Kunniapuheenjohtaja, ministeri ja puhemies Ilkka Suomisen muistoa kunnioittaen – ”Kuule Timo, parempi etten nyt enää tule, ettei tule kahta muistotilaisuutta peräjälkeen.”

Blogi, tiistaina 24.05.2022

”Kuule Timo, parempi etten nyt enää tule, ettei tule kahta muistotilaisuutta perä jälkeen.”

Näin Ilkka Suominen totesi, kun huhtikuun puolessä välissä soittelin hänelle yhteisen ystävämme Ilkka Kanervan muistohetkestä. Mukava ja lämminhenkinen keskustelu, kuten aina Ilkan kanssa. Lämpöä ja tulevaisuuteen uskoa. Hän oli kovin otettu, kun soitin ja pyysin mukaan kaimansa muistohetkeen eduskuntaan, mutta tiesi ja tunsi rajansa ja kiitti, että pidämme. Me pidimme.

Kuukautta myöhemmin sitten suru-uutinen Suomisilta kuului. Ministeri, eduskunnan puhemies, kokoomuksen puheenjohtaja ja kokoomuksen kunniapuheenjohtaja Ilkka Suominen oli kuollut. Iso mies oli vaipunut ikiuneen kotonaan 83 vuoden iässä.

Kansanedustajana Ilkka Suominen toimi kahdesti. Ensin vuosina 1970-1975 ja toistamiseen vuosina 1983-1994. Hän toimi myös eduskunnan puhemiehenä ja Euroopan parlamentin jäsenenä 1999-2004. Kokoomuksen puheenjohtajana hän toimi vuosina 1979-1991 ja tuona aikana teollisuusministerinä 1987-1991. Hän seurasi puolueemme puheenjohtaja Harri Holkeria ja pitkän puheenjohtajakauden kohokohta oli vuoden 1987 eduskuntavaalit, joiden jälkeen Suominen johti puolueemme yli 20 vuoden oppositiotaipaleen jälkeen. Kokoomus oli pidetty oppositiossa pakolla, emme olleet riittävän suomettuneita ja neuvostoliittomyönteisiä. Ja tämä riitti muille puolueille syyksi pitää Kokoomus oppositiossa. Valtaan pääsy vaati taiteilua.

Suominen oli siis keskeisen suuressa roolissa ja tärkeä toimija Kokoomuksessa, mutta myös tämän tien avaamisessa minkä yhtenä lukkona voi pitää viime viikolla päätettyä Nato-jäsenyyden hakemista. Suominen nimittäin kannatti EU-jäsenyyttä ensimmäisten joukossa. Suominen olikin maamme EU-jäsenyyden keskeisiä taustavaikuttajia vaikka hän oli jo luopunut kokoomuksen puheenjohtajuudesta vuonna 1991.

Tänään muistimme Ilkka Suomista eduskunnan täysistunnossa hiljaisella hetkellä. Tunnelma oli liikuttava ja historiaa tunteva. Kiitos Ilkka Suominen.

Ja kiitos Illu. Olit nuorillekin loppuun asti vahva tuki ja puolueemme mies. Tukija ja uskon luoja, myös vaikeimmilla hetkillä.

Muistotilaisuus tuli. Ja me muistamme. Ikuisesti.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit