Lähivesien suojelu on parasta Itämerenkin suojelua.

Blogi, lauantaina 19.07.2014

Tänään minulla oli kunnia toimia 25. kerran järjestetyn Mommilanjärven Soutelun Hehku-kummina. Juhlatapahtuman pääsoutelijana oli entinen pääministerimme Matti Vanhanen ja me molemmat olimme myös äänessä vesistöjensuojelusta. Juhlavuoden teema olikin 25 vuotta vesillä – puhtaamman ympäristön puolesta. Omassa puheenvuorossani käsittelin vesistöjenhoito- ja suojelutyön merkitystä omasta pihasta ja lähivesista aina maakuntatasolle ja sivusin hieman myös Vanhasen aihetta missä hän keskittyi sitten Itämereen. Ketju nimittäin on kuitenkin yhtenäinen ja se kaikki työ mitä me teemme täällä Loppijärvellä, Mommilanjärvellä ja muilla järvillä auttaa aina koko ketjua meillä Vanajavettä jne aina Itämereen asti. 

Lammin biologisenaseman tutkija Lauri Arvola kertoi vielä asiaa hieman tutkijankin silmin ja mukava oli huomata, että hyvinkin samaa kieltä puhuimme me kaikki ja yhteistä huolta kannoimme. Tapahtuman pääpuuhamies Markku Juhola ja Pro Mommilanjärven Esa Ojala kertoivat myös siitä mitä Mommilanjärvellä on tehty 25 vuoden aikana ja millainen järvi oli aikanaan, millainen huonommillaan ja millainen nyt. Työ on tuottanut tulosta, mutta työtä riittää jatkossakin. 

Tilaisuuden juonsi entinen kollegani Risto Autio ja kesätunnelmaa pieneen kahvitilaisuuteen ennen soutelua toivat Kaartisen perheen tytöt naapurista. Mukava hetki tärkeän asian parissa ja oli kunnia saada olla mukana ja hieman tuoda myös terveisiä täältä Loppijärven rannalta ja myös terveisiä Hehku-tapahtumien kumminakin. Tapahtumia on vielä monta tänä vuonnakin tulossa aina Teuronjokimelonnasta Loppijärven ympäripyöräilyyn kuin Ystäväpatikasta Poronpolkuun ja Asemajuoksuun. Ja varmasti hieno juttu on myös Saidan Tulet. Hehku-tapahtumiimme kannattaa siis tulla kauempaakin ja nauttia kauniista luonnosta. Tapahtumamme löytyvät netistä osoitteesta: www.hehkua.fi.

Järven puolella sitten riitti tänäänkin vilskettä. 800 soutelijaa oli tällä kertaa mukana soutamassa Mommilanjärvellä ja monta sellaistakin jotka olleet aina mukana, mutta myös monia ensikertalaisiakin. Huippuvuosi oli 2009 kun soutelijoita oli 1300 ja monta vuotta on menty aina yli 1000 soutelijan, mutta nyt ehkä hieman näkyi yritystenkin synkempi tilanne. Yritysveneitä vähemmän vesillä, mutta sen sijaan paljon hienoja ”perinneveneita” vanhojen karjalaisten urheiluseurojen ja kylien hengessä ja Vuoksenrannan Säteen veneessä jälleen mukana pääsoutelija Matti Vanhanen. Tämänkesän Mommilanjärvi oli Vanhaselle jo 9. ja miehen sydän sykkii aidosti hienolle tapahtumalle ja järvien suojelulle Itämeren suojelun tapaan. Ja paljon loppilaisia nähtiin mukana Antrean Esan veneessä Seppo Kuparisen johdolla ja monessa muussakin karjalaisveneessä. Hieno juttu näiltä seuroilta vaalia perinteitä ja viedä perintöä eteenkinpäin uusille sukupolville. Ja olihan mukana monta sukujoukkuetta muualtakin päin Suomea ja paljon urheiluseuroja ja teekkareitakin. Ja kaikki samalla hyvällä hengellä soutamassa.

Ja soutelu tärkeän asian hyväksi jatkuu jo 5.10.2014 kun Silakkasoudussa soudetaan Itämerta puhtaaksi. Luvassa uutta ja soutupaikkana Kaisaniemenranta ja sieltä Kauppatorille. Merkatkaapa kalenteriinne jo.

Kesäpäivä menikin sitten Mommilanjärvellä aamusta iltapäivään. Nyt kello jo kohta neljä ja ajattelin tämän illan viettää sitten toisen hienon järven Loppijärven rannoilla. Grilliruokaa ja kesää.

 

Kommentit