti. Niin teki mies tänäänkin ja museon sali kuunteli hiljaa ja aika-ajoin ei nyt ihan kauhistuneena, mutta vakavana tutkijan ja asiantuntijan puheenvuoroa ja myös tulevaisuuden ennustusta.

Iso kiitos kaikille seminaariini osallistuneille. Kaiken kaikkiaan Panssimuseolla tänään 77 henkeä ja sovimme, että jos keväällä kaikki menee vaalienkin suhteen osaltani suunnitellusti niin teemme tästä 13.3. -seminaarista perinteen. Ja myös iso kiitos kaikille Riihimäen Laurellin Keskusteluja Hämeessä -sarjan tilaisuuteen osallistuneille. Ulko- ja turvallisuuspolitiikka puhuttaa, huolettaa ja keskusteluttaa ja tästä teemasta onkin hyvä laittaa jokainen puolue tiukoille kevään vaaleissa. Halutaanko uskottava ja koko maan puolustaminen turvata myös ensi vaalikaudella. Pidetäänkö kiinni sovitusta niin ilmavoimien hävittäjien kuin maavoimienkin kaluston päivittämisen suhteen? Lisätäänkö kantahenkilökuntaa varuskuntiin? Lisätäänkö myös sisäisen turvallisuuden voimavaroja eli poliiseja ja myös muuta turvallisuuden resursseja?

Ja iso kiitos vielä Ikelle, Antille ja Panssarimuseolle! Tärkeä päivä ja muistot pidetään mielessä.

Kylmä oli aamu tänään. Lopelta jo kuuden jälkeen Riihimäelle ja sieltä Helsinkiin. Aamusta vedin Veikkauksen hallintoneuvoston kokouksen ja sitten täysistunto ja viimeisiä asioita jälleen eteenpäin. Täysistunnossa tänään käsittelyssä myös ampuma-asedirektiivi. Siinä minua huolestuttaa tämä lipasasia ja nyt onkin syytä seurata tarkkaan mitä muut EU-maat tältä osin tekevät. Jos kohta kyseenalaistetaan niin se pitää tehdä myös Suomessa. Ja varmistaa, että menemme kaikissa kohdissa direktiivin ns. minimivaatimusten kautta.

 

Kommentit