Ukrainan kokema on todistanut sen, mikä on Naton ja muiden maiden apu EI-Nato-maalle

Blogi, keskiviikkona 20.04.2022

Eduskunta aloitti tänään lähetekeskustelulla turvallisuusselonteon käsittelyn. Turvallisuusselonteko on osa maamme Nato-prosessia, mutta jo nyt näyttää selvältä, että se jää vain osaksi ja omaksi polukseen ja Naton kanssa joudumme ja saamme edetä nopeammin. Kansalta on Nato-jäsenyydelle selvä enemmistön ja kasvava tuki ja myös kansanedustajista jo selvästi yli puolet on julkisesti kertonut kannattavansa Natoa. Omien laskelmieni perusteella arvioisin, että tällä hetkellä Natoa kansanedustajista kannattaa noin 160 (+ – 3).

Merkille pantavaa on ollut se, että ikiaikaisesti Natoa kannattanut kokoomuksemme on saanut rinnalleen myös puolustusliiton kannattajia kaikista eri puolueista. Myös vasemmistoliitosta on jo ensimmäiset asettuneet tukemaan Nato-jäsenyyttä ja esimerkiksi viimeksi ensimmäisenä, tämän kevään aikana, hallituspuolueen puoluejohtajista Vihreiden Maria Ohisalo kertoi kannattavansa Natoa. Vihreät ovatkin ottamassa selvää johtajuutta Natoa-tiestä Marinin hallituksessa. Oma arvioni on myös se, että myös pääministeri Sanna Marinin (sd.) kannattaa jo Natoa ja tullee sen lähiaikoina puolueensa tilaisuudessa julkikertomaan. Minusta kaikki hänen puheensa, viestinsä yms. ovat puhuneet tämän puolesta. Itseasiassa täytyy antaa kiitosta Marinille puheenvuoroista liittyen Venäjään, Ukrainaan ja Natoon. Hyvää ja tärkeää johtajuutta. Suorasanaisuudeksikin joku voisi kutsua. Tai paasikiveläisyydeksi, missä tosiasiat tunnustetaan.

Mutta kuitenkin se keskeisin tosiasia on paljastunut Ukrainan Putinin sodan myötä. Ukraina ei ole saanut Natoon kuulumattomana maana muilta mailta muuta kuin materiaalista apua. Ja sitäkin rajatusti ja luvattoman hitaasti. Nato ei ole tullut avuksi eikä edes Ukrainan koskemattomuutta vuonna 1994 Budapestin sopimuksessa takaamassa olleet Yhdysvallat ja Britannia. Maa on ollut yksin taistelemassa Venäjää vastaan.

Siksi tänään eduskunnan täysistunnossa turvallisuusselonteon lähetekeskustelussa toistin kantani, että ainoa koskemattomuutemme turva ja Putinin pidäke on puolustusliitto Naton jäsenyys. Suomen tulee jättää Nato-hakemus lähiviikkoina ja varmistaa, että hakemuksen hyväksyntä ja liittymisen ratifiointi 30 jäsenmaassa saadaan hoidettua enintään kuukausissa.

Elämme herkkiä ja vaikeita aikoja. Tavoitteena on, että ei koskaan enää yksin.

 

 

 

 

 

Kommentit