Ukrainan kriisi syvenee.

Blogi, sunnuntaina 20.07.2014

Siviililentokoneen alasampuminen muutti Ukrainan kriisin luonnetta. Selvyyttä koneen alasampujista ei ole. Syyttävä sormi osoittaa monen toimesta kohti venäjämielisiä separatistejä. Toisaalta Venäjä on syyttänyt alasampumisesta Ukrainan hallituksen joukkoja. Näyttää siltä, että alasampuminen tapahtui joka tapauksessa Itä-Ukrainan venäjämielisten hallinnoimalta alueelta ja ampumiseen käytettiin maastalaukaistavaa neuvostoliittolaista Buk M1ohjusta jonka maksimikantama on 22 kilometriä korkeussuunnassa. 

Kysymys kuuluu kuitenkin, että mitä separatistit hyötyisivät siviilikoneen alasampumisesta? Miksi he ampuisivat matkustajakoneen alas? Tai kenen itresseissä olisi tuhota matkustajakone ja tapaa sen mukana lähes 300 täysin kriisiin kuulumatonta ulkomaalaista ihmistä? On vaikea löytää mitään järkevää tai vähemmänkään järkevää selitystä teolle. Siksi päällimmäisenä mieleen tuleekin se, että koneen ampuminen oli vahinko. Tähän viittaavat sosiaalisessa mediassa levinneet separatistikomentajan twiiteiksi väitetyt viestit joiden mukaan he kertoivat välittömästi alasampumisen jälkeen ampuneensa alas ukrainalaisen sotilaskuljetuskoneen. Pian twiitit poistettiin. Julkisuudessa on levinnyt myös puhelinkeskusteluja joissa samanlaista sisältöä ja viestiä ja niiden keskustelijoiksi on kerrottu separatistikomentajia ja sotilaita. Viestien aitoutta ei varmastikaan aukottomasti ole pystytty todistamaan, mutta monista eri lähteistä tulevat samansuuntaiset viestit kertovat omaansa. 

Yhdysvallat on kertonut pitävänsä hallussa todisteita siitä, että ohjus ammuttiin venäläiseltä alustalta ja tuoreimmat tiedot kertovat, että ohjusaslusta olisi siirretty pian ampumisen jälkeen Ukrainasta takaisin Venäjälle. Jos tämä tieto pysytytään todistamaan paikkaansapitäväksi on Venäjän tilanne matkustajakoneen alasampumisessa tukala. Siviilimatkustajakoneen alasampuminen tai sekaantuminen siihen on anteeksiantamatonta ja siitä tulee saattaa kaikki osalliset vastuuseen.

Surullista on ollut myös se, että venäjämieliset eivät ole antaneet lentoturman uhreja maasta pois. Surullisia kuvia pehmoleluja ja muita turman uhreille kuuluvia esineitä tuulettevista sotilaista on levinnyt uutiskuvissa. Osaltaan nekin kertovat jotain. Antaisivat edes rauhan uhreille ja kunnioituksen.  

Ukrainan kriisi siirtyi uudelle tasolle matkustajakoneen alasampumisen myötä. Suhtautuminen separatisteihin on joka tapauksessa koko maailmassa muuttunut kielteisemmäksi – ehkä lukuunottamatta vain Venäjää. Ja täytyy toivoa, että presidentti Vladimir Putinkin ottaisi nyt tilanteen vakavasti ja käyttäisi keinonsa tutkintarauhan saamiseksi ja syyllisten vastuuseen saattamiseksi. Jos näin ei tapahdu voi siitäkin vetää omat johtopäätöksensä kenen kädet tapauksessa ovat veressä.

Surullista on myös se, että samaan aikaan maailmassa tapahtuu kauheita myös monessa muussa paikassa. Syyrian kriisi jatkuu ja huomio nyt vahvasti vain Ukrainassa. Mitä tapahtuu Keski-Afrikassa? Ja mitä kaikkea Israelin ja palestiinalaisten kesken. Maailman tulee olla valveilla joka suuntaan eikä toinen tragedia saa jättää muita pimentoon. Maailman yhteisen silmän tulee valvoa kaikkia ja estää väkivallanteot tapahtuu ne missä päin maailmaa tahansa.

Kriisejä seurataan koko ajan myös Suomessa. Myös me ulkoasiainvaliokunnan jäseninä saamme päivittäin päivtettyä tietoa mitä tapahtuu. Hämmentä oli kuitenkin se tieto, että Ukrainaan matkalla olleista asetakavarikoinneista maamme Tullin toimesta ei kerrottu edes ulkopolitiikan korkeimmalle johdolle. Tasavallan presidentti ja ulkoministeri sekä pääministeri pidettiin pimennossa. Nyt tuntuu siltä, että tällaisia caseja tulee liikaa. Jonkun on aika kantaa vastuu.

Tänään sunnuntaina  puhdas lomapäivä. No mitä nyt muutama Ukrainan taustamuistioa luettuna ja sellaista. Mutta ne kuuluvat nyt toimenkuvaan eikä niistä pääse tässä eroon koskaan. Eikä pidäkään päästä. Päivään mahtui kuitenkin enemmän kesäsäästä nauttimista ja hyviä ystäviä ja hyvää ruokaa. Ja myös raveja Mikkelin St Michelistä ja formuloitakin sivusilmällä. Nastolan Valtteri Bottakselle jälleen upea kisa ja makea kakkostila. Voitto antoi vielä odottaa, mutta olen vakuuttunut, että se tulee vielä tällä kaudella ja uskoisin, että enemmän kuin yksikin. Veikkaukseni siis tämä.

Huomenna helle jatkuu ja viikosta tulossa kesän lämpimin. Se sopii minulle.

Kommentit