Läyliäisten Koulu valmistuu uuteen lukuvuoteen – Suurinvestointi saattaa valmiiksi isot kouluhankkeet

Blogi, maanantaina 24.07.2017

Lopen Läyliäisten Koulun saneeraus- ja laajennushanke valmistuu tällä viikolla juuri aikataulussa ja sopivasti uutta lukuvuotta silmälläpitäen. Rakennushankkeessa koulu sai paljon uutta tilaa ja myös esiopetustilat koulunyhteyteen, mutta samalla myös vanhaa saneerattiin ja peruskorjattiin.

Läyliäisten koulun ruokala laajenee nyt sadan oppilaan ruokasaliksi ja keittiö uudistettiin ajanmukaiseksi valmistuskeittiöksi. Ruoka on siis mahdollista jatkossakin tehdä lähellä omassa koulun keittiössä ja toivottavasti tulevaisuudessa yhä enemmän myös lähiruokaa käyttäen. Myös koulun liikuntasali remontointiin, vanhoja tiloja muutettiin mm. pieneyhmätiloiksi ja kaiken kaikkiaan koulu kävi läpi täydellisen fiksauksen.

Investointien osalta vuosi 2016 olikin hurja. Investoimme silloin yli 6 miljoonalla eurolla tulevaisuuteen tehden mm. valmiiksi Launosten kouluremontin ja samalla myös rakentaen tätä Läyliäisten uutta koulu- ja eskarirakennusta. Launosten koulu valmistui jo aiemmin kuten alkoikin ja nyt 2017 elokuussa myös Läyliäinen on valmis.

Tätä päällekkäin kahden suurtyön tekemistä osa epäili ja osa jopa valtuustossa vastusti, mutta täytyy kyllä kiitosta antaa rohkeudesta tarttua hankkeisiin kun tarve oli ilmeinen. Esityksen Läyliäisten hankkeen pitämisestä alkuperäisessä aikataulussa teki Antti Mikkola ja onneksi saimme sen tueksi enemmistön valtuustossa. Tärkeässä roolissa tässä valtuustomme läyliäisläiset päättäjämme yli puoluerajojen eli Janne Katajan, Antti Salmisen ja Saija Grönholmin johdolla ja myös koulupuolen asioissa aktiivisesti toimineet muutkin valtuutetut kuten Anniina Lucenius, Riitta Joutsi-Hänninen ja Leila Ahlqvist. Budjettivaltuusto muutti näin vielä kunnanhallituksen esitystä lopullisessa päätöksenteossa niin kuin sen päätösvaltaan ja vastuisiin kuuluukin. Aamuposti uutisoikin, että ”Kunnanvaltuusto käytti isännän valtaa, kun kunnanhallitus esitti Läyliäisten koulun rakennushankkeen siirtämistä vuodella eteenpäin. Ei käy, totesi valtuusto..” Näin siis aikataulua varhennettiin hallituksen esityksestä ja samalla hanke päätettiin toteuttaa ns. rakennuttajahankkeena Antti Mikkolan esityksen mukaisesti. Myös tämä osoittautui todella järkeväksi ratkaisuksi. Läyliäisten koulu on tehty muutamien puiden kaatoa lukuunottamatta tarkasti budjetissa ja myös aikataulussa. Homma on siis mennyt paremmin kuin hyvin.

Läyliäisiin avattiin jo aiemmin uusi koulupiha minkä vihkiäisissä sain itsekin puhua ja nyt siis kaikki kunnossa sisätiloja myöten. Ja kun myös päiväkoti on Läyliäisissäkin varsin uusi niin perheiden palvelut on aikalailla hyvässä mallissa eli toivottavasti tonttikauppakin alkaa jälleen vetää.

Aiemmin vastaavat kokonaisuudet on siis jo rakennettu keskustaajamaan Kirkonkylälle ja myös Launosiin. Kaikissa nyt siis hienot tilat päiväkodeilla ja eskareilla ja kouluille ja nyt kesän aikana on myös tehty korjauksia yläkoululle missä ilmeni sisäilmaongelmia. Tietääkseni tämän rempan jälkeen ei tällaisia edes epäily ole missään kuntamme koulukiinteistössä eli voi sanoa, että meillä tilannetta ei ole päästetty sellaiseksi kuin lähes ympäri Suomenmaan missä lähes joka toinen koulu kärsii home- tai muista sisäilmaongelmista. Ja itse lupaan, että jatkossakin toimeen tartutaan jos ongelmia ilmenee. Hyvä myyntivaltti kunnalle olisi olla jatkossa home- ja sisäilmavapaa kunta eli tätä kannattaa tavoitella ja pitää ohjenuorana.

Läyliäisten Koulun rehtorin Jukka Mursulan kanssa kävin tässä uutta koulua katsastamassa. Jukka lupasi, että uudelle koululle tulee myöhemmin myös avoimet ovet kaikille kuntalaisille ja kyläläisille ja sitä ennen jo vihkiäiset ja koululaisten vanhempien avoimet ovet. Ja kyllä tällaista paikkaa kannattaisi ehkä avoimilla ovilla esitellä myös heille jotka etsivät uutta kotikuntaa lapsiperheelle! Lähden itse vaikka mielelläni tontteja näyttämään ja oppaaksi muutenkin.

Iso kiitos siis hienosti edenneestä työstä kaikille rakentajille ja tekijöille ja myös kuntamme tekniselle toimelle Timo Rahikaisen johdolla ja myös tekniselle lautakunnalle puheenjohtaja Ossi Kollinin johdolla. Hieno hanke missä tehtii yhteistyötä yli puolue ja yli kylärajojen ja silloin yleensä tapahtuukin. Kiitos siis kaikille! Hanke josta on hyvä ottaa mallia.

Mutta annetaan nyt lasten vielä hetki nauttia kesälomasta jos vaikka ne helteetkin tällä viikolla Suomeen ehtisivät 🙂

Kello 22.11 eikö helteistä tietoakaan 🙂 No me nautittu kuitenkin kesästä ja Loppijärven alloistakin. Ja toisaalta kyllähän se kesä tulee lopulta kuitenkin monesta muustakin kuin säästä.

Moottorisahankin kanssa oli paljon mukavampi raivata kun ei sitä hellettä tullut. Mutta toivottavasti viimeistään loppuviikosta.

 

 

 

Kommentit