Työttömyys helpottaa ja uusia työpaikkoja syntyy – Toimet alkavat näkyä ihmisten arjessa

Blogi, keskiviikkona 26.07.2017

Eilen julkaistiin tuoreimmat työllisyys- ja työttömyysluvut. Talouden elpyminen ja täyskäännös alkaa näin näkyä myös tuömarkkinoilla kun pitkästä aikaa virta läy työttömyydestä töihin eikä enää työstä kortistoon. Tilastokeskuksen mukaan työllisyysaste parani selvästi vuoden takaiseen verrattuna. Työttömyysaste oli nyt 8,9% kun se vielä vuosi sitten löi 9,3%. Työllisiä oli 15 000 enemmän kuin kesäkuussa vuosi sitten. Myös Työ- ja elinkeinoministeriön viralliset luvut kertovat samaa.

Talouden käänne näkyy myös työllisyysasteessa mikä nousi nyt 72,5%. Työllisyysaste siis kertoo työssäolevien osuuden 15-16-vuotiaista. Myös nuorisotyöttömyys helpottaa kuten pitkäaikaistyöttömyyskin.

Samaan aikaan julkaistut Työ- ja elinkeinoministeriön talousluvut vahvistavat siis tätä muutosta. Työttömien määrä väheni 46 000. Pitkäaikaistyöttömien määrä väheni 21 000:lla ja myös yli 50-vuotiaiden työttömien määrä väheni reilusti. Myös nuoria alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 8 400 vähemmän kuin edellisen vuoden kesäkuussa eli yhteensä 45 800.

Talouden elpyminen näkyy myös siinä, että uusia työpaikkoja syntyy nyt hyvällä tahdilla. Työ- ja elinkeinotoimistoihin ilmoitettiin kesäkuussa 44 000 uutta avointa työpaikkaa.

Tilastokeskuksen työttömyysluvut perustuvat otospohjaiseen työvoimatutkimukseen kun taas Työ- ja elinkeinoministeriön luvut  TE-toimistojen asiakasrekisterin pohjalta laadittuun Työnvälitystilastoon. Mutta molemmissa näkyy sama eli työttömyys vähenee, työllisyys paranee ja uusia työpaikkoja syntyy. Nämä itseasiassa olivat hallituksen yksi keskeinen tavoite ja nyt näissä otetaan askelia oikeaan suuntaan. Voi sanoa, että työ tekijäänsä kiittää. Hallituksen toimet maailmanlaajuisen talouskasvun lisäksi ovat siis kääntäneet suunnan ja nyt vain syksyllä lisää tätä kehitystä tukevia toimia. Ainakaan Kokoomuksesta ei jää tämäkään kiinni. Nyt on oikea aina tehdä ja uudistaa.

….

Kello 20.21 ja Toyotan pilttuussa Jyväskylän Paviljongissa. Tänään siis siirtymäpäivä tänne Keski-Suomeen ja huomenna sitten 17. Neste Ralli minulle selostajana ja juontajana. Sellaista mukavaa kesähommaa. Nyt vielä hieman iltapalaa täällä ja huomenna sitten tositoimiin. Edessä ehkä historian upein Jyväskylän Suurajot. Kannattaa suunnata tänne ehdottomasti!

 

Kommentit