Työt on tehty tehtäväksi. Valtakirja on annettu käytettäväksi. Ja luottamus on aina uudelleen ansaittava.

Blogi, torstaina 03.07.2014

Kansanedustajan työtä on vaikea mitata. Siksi varmasti meitä laitetaan erilaisiin listoihin niin valtiopäivätoimien kuin sitten poissaolojen ja läsnöolojenkin suhteen. Nekin toki mittaavat tätä työtä vain osittain ja silloin piiloon jää kokonaan muu työhön liittyvä eli äänestäjien tapaamiset ja tilaisuudet. Ja myös erilaiset taustapalaverit ja muut. 

Eilen Iltalehti laittoi listaan meidän luvattomat poissaolot eduskunnasta. Listalle ei siis kirjata kansanedustajan työhön liittyviä poissaoloja istunnoista eli ulkomaanmatkoista aiheutuvia yms. Eikä myöskään sairaspoissaoloja. Listassa siis vain niin sanotut omat lomat eli muulla syyllä poissaolot. Itse en tällaisia omialomia ole pitänyt ja seurakseni listalle sain seitsemän muuta nollakerholaista. Eli meillä ei yhtään täysistuntopoissaoloa. Listan kärjessä olleilla lintsauksia oli peräti 28,26, 25 ja yli 20 poissaolon kansanedustajia oli peräti yhdeksän.

Tänään Yle Uutiset teki vastaavan listauksen. Valiokunnilla oli Ylen mukaan keskimäärin 45 kokousta tänä keväänä. Osalla siis enemmän ja osalla vähemmän, mutta keskimäärin tuo. Kärkinelikolla poissaoloja oli peräti vähintään 10 kokouksesta. Eli noin joka neljäs kokous jäi väliin. Ja kun viikossa on yleensä neljä kokousta niin yksi kokous joka viikko jätettiin väliin ilman lupaa. Osa perusteli poissaolojaan Eurovaalikampanjoinnilla. En tiedä hyväksytäänkö missän muussakaan työssä kampanjointia poissaolon syyksi työstä? Epäilen.

Itse olin tuossakin listalla positiivisessa kärjessä yhdessä kollegani Kalle Jokisen ja Reijo Hongiston kanssa. Me kaikki osallistuimme jokaiseen kokoukseen.

Minulta Yle kysy terveisiä näille jotka paljon istunnoista ja valiokunnista on pois. Totesin vain, että äänestäjät ne sitten tekevät näistä omat arvionsa ja päättävät lopulta onko oma edustaja tehnyt työnsä saamansa valtakirjan arvoisesti. En siis ole veljeni vartioija enkä myöskään kiven heittäjä. Siksi tässäkään en nimiä halua mainita.

Työtämme voi siis mitata myös valtiopäivätoiminnalla. Niistäkin aika-ajoin joku media tekee listauksia. Kyse siis täysistuntojen puheenvuoroista ja lakialoitteista, toimenpidealoitteista ja kirjallisista kysymyksistä maamme hallitukselle. Sellaista listaa ei nyt olekaan näkynyt. Katsotaan jos jossain välissä tulee. 

Ja toki aina välillä saamme myös eri toimijoiden omia seurantoja julkisuuteen. ”Globbarien edustajaseuranta pitää silmällä, ketkä eduskunnassa toimivat aktiivisesti oikeudenmukaisemman maailman puolesta.” Tässä vuosittaisessa seurannassa oli kesäkuussa jälleen välitodistuksen paikka. Tuo seuranta löytyy täältä: Reiluimmat. Ja tässä vielä meidän Hämeen Vaalipiirin listaus: Hämeen reiluimmat.

Mutta lopulta meistä jokaista pitää arvioida kokonaisuutena. Olemmeko valtakirjamme ansainneet ja olemme olleet luottamuksen arvoisia. Itse koitan tehdä parhaani ja mielelläni otan myös risuja vastaan ja kehittämisideoitakin.

Nöyrällä mielellä siis eteenpäin. Jääkiekkotermein: ”Oma peli”.

Kello 22.28 ja mukava vapaapäivä takana. Tänään viimeistelin leikkimökkimme Pikku-Pekkan vielä peltitöillä. Nyt kaunis pieni mökki valmiina ja ollutkin jo jonkin aikaa leikeissä mukana. Päivään mahtui myös hieman puutarhatöitä ja pieni lenkkikin lasten kanssa mökkitiellä. Illansuussa kävin ihastelemassa tuoreen loppilaisen Tipi Taskisen valokuvanäyttelyä. Valokuvanäyttelyssä on upea kavalkaadi kuvia Tipin ensimmäisen Loppi-vuoden ajalta ja hienoja oivalluksia. Kuvissa siis loppilaisia paikkoja ja nurkkia, mutta myös eläimiä ja piskuisia ötököitäkin toinen toistaan jännemmissä paikoissa ja toinen toistaan taidokkaammin kuvattuina. Ensimmäinen vuosi -valokuvanäyttely siis koko heinäkuun ajan Lopen kunnankirjaston Fallesmanni-salissa. 

Ja kaunis kesäpäivä sitten herkityi illassa Lopen Vanhassa Kirkossa. Suomen vanhin käytössä oleva puukirkko on tunnelmainen paikka ja näin kesäaikaan joka torstai-ilta kahdeksalta kirkossa pieni iltahartaus. Tänään kirkkoherramme Tuomas Hynynen piti hartauden ja tuollaisessa paikassa sitä sielu ja mieli lepää. 

 

Kommentit