Loppijärven Ortodoksikirkko 40 vuotta – Apostoli Jaakobin ja Pyhän Annan kirkko Loppijärven rannalla

Blogi, tiistaina 25.07.2017

Tänään Loppijärven rannalla vietettiin yhden sen kirkon juhlaa. Helsingin Ortodoksiseurakunnan Kaunisniemen leirikeskuksen puukirkko Loppijärven rannalla täytti tänä kesänä 40 vuotta, itseasiassa juuri eilen, ja metropoliitta Ambrosius toimitti tänään kirkon juhlajumalanpalveluksen. Itse sain tuoda juhlaan Lopen kunnan tervehdyksen ja kertoa samalla hieman Loppijärven muistakin pyhistä paikoista.

Helsingin Ortodoksiseurakunta hankki aikanaan Kaunisniemen leirikeskuksen maa-alueen rakennuksineen Lopen kunnan Läyliäisistä Sajaniemen kylästä lahjoitusvaroin 22.11.1963. Vuonna 1976 alueelle rakennettiin hirsirakenteinen kirkko, jonka silloinen Helsingin metropoliitta Johannes vihki käyttöön 24.7.1977. Kirkko pyhitettiin Apostoli Jaakobille ja pyhälle Annalle, joiden nimeä se kantaa edelleen.

Leirikeskus on ollut siis jo yli 50 vuoden ajan Helsingin ortodoksisen seurakunnan omistuksessa ja paikan kaunis kirkko käytössä nyt 40 vuotta. Helsingin Ortodoksiseurakunnan kasvatustoimi on kaikkina näinä vuosina järjestänyt leirikeskuksessa aktiivisesti toimintaa: kristinoppileirejä eli meidän rippileirien kaltaisia nuorten leirejä, lasten- ja perheleirejä sekä monenlaisia erilaisia tapahtumia. Viime vuonna valmistunut uusi moderni leirikeskus ja hetki aiemmin valmistunut ruokala ja juhlasali ovat avanneet paikkaa myös muille ja nyt Kaunisniemessä on pidetty jo myös luterilaisten seurakuntien leirejä. Ja paikka soveltuu hyvin myös muuhunkin leiri- ja kurssikäyttöön. Kannattaa painaa mieleen kun sellaiselle paikalle tarvetta.

Majoitus-, ruokailu- ja toimitiloja Kaunisniemessä löytyy nyt 100 henkilölle täysin uudessa ja korkeatasoisessa leirikeskustalossa ja lisäksi käytössä kolme eri saunaa, grillikatos, pelikentät ja ranta-alueet. Hieno kokonaisuus kuin herran kukkarossa.

Niin Loppijärvihän voisi yhtä hyvin olla nimeltään myös vaikkapa Pyhäjärvi. Sijaitseehan järven rannalla meidän vanha kirkko eli Santa Pirjo. Virallisesti Pyhän Birgitan kirkko mikä rakennettiin järven pohjoisosaan 1660-luvulla ja on arvioitu, että samalla paikalla olisi ollut jo kirkko ennen tätäkin. Etelärannalla on tutkittu olleen vielä tätäkin ennen jo vanha pyhäpaikka ehkä jonkunlainen kirkkokin ja myös hautasaari. Tämä alue vielä ainakin aika tutkimatonta. Ja löytyihän juuri viime keväänä Loppijärven rannalta satoja vuosia vanha matkaikonikin ja myös aiemmin tuntematon vanha kalmisto. Papinkanava Torkinmäeltä kirkonkylälle päin on oma juttunsa ja onhan vanha Pappilakin järven lähellä. Ja mitä kaikkea muuta kauniin järvemme rannat sisällään pitävätkään.

Kiitos metropoliitta Ambrosiukselle kutsusta mukaan juhlapäivään ja kiitos kaikille juhlaa järjestäneille ja mukana olleille. Kaunis ja tunnelmarikas päivä.

….

Kello 22.47 ja seuraavaksi käännettään Skodan nokkaa kohti Jyväskylää. Se olisi Neste Rallin aika ja jälleen hieno päästä töihin ja selostamaan. Kaksi suomalaista palkintokorokkeella sunnuntaina! ????????

Kommentit