Mitä sinä odotat kotikunnaltasi?

Blogi, maanantaina 18.03.2013

Tänään tällainen kysymys mielessäni heti aamusta. Kysymys siis siitä mitä kuntalaiset ja toisaalta mitä minä itsekin odotan omalta kotikunnaltani.

Itselläni vastaus on selvä ja selkeä. Itse odotan omalta kotikunnaltani hyviä ja laadukkaita peruspalveluita ja myös varmuutta siitä, että tarvittaessa saamme myös erikois- ja erityispalveluita kun niitä joskus tarvitsemme. Omasta kunnasta aivan siitä läheltä haluan jatkossakin löytyvän laadukkaat ja monipuoliset palvelut perheille. Se tarkoittaa tottakai neuvolaa, terveydenhoitoa, mutta myös monipuolisia ja joustavia päivähoitopalveluita ja koulupalveluita. Tämä paketti pitää pitää kunnossa. Haluan myös niin, että kotikunta tarjoaa palvelut myös ikäihmisille niin, että iän karttuessa ja kunnon heikentyessä myös elämän ehtoovuodet voi elää omassa kunnassa. Tarvitaan siis kotipalvelua ja kotiapua, kotisairaanhoitoa ja erityispalveluita, mutta myös tuettua palveluasumista ja koteja esimerkiksi myös demontoituville. Ja isona asiana haluan, että kotikuntani harrastus- ja liikuntapalvelut ovat kunnossa ja ajantasalla. Tarjotaan hyvät kirjastopalvelut, nuorisotiloja, opistoa ja harrastusmahdollisuuksia aikuisille, liikuntapaikkoja niin taajamissa kuin kyläkouluillakin jne.

Ja kun tarvitaan apua vaikkapa terveydenhoidossa ja sairaudenhoidossa niin ensimmäinen apu lääkärivastaanotto pitää olla omassa kunnassa jokaisena arkipäivänä ja leikkaus- ja muut palvelut seutukunnalta, maakunnasta tai talousalueelta. Varmuus siitä, että hoitoa saa pitää olla kiveen hakattu.

Ja kun tämä kaikki maksaa niin tärkeää on, että pidämme kuntamme kasvu-uralla ja talouden tasapainossa. Viime vuodenvaihteessa itse lopetin kunnanhallituksen puheenjohtajana. Viime viikolla vahvistui, että teimme tuolta viime vuodeltakin poikkeuksellisen vahvan taloudellisen tuloksen. Se oli ehdoton elinehtomme ja ykköstavoitteemme ja siinä hienosti yhdessä onnistuimme. Nyt kuitenkin katse on oltava jo tässä alkaneessa vuodessa ja uudessa nelivuotiskaudessa ja kuntaa pitää hoitaa nytkin samalla tavalla. Talous pitää pitää tasapainossa ja velkaantumisen tielle ei kuntaa saa enää laskea. Tässä keskeisin tehtävä nyt uudelle kunnanhallitukselle ja sen puheenjohtajalle Marja Peltomäelle. Tätä vakaantalouden aikaa pitää nyt vaalia ja vaatia myös sitä.

Mutta kasvusta se lähtee. Viime vuonna laitoimme liikkeelle Lopella mm. uuden asuinalueen rakentamisen Vanhakoskelle. Viitisenkymmentä upeaa etelärinnetonttia tulee nyt keväällä myyntiin. Tontteja on tarjolla myös Launosten Marjarinteellä ja Läyliäisissäkin. Meille rakentuu myös uusi yritysalue Kormuun Silmänkannon alueelle. Sen rakentamisessa ja markkinoinnissa onnistuminen on yksi keskeinen kunnanhallituksenkin nykyinen tehtävä. Sitä kautta tai näiden kautta kuntamme kehittyy ja kasvaa jatkossakin. Se takaa verotuloja ja se taasen rahaa hyvien ja laadukkaiden palveluiden turvaamiseen ja kustantamiseen. Siitä se lähtee.

Näiden kysymysten parissa tänään päivä kunnantalollamme. Vedän valtuustopuheenjohtajana jälleen uutta Lopen Kunnan strategiatyötä ja kevään aikana tarkoitus suururakka saada valmiiksi. Tänään linjataan siis Lopen tulevaa.

Mitä sinä toivot ja odotat omalta kotikunnaltasi? Mikä on siellä teillä päivän sinulle tärkeintä ja arvokkainta?

***

Kello 19.55 ja jälleen kotona. Tänään todella antoisa ja tarmokas päivä kuntastrategian parissa. Neljä tehokasta tuntia läpi asioita ja täytyy sanoa, että nyt on hyvän tuntuinen ja aktiivinen porukka meillä koossa.

Aloitimme nyt kuntastrategian tekemisen ns. tyhjältä pöydältä ja uskon, että yhdessä virkamiesten ja kunnan työntekijöiden, mutta nyt myös kuntalaisten kanssa saamme aikaan aivan uudenlaisen asiakirjan. Asiakirjan joka johdattelee kuntaamme 2030-lukua kohden ja kantaa vastuuta kunnasta ja kuntalaisista monipuolisesti.

Kunnanjohtajamme Karoliina Viitanen on tässäkin työssä osoittautunut todellakin nappivalinnaksi ja kultaakin arvokkaammaksi. Hänen oma aktiivisuutensa ja innostumisensa näkyy ja tarttuu muihinkin ja uskon, että se osaltaan vie myös työtämme hyvään suuntaan. Ja tuntuu siltä, että myös laajemminkin nyt ihan uudenlaista intoa ja draivia päällä tässä kunnassamme.

Työ nyt jatkuu kotitöillä ja sitten parilla strategiapäivällä ja tarkoitus niin, että vielä kevätkauden aikana saamme suunta-asiakirjamme valmiiksi ja hyväksyttyä sen myös valtuustossa. Hyvä tästä tulee. Minä ainakin innostuin taas vaikka tämä minulle jo ties kuinka mones kuntastrategiatyö.

Seminaaripäivän jälkeen jatkoimme iltaa sitten Lopen Kokoomuksen kevätkokouksella. Kokouksen aluksi onnittelimme Janne Silvania syntymäpäivän johdosta. Janne yksi viime vuoden, kaksien vaalien vuoden, löytöjämme tai täytyy sanoa, että Janne löysi meidät. Hänenlaisia aktiivisia ja innokkaita tekijöitä Loppi ja me kokoomuskin tarvitsemme ja olen enemmän kuin iloinen, että Janne on joukoissamme mukana ja nyt myös kunnan luottamustehtävissä. Erityisesti nuorten parissa työtä piisaa ja sitä työtä Janne rakastaakin ja tekee isolla sydämellä. Arvostan todella.

Itse kokous tänään läpi hyvin keskusteluin. Sääntömääräiset asiat nopeasti ja tyytyväisellä hyrinällä. Viime vuonna voitimme Lopella kummatkin vaalit ja vahvistimme asemaamme merkittävällä tavalla. Ja mikä hienointa saimme mukaan ennätysmäärän uusia jäseniäkin. Kohta 95-vuotias yhdistyksemme siis elää vahvempaa aikaa kuin koskaan ennen tai ainakaan mies muistiin. Ja siitä jotain kertoo sekin, että viime vuonna pidimme Lopella kokoomuslaisten toimesta kaksi kuukautta kahviloitakin pystyssä. Ensin alkuvuodesta Suomen pienin Niinistö Cafe ja sitten loppuvuodesta kuntavaalien Lopen Vaalikahvila Cafe Korva. Syksyllä kahvillassa kävi yhteensä yli 1000 vierasta ja en muista mitä Niinistö Cafe kaiken kaikkiaan olisi kerännyt. Satoja nyt jokatapauksessa ja hienoja vieraitakin. Niinistö Cafessa kävivät mm. elinkeinoministeri Jyri Häkämies, Ben Zyskowicz ja Iiro Viinanen ja Korvassa sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko vain muutaman mainitakseni.

Näyttää siltä, että alkaneesta vuodesta tulee myös hyvä ja vahva toiminnan vuosi. Uutta ja innokasta väkeä mukana paljon ja uutta toimintaa ja tapahtumiakin suunnitteilla. Ja niinhän se on, että hyvistä yhdistyksistä ja niiden jäsenistä kasvaa se puolue joka pärjää ja voittaa vaalejakin.

Niin se vaan on. Suuri kiitos siis kaikille kymmenille tekijöillemme ja aktiiveille niin täällä Lopella kuin ympäri koko Suomenmaan.

Mutta nyt ajatuksia jo huomiseen. Huomenna aloitetaan aamusta Veikkauksen asioilla ja siitä tiukka viikko alkuun. Itseasiassa keskiviikkoa odotan innolla. Silloin annan Kokoomuksen eduskuntaryhmän virallisen vastauksen asuntopolitiikan välikysymykseen. Hienoa päästä taas ryhmäpuheenvuoroa pitämään.

 

Kommentit