Ukrainan auttamista jatkettava ja vahvistettava – Aseavun lisäksi tarvitaan lisää humarinatääristä apua

Blogi, keskiviikkona 25.05.2022

Vladimir Putinin Venäjän julma hyökkäyssota näyttää pitkittyvän. Sota on jo saanut kulutussodan piirteitä ja on iso vaara, että sodasta tulee jonkinlainen jäätynyt konflikti ja sitä kautta pysyvämpi Ukrainan suvereniteettiä rajoittava ja loukkaava tila. Tätä kehitystä ja tilannetta ei länsi saa missään tapauksessa hyväksyä. Ja vaikka median huomio ei enää olekaan samalla tasolla kuin sodan alkuvaiheessa, niin pitää muistaa, että sota on ollut päivä päivältä julmempaa ja järjettömämpää, jos sota koskaan mitään muuta voi ollakaan. Tarkoitan sitä, että Venäjä näyttää nyt tuhoavan maata kaupunki ja talo talolta, kun Ukrainaa ei muuten ole valtaansa saanut ja maan johtoa syrjäytettyä. Malli on samanlaista mitä näimme Tšetšeniassa, kun mm. Groznyn Venäjä tuhosi täysin suutuspäissään ja nöyryyttääkseen. Mihin Venäjä olisi tavoistaan päässyt.

Kun sota ei ole edennyt osaamattomuutta ja pitkään jatkuneen itsepetoksen syystä suunnitellusti, niin tuli voimaa on vain lisätty ja siviilikohteita ja muita ammuttu maan tasalle. Millään ei ole ollut mitään hintaa venäläisille, kun pakolla on haettu edes jotain ”voitoksi” kerrottavaa Putinille. Tämä sota on järjettömyyden ja sydämettömyyden huippu ja en olisi ikinä uskonut, että tällainen vielä Euroopassa 2020-luvulla nähdään.

Mutta nyt on tärkeintä, että länsi, Yhdysvallat ja EU-maat jatkavat ja vahvistavat tukeaan Ukrainalle. Nyt pitää saada pian seuraava päätös aseavusta ja puolustusmateriaalista. Tälle avulle ei pidä laittaa enää mitään rajoja. Ukraina tarvitsee lisää kaikkea mahdollista taistellakseen Venäjää vastaan. Vetoakin myös maamme hallitukseen ja pääministeri Sanna Mariniin (sd.), että he tekisivät pikaisesti päätöksen seuraavasta aseapupaketista ja mielellään aiempia suuremmasta.

Mutta samaan aikaan myös humanitäärinen kriisi Ukrainassa pahenee. Miljoonat ovat jättäneet kotimaansa, mutta vielä useammat kotinsa maansa sisällä. Nämä ihmiset tarvitsevat nyt humanitääristä apua ja myös tästä avusta pitää lännen tehdä nopeasti uusia päätöksiä. Tarvitaan ruokaa, suojia asumiseen, materiaalia loukkaantuneiden ja haavoittuneiden auttamiseksi jne. Humanitäärinen kriisi vain pahenee päivä päivältä. Vetoakin, että ei unohdettaisi tätäkään.

Ja samaan aikaa toivon, että meistä itse kukin jatkaisi myös auttamista. Apua Ukrainaan kanavoidaan monia eri teitä. Apua voi jokainen meistä antaa Unicefin, Pelastakaa Lapset ry:n, Punaisenristin, Kirkon Ulkomaanavun ja monen muun kautta. Itse laitoin tällä kertaa lisää rahaa UnWomenin kautta. Tämä raha meni siis Ukrainan tytöille ja naisille!

Lahjoita sinäkin! Jokainen summa, isompi ja pienempikin on tärkeä. Jokainen mahdollisuuksiensa mukaan.

Täältä löydät hyvin listan toimijoista, joiden kautta voit auttaa.

Eduskunnassa tänään Viron parlamentin puolustusvaliokunnan tapaaminen ja lyhyt täysistunto. Helatorstaita kohden.

 

Kommentit