Hevosenlanta palaa tänään!

Blogi, keskiviikkona 20.03.2013

Uusi jätteenpolttoasetus tulee voimaan tänään 20.3.2013. Muutoksena entiseen on se, että jätteenpolton vaatimuksia ei enää sovelleta kaasutus- ja pyrolyysilaitoksiin, jos jätteen lämpökäsittelyssä syntyvä kaasu ei aiheuta suurempia päästöjä kuin maakaasun polttaminen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hevosenlantaa ja kuiviketta voidaan polttaa ilman jatkuvaa päästömittausta, joka on ollut ongelmana nykytilanteessa.

Maaseudun Tulevaisuus uutisoi viime kesänä (18.7.2012) ruotsalaisyrityksestä, jonka laitteet on kehitetty hevosenlannanpolttoon. Näissä laitteissa polttoaine (lanta, kuivike yms.) kaasutetaan ja tuotteena syntynyt kaasu poltetaan. Kyseinen voimala on 15-20 % kalliimpi kuin tavanomainen hake- tai pellettivoimala, mutta siis selvästi edullisempi kuin erityinen jätteenpolton vaatimukset täyttävä voimala. Uuden asetuksen myötä siis myös tällaisten laitteistojen käyttö on nyt sallittua meilläkin, kunhan muut ehdot täyttyvät. Ainakin Ruotsissa kyseiset voimalat ovat saaneet EU-tukea, ja niiden rakentamiseen on vaadittu vain kunnan myöntämä lupa.

Voisi sanoa, että tänään otimme tai otamme aivan valtavan ison askeleen eteenpäin hevosenlannan hyödyntämisessä polttamalla. Uskoisin, että jo tulevana kesänä ensimmäiset tällaiset kaasutus- ja pyrölyysilaitokset on käytössä. Uskoisin, että hyöty on niin valtava nykyiseen, että 15-20 prosenttia korkeampi hinta tullee hoidetuksi hetkessä. Tämä on siis iso askel kohti parempaa ja tästä on syytä olla tyytyväinen. Duuni tuottaa siis tulosta.

Tämä ei vieläkään ratkaise hevosenlannanpolttoon liittyviä järjettömiä säädöksiä, mutta on askel parempaan suuntaan. Toivottavasti saadaan tätä kautta helpotusta hevosihmisten ongelmiin.

Tänään keskiviikkona eduskunnassa käymme keskustelua maamme asuntopoltiikasta. Aihetta olemme aiemmin pitäneet myös esillä meidän riveistä ja vaatineet nykyiseltä asuntoministeriltä Krista Kiurulta toimia asuntotuotannon vahvistamiseksi ja myös hänen omien puheidensa katteeksi. Suurin huoli ja suurinongelmahan on nimenomaan kohtuuhintaisen vuokra-asuntotuotannon dramaattinen laskeminen nykyministerin aikana. Yksin pääkaupunkiseudulla ARA-vuokra-asuntoa jonottaa yli 40 000 kotitaloutta. Näin siis siitä huolimatta, että asuntoministeri Kiuru lupasi useampaan kertaa kautensa alussa ”kuusinkertaistaa vuokra-asuntotuotannon” ja myös ”alentaa neliövuokria 3-4 euroa neliöltä” sekä vielä ”aloittaa vuonna 2012 noin 3 000 vuokra-asunnon rakentaminen”. Yksikään lupaus ei ole toteutunut. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla viime vuonna uusia ARA-vuokra-asuntoja lähti rakentumaan vain 340. Edellisvuosina eli asuntoministeri Jan Vapaavuoren aikakaudella, kolmena edellisvuotena, määrä oli yli 1000 asuntoa vuodessa. 

Ja täysin aiheellisesti välikysymyksessä kannetaan huolta myös maamme asunnottomuudesta. Viime vuoden lopulla maassamme oli asunnottomia lähes 8000.  Määrä kasvoi 3,7% vuodessa.

No me olemme kokoomuksesta tarjonneet auttavaa kättä ja Vapaavuoren malleja käyttöön. Ja tulemme tarjoamaan niitä tänäänkin. Toivottavasti nyt oikeasti asuntoasia otetaan vakavasti ja tartutaan toimeen. Tilannetta ei enää saa pahasta laskea pahemmaksi.

Tänään itse pidän meidän puheenvuoron kyseisestä aiheesta eduskunnan istunnossa kello 14 jälkeen alkavassa istunnossa. Tänään päivä ja ilta siis asuntoasioiden parissa ja tulemme tarjoamaan konkreettisia keinoja joilla tilannetta korjataan nopeastikin.

Edellisen asuntoministeri Jan Vapaavuoren aikana otettiin käyttöön esimerkiksi niin sanottu välimallin eli kymmenen vuoden korkotukilainoitus. Se oli aito ja konkreettinen toimenpide, jolla saatiin aikaan lähes 7500 uutta vuokra-asuntoa. Näitä välimallin vuokra-asuntoja rakensivat mm. työeläke- ja vakuutusyhtiöt, jotka eivät perinteiseen ARA-tuotantoon investoi. Samoina vuosina käynnistyi lisäksi normaaleja ARA-vuokra-asuntoja yhteensä 5 700. Vapaavuoren aikana kahtena vuotena markkinoille valmistui vuokra-asuntoja enemmän kuin pitkään aikaan. Kahdessa vuodessa yli 13 000 vuokra-asuntoa. Nyt tarvitaan samanlaisia toimia ja ainoa joka voi tässä toimia on asuntoministeri.

Ihmettelenkin mistä syystä asuntoministeri Krista Kiuru ei ole käyttänyt myös Rakennusliiton puheenjohtajan Matti Harjuniemen suosittelemaa välimallia, vaan valtiontuki on ohjattu omavastuukoron puolittamiseen. Ratkaisu on osoittautunut täydellisen vääräksi ja kahden viime vuoden aikana vuokra-asuntorakentaminen on romahtanut.

Vuokra-asuntorakentamisessa tämä välimalli toisi nyt nopeasti uusia vuokra-asuntoja ihmisille ja työtä rakennusalalle. Malli myös tuottaa yhteiskunnalle verotuloja moninkertaisesti tukeen nähden. Tästä vuokra-asuntojen rakentamisen välimallista pitää tehdä ratkaisu viimeistään nyt torstaina budjettiriihessä.

Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla pula kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista on pahentunut rajusti viime vuoden lopulla. Yksin Helsingissä asuntoa hakee peräti 27 000 ruokakuntaa ja heistä kiireellisessä asunnontarpeessa on yli 13 000 ihmistä. Kiireellisessä asuntojonossa on lapsia ja alle 25-vuotiaita nuoria yli 8 000. Tilanne tulee pahenemaan pääkaupunkiseudulla entisestään. Lähivuosina reilusti yli 20 000 kohtuuhintaista vuokra-asuntoa häviää, koska valtion rajoitukset lakkaavat. Nyt tarvitaan siis aitoja ja tehokkaita toimia.

Muutos on siis dramaattinen verrattaessa edellistä ja nyt kuluvaa hallituskautta. Itseasiassa millä tahansa mittarilla verrattuna. Odotankin asuntoministeri Krista Kiurulta nyt konkreettisia esityksiä ja toimenpiteitä tilanteesta ja haluan vielä uskoa tämän viikon että niitä myös nyt tulee. Nyt kysytään tahtoa ja tekoja.

Aikainen aamu Lopella. Talvi ei tahdo helpottaa millään. Mutta valonmäärä jo hienosti lisääntynyt ja kyllä se kevät sieltä tulee. Nyt ei keikkuen, mutta hiipien kuitenkin. Palataan päivällä astialle.

Pitkä päivä takana. Kello nyt 21.58 ja hetki sitten istunto päätökseen. Tänään siis vain tuo välikysymyskeskustelu asuntopolitiikassa ja kun itse päävastuussa tässä keskustelussa meidän puolueesta niin koko aikahan siinä meni. Viimeiset puheenvuorot yhdeksän jälkeen ja sitten asia pakettiin. Huomenna tosin odotamme me kokoomuslaisetkin asuntoministeri Krista Kiurulta konkreettisia keinoja ja päätöksiä asuntopulan helpottamiseksi ja niitä on myös pakko tulla.

Pitämäni kokoomuksen pääpuheenvuoro löytyy tekstinä Kynästä-sivulta ja kaikki muut päivän puheenvuoroni huomenna aamusta eduskunnan sivuilta. Sinne pääsee helpoiten näiden kotisivujeni valikon Eduskuntatyö kautta. Puheissa tänään kävin läpi myös maaseudun rakentamista ja nostin esille huoleni myös siitä, että maaseudulla rakentaminen on usein tehty lähes mahdottomaksi. Minulla olisi henkilökohtaisesti haluja kehittää entistä voimakkaammin myös kyläkaavoitusta ja sitä kautta eläviä kyliä ja tämän osana myös rantarakentamista ja myös vapaa-ajanasuntojen muuttamista vakinaisiksi asunnoiksi. Näistä aiheista myös puheenvuoroissani, kuten myös rakentamisvelvoitteiden helpotuksista ja myös kaavavalitusten hillitsemisestä. Kurkatkaa puheeni jos aiheet enemmän kiinnostavat.

Päivällä valiokuntien jälkeen vedin ensimmäisen Valtion Liikuntaneuvoston Rakentamisjaoston kokouksen puheenjohtajana. Valmistelemme seuraaville neljälle vuodelle liikuntarakentamisen Suunta-asiakirjaa ja siinä tulemme siis linjaamaan maamme rakentamista ja rahoitusta sportin osalta. Tänään erinomainen kokous ja nostan ja olen jo nostanut tähän tai näihin linjauksiin myös hieman uuttakin. En niitä kuitenkaan vielä paljasta, mutta aikanaan.

Mutta nyt vedettiin reilusti yli kellon ympäri ja kun huomenna tarjoillaan samanlaista päivää niin nyt lopetan. Huomenna jatketaan aamusta.

Kommentit