Ukrainan tilanne entistä vakavampi.

Blogi, perjantaina 18.07.2014

Eiliset Ukrainan tapahtumat muuttivat maan kriisiä uudelle tasolle. Siviilikoneen, matkustajakoneen, alasampuminen on raukkamaista ja anteeksiantamotonta. Asiantuntijoiden mukaan sellaista ei voi vahingossa tehdä. Vielä tällä hetkellä ei ole varmuutta siitä kuka tai ketkä koneen alas ampuivat, mutta kansainvälinen media on kertonut tietoja, että malesialaiskone ammuttiin alas venäläisellä Buk-ilmatorjuntaohjuksella. Nyt on tärkeää selvittää kuka on vastuussa matkustajakoneen alasampumisesta ja heidät on saatettava siitä vastuuseen. Kyse joka tapauksessa terroriteosta siviilejä kohtaan.

Eilen illalla suomalainen Finnair vielä vakuutteli mm. minun Twitter-tililläni, että he eivät ole lentäneet Ukrainan ilmatilassa kevään jälkeen. Tieto osoittautui pian valheelliseksi. Itseasiassa samaan aikaan kun Finnairilta kerrottiin tätä viestiä MTV:n Kymmenen Uutisissa lensi firman kone AY1714 Ukrainan ilmatilassa. Finnairin Airbus A321-231 lensi Ukrainassa puoli yhdentoista jälkeen. Vielä tämänkin viestimme Finnair yritti kumota. Itse epäilen nyt kyllä Finnairin tiedotusta asiassa. Flightradar24 -seuralla pystyy seuraamaan reaaliajassa esimerkiksi mikä kone lentää kotitalon yli – eli ohjelman paikkaansapitävyyden voi vahvistaa ihan omalla silmällä. Finnair yritti selvittää, että kyseinen palvelu on epätarkka. Twitterissä Finnair vastasi meille, että ”Palvelu ei näytä maapallon pinnan kaltevuutta ja siksi vääristää. Kone lentää ihan Ukrainan länsirajaa.” Finnair myös kirjoitti Twitteriin, että ”For those of you wondering, Finnair does not fly over Ukraine. Your safety is our top priority.” Kone kuitenkin lensi palvelun mukaan aivan keskeltä Ukrainan halki – ohjelman virhe olisi siis satoja kilometrejä eikä kilometrejä. Uskoisin, että Finnair vielä joutuu asiaa selittämään.

Mutta tärkeintä nyt selvittää kuka tuhosi matkustajakoneen MH17 ja saada heidät vastuuseen. Samaan aikaan pitää jatkaa työtä Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi. Tässä nyt tärkeässä vastuussa on Venäjä Putinin johdolla. Toivottavasti järki nyt lopulta voittaa. Ja tärkeää on myös taata siviili-ilmailun turvallisuus. Ukrainan ilmatila pitää nyt oikeasti jättää tyhjäksi – myös Finnairin.

Jos ei terva auta…

Kesäpäivä sai tänään huipennuksen Renko-viikon perinteisessä avauksessa. Rengon Kaloisissa Tervahaudan sytyttäminen on jo pitkä perinne. Tänään tervaiset laitettiin tulille jo 17. kerran ja väkeä oli Asemin kylässä jälleen paljon paikalla ja tunnelma oli mitä kesäisin. Haitarit soivat tanssipirtin puolella ja mäki täynnä kesälomalaisia. 

Itselläni oli aikanaan kunnia olla myös Tervahaudan sytyttäjänä. Siitä Sytyttäjän tonttu edelleen muistona täällä mökkimme Pekkalan saunassa ja siitä lähtien on tervantuoksu kuulunut saunaamme. Tämän vuoden tervahauta oli aikalailla yhtäsuuri kuin aiemminkin ja alkuviikosta pitäisi mustaa tervaa tulla. Tukikohdassa siis kannattaa poiketa ja yölläkin siellä tunnelmaa kun haudan valvojat laavulla seurailevat tilannetta. Ja myös tervaa saa ostettua erikokoisissa purkeissa pienistä muistoista aina viiden litran päniköihin. 

Kotiin kun pääsimme tuoksui ainakin savu jos ei vielä terva. Hauska perinteinen kesäjuttu joka vetää vuodesta toiseen paikalle satoja ihmisiä kesästä ja tervasta nauttimaan. Ja huomenna sitten Renko-viikko jatkuu Jaakonmarkkinoilla. Ja ohjelmaa on monenlaista. Hienosti siis elämä Rengossa jatkuu kuntaliitoksen peloista huolimatta ja pitäjä on elinvoimainen ja eloisa. Ja mikä parasta ihmiset aina vastaanottamassa avosylin meidät naapurikunnistakin. Niin tänäänkin ja monta tuttua ja monta uuttakin juttua ja juttukaveria tuli nähtyä. Kiitos kaikille.

Huomenna sitten kesäloma jatkuu toisessa naapurissa eli Hausjärvellä. Mommilanjärven Soutelu juhlii 25. vuottaan ja minulla kunnia olla Hehku-tapahtuman kummina paikalla. Hieno tapahtuma jossa yhdistyy luonto ja luonnonsuojelu sekä luontoliikunta ja itsestä huolehtiminen. Paikalle odotetaan jälleen satoja soutajia ja kiva tapahtuma tulla vaikkapa vain katsomaan rantapenkalta. Tuttujakin näette. 

Näin se kesäloma toimii. Eikä hyttysiäkään liiaksi 🙂

Kommentit