Työryhmäesitys sote-asioista…

Blogi, tiistaina 19.03.2013

Tänään julkiseksi siis työryhmän tekemä esitys maamme tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalveluiden verkosta. Alleviivaan nyt vielä, että esitys on siis työryhmän esitys. Mutta muutama katsaus siihen. Tässä selvityshenkilöiden tekemässä esityksessä maamme jaettaisiin tai oikeastaan koottaisiin 34 sote-alueeseen joista pienimmät olisivat noin 40 000 asukasta ja suurimmat yli 600 000 asukasta. Nämä sote-alueet taasen kuuluisivat yhteensä viiteen ns. erityisvastuualuetta. Kuntien määrä ja asukasluku sote-alueilla vaihtelee suuresti: reilusta 40 000:sta yli 600 000:een.

Meidän alue kuuluisi Tampereen yliopistollisen keskusairaalan eli TAYS:n alaisuuteen. Samassa ervassa olisivat seuravata sotealueet. Etelä-Pohjanmaa yhtenä sote-alueena (19 kuntaa), Pirkanmaasta muodostuisi 4 sote-aluetta: Länsi-Pirkanmaa (6 kuntaa), Tampere (6 kuntaa), Etelä-Pirkanmaa (5 kuntaa) ja Pohjois-Pirkanmaa (7 kuntaa). Ja meidän Päijät-Häme (14 kuntaa naapureineen) muodostaisi yhden alueen ja Kanta-Hämeeseen tulisi 3 sote-aluetta: Forssa (6 kuntaa), Hämeenlinna (3 kuntaa) ja Riihimäki (3 kuntaa). Näistä Forssan alue toimisi kuntayhtymänä ja Riihimäen seutu ja Hämeenlinnan seutu isäntäkuntamallilla. Meidän talousalueelta Hyvinkää suuntautuisi etelään.

Esitys menee nyt hallituksen käsittelyyn ns. sosiaalipoliittiseen ministerityöryhmään huomenna ja torstaina kehysriihessää on tarkoitus ottaa siiten kantaa esitykseen laajemmin. Ja lain olisi tarkoitus tulla voimaan siirtymäajalla 2015 alkaen.

Tässä nyt faktaa esityksestä. Palaan siihen itse mahdollisimman pian. Esityksessä on toki hyvää, mutta on siinä muttiakin. Palaan niihin.

Nyt puhumaan samasta aiheesta Radio Hämeen Politiikan Puhemyllyyn.

Kello 20.04 ja Lopella kotona. Tänään ja eilen jo näitä kotisivujani on vaivanneet tekniset ongelmat. Se on toisaalta hyvä merkki siitä, että liikettä ja kävijöitä täällä riittää. Kiitos teille kaikille. Ja nyt jälleen ongelmat korjattu ja sivut lukemiskunnossa.

Lupasin muutamalla sanalla kommentoida tuota sote-työryhmän esitystä. Aloitetaan siitä, että minusta myönteistä on se, että nyt sosiaalipuoli saadaan aidosti yhteen ja samaan organisaatioon terveydenhoidon kanssa. Tätä on tavoiteltu ja yritetty jo edellisenkin hallituksen aikana ja toivottavasti nyt se onnistuu. Hyvää ja myönteistä on myös se, että nyt maahan luodaan palvelurakenne jossa raja-aidat ovat nykyistä matalempia. Perusterveydenhoidon ja erikoissairaanhoidon rajaa siis kevennetään. 

Mutta se mitä esityksessä on epäilen on osassa sote-alueita väestöpohjan riittävyys. En usko, että 40 000 asukkaan väestöpohjalla voidaan toteuttaa tulevaisuudessa kaikki sote-palveluita laadukkaasti. Olisi siis perusteltua tavoitella mieluumminkin kuntien varaan rakentuvaa noin 70 000 + väestöpohjaa. Ehkä siis itse ole kannattamassa maakuntahallintoa ja maakuntamallia vaan aitoa kuntamallia tätä tukemaan. Ja tärkeää on hallinnon olla sellainen, että se pystyy tekemään riittävästi ja riittäviä päätöksiä palveluiden turvaamiseksi alueilla. Se on iso haaste ja paljon tärkeämpää kuin hallintohimmeleistä kinaaminen.

Mutta olen varma, että nyt esitelty virkamiestyönä tehty pohjaesitys ei sellaisenaan tule menemään torstain hallituksen kehysriihessä eteenpäin. Siihen tulee muutoksia jo aivan varmasti huomenna ja lisää torstainakin. Toivottavasti päällimmäisenä kuitenkin mielessä koko ajan laadukkaat peruspalvelut ja hyvät erikoispalvelut läpi koko maan. Ne vaativat erilaisiakin ratkaisuja eri puolella maata.

Tänään jälleen muuten yksi haastattelu Suomalaista ruokaa -teemasta. Aihe siis todellakin puhuttaa ja keskusteluttaa. Jotain tässä on taas saatu aikaiseksi. Ja isoin kiitos tästä kuuluu mukaan lähteneille yli 2200 suomalaiselle. Meidän ääni on kuultu ja uskoisin, että muutammekin tässä maatamme ja sen ruokamaailmaa askel askeleelta. Itse olen vakuuttunut, että kymmenen vuoden päästä puhdas ja hyvä suomalainen ruoka on sellainen valtti, että sitä kannattaa vaalia ja vahvistaa jo nyt ja tehdä se huolella. Ja sitä tehdäänkin.

Huomenna jatkamme. Isona työnä huomenna edessä kokoomuksen eduskuntaryhmän ryhmäpuheen pitäminen asuntopolitiikan välikysymyksessä. Hieno päästä taas sorvin ääreen oikein kunnolla.

 

Kommentit