Työterveyshuollon, Coxan ja Sydänsairaalan romuttaminen olisi sulaa hulluutta

Kynästä, perjantaina 23.04.2021

Viikonloppuna medioissa kerrottiin laajasti Sanna Marinin (sd.) hallituksen suunnitelmista poistaa Kela-korvattavuus mm. yksityisen puolen lääkäreiden määräämiltä reseptilääkkeiltä. Päätös koskisi näin myös erinomaisesti toimivaa työterveyshuoltoa ja tarkoittaisi käytännössä sitä, että reseptilääkkeet pitäisi erikseen hakea julkisenpuolen lääkäriltä. Työterveyshuollossa tehdyt arviot eivät siis enää riittäisi, vaan terveyskeskuslääkärin pitäisi tehdä samat arviot uudelleen.

Lännen Median paljastama muutos yksityislääkärien reseptien Kela-korvaavuuden poistosta on nyt valmistelussa ja näytti siltä, että ainakin julkisuudessa myös hallituspuolueiden edustajat esittivät yllättyneitä. Paljastiko media jälleen jotain sellaista mitä piti valmistella salassa ja tuoda julki vasta sote-paketin läpimentyä? Vai oliko kyse oikeasti siitä, että erityisesti keskusta olisi pidetty tästä valmistelusta tietämättömänä ja sivussa?

Valmistelu nimittäin on työn alla nimenomaan terveysministeri Krista Kiurun (sd.) johtamassa Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmässä. Työtä tekee peräti neljä työryhmää Marinin hallituksen toimeksiannosta. Tavoitteena on mm. selvittää sosiaali- ja terveydenhuollon monikanavarahoituksesta luopumista. Työryhmävalmistelussa on julkisuudessa olleiden tietojen mukaan myös mm. esitykset yksityisen hoidon ja tutkimuksen Kela-rahoituksen lopettamisesta, Kelan kuntoutustoiminnan siirtämisestä maakunnille ja KELA:n matkakorvausten poistamisesta yksityiseen hoitoon tai tutkimukseen matkustamisesta.

Entinen sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok) kirjoittikin viikonloppuna, että ”yksityisen hoidon ja tutkimuksen Kela-korvausten poistaminen vaikuttaisi erityisesti niihin potilaisiin, jotka tarvitsevat lastenlääkärien, silmälääkärien, hammaslääkärien ja gynekologien palveluja. Siis juuri niitä palveluja, joita ei julkiselta sektorilta saa riittävästi, tai ei saa ollenkaan.” Risikko kysyikin hyvin: ”Kuvitteleeko hallitus, että tulevassa sotessa nämä palvelut hoituvat julkisena palveluna, vaikka ne eivät tähänkään asti ole hoituneet? Sitä paitsi soten resurssit tulevat edelleen vähenemään.”

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokoomuslainen kansanedustaja Mia Laiho pitikin työryhmän valmistelua pöyristyttävänä ja totesi, että ”lääkkeiden Kela-korvattavuuden sitominen siihen, onko palveluntarjoaja julkinen vai yksityinen, olisi hyvin epätasa-arvoista”. Laiho myös arvosteli aivan aiheellisesti sitä, että tällaista valmistelua on tehty julkisuudelta salassa.

Myös koulu- ja opiskeluhuollon asema näyttää olevan uhattuna. Kuraattori- ja psykologipalveluiden sekä kouluterveydenhoidon siirtoa maakunnille on käytännössä vastustaneet alan ammattilaiset, opettajat ja muutkin kaikki asiantuntijat. Kannatusta toimi on saanut vain hallituspuolueiden riveistä. Opiskeluhuollon palvelut ovat nyt todella vaarassa ja myös mielenterveyspalveluihin on jo pitkät jonot.

Sote-uuditus käytännössä romuttaisi isolta osin perusterveydenhoidon ehkä juurikin toimivimmat osat. Hallituksen sote-esitys on ajamassa alas myös esitetyssä muodossa toteutuessaan mm. laadukkaasti toimineet Coxa-tekonivelsairaalan ja arvostetun Sydänsairaalan.

Näyttääkin siltä, että Marinin hallitus on runnomassa läpi Sotea, mikä rikkoo sen mikä nyt on jo toiminut ja ei korjaa sitä mikä pitäisi korjata.

Pääministeri Sanna Marinin vasemmistohallituksen yksityisen sektorin allergia näyttää siis saavan koko ajan entistä huolestuttavampia piirteitä.

Timo Heinonen
kansanedustaja
Valtiovarainvaliokunnan vastaava (kok)

Kommentit