Työntäyteinen syksy – Tänään työnsä aloitti Valtion Liikuntaneuvosto ja myös Valtiovarojen jaostot

Blogi, keskiviikkona 23.09.2015

Tänään aloitimme työt aamusta uuden Valtion Liikuntaneuvoston kanssa. Minulla käyntiin näin kolmas nelivuotiskausi VLN:ssä ja nyt myös sen ensimmäisenä varapuheenjohtajana. Avauskokouksessa johdinkin heti jo puhetta ja kävimme läpi niin ensi vuoden liikuntabudjettia kuin myös uuden toimikautemmekin asioita. Uusiutunut liikuntalaki mm. uudistaa meidän jaostorakennetta ja työskentelyä ja siitä sovimme tänään ensimmäiset askelmerkit. Syksyn aikana jo käsittelyyn myös tulevien vuosien liikunnan ja urheilun järjestörahat ja myös liikuntapaikkarakentamisen tulevien vuosien rahoitussuunnitelma.

VLN:n jälkeen siirryin sitten johtamaan puhetta Pikkuparlamentin yläkerrokseen missä tänään avasimme myös Valtiovarainvaliokunnan asunto- ja ympäristöjaoston työkauden. Aiheista eilen jo täällä blogissanikin kirjoitin ja niiden lisäksi pöydällämme myös nyt heti ensi vuoden budjetti ja paljon muutakin. Rakentamisen saralla on tarkoitus nyt ottaa jälleen kunnon loikka ja lisätä kaikenlaista rakentamista tähän maahan. Tuolta eilisen päivän blogistani voitte kurkata mm. niitä asioita joita nyt säädöspuolella tulemme helpottamaan ja mitä sääntelyä myös purkamaan. Näitä asioita täällä blogissanikin tulen tänä syksynä vielä monet kerrat käsittelemään.

12019995_10153668478406670_1998853889680481915_n

Tänään aloitin eduskunnan valtiovarainvaliokunnan asunto- ja ympäristöjaoston puheenjohtajana. Pannaan rakentamiseen vauhtia…

12038547_10153668439616670_2075156028115031550_n

Ja myös Valtion Liikuntaneuvosto aloitti tänään uuden kauden. Minulle kolmas nelivuotiskausi tässä pöydässä ja tänään puheenjohtajana.

12049559_10153668439891670_8331931330623172220_n Päivällä myös hallinto- ja turvallisuusjaoston kokous ja lounasajan käytin hevosenlannan polttoasian parissa. Linjaus siitä kirjattu nyt hallitusohjelmaan ja paraikaa teemme työtä, että tämä myös ympäristöministeriössä sovitusti maaliin viedään. Fortumilla esimerkiksi jo isoja juttuja tämän ympärillä ja sitten kun hevosenlannanpoltto meillä Ruotsin ja monen muun Euroopan maan tapaan on kunnossa niin saamme liikkeelle myös pienempiä jopa tallikohtaisiakin uusiutuvan energianhankkeita. Jo muutamalla hevosella tai niiden lannalla siis lämmittää yhden omakotitalon ja tallillisella tallin lisäksi myös vaikkapa maneesin. Ja Orimattilassa ja Ypäjällä esimerkiksi jo niin paljon hevosia, että niiden lannalla voidaan lämmittää koko kunnat ja kaupungit. Tätä duunia olen nyt tehnyt jo pian 10 vuotta ja lopulta näyttää jo piipunpäästä nousevan valkeaa savua.

Iltapäivällä vielä täysistunto lisätalousarvion parissa missä lisäämme nyt mm. työllistämisrahoja jo tälle vuodelle. Ja lisätarve voi kasvaa vielä loppuvuodenkin aikana. Tässä pitää elää nyt vahvasti hetkessä ja olla valmis lisäsatsauksiin nopeallakin aikataululla. Mutta tämän viikon poliittista keskustelua hallitsee kuitenkin edelleen turvapaikanhakijoiden tilanne. Samaan aikaan ay-liikkeeltä odotamme vastaehdotuksia hallituksen esitykselle YKS:n korvaavista toimista. Tämän kilpailukykypaketin tiedoksianto siirtyi pääministeri Juha Sipilän matkan vuoksi ensi viikon keskiviikkoon 30. syyskuuta. STTK ja Akava ovat ilmaisseet olevansa valmiita tekemään vastaehdotuksen hallitukselle. SAK puolestaan ei edelleenkään hyväksy viiden prosentin yksikkötyökustannusten alentamista ja näyttää valitettavasti siltä, että vaihtoehtoa ei hallituksen paketille saada. Itse toivon edelleen, että järki voittaa ja saamme jaettua vastuuta tasaisemmin meille kaikille työssäkäyville.

Turvapaikanhakijoita on tullut maahamme 20.9. mennessä noin 12 500. Tilanne maassamme on toistaiseksi hallinnassa, vaikka turvapaikanhakijoiden virta on ollut kova. Tornioon avattiin eilen tiistaina turvapaikanhakijoiden järjestelykeskus, jossa Ruotsin puolelta saapuvat hakijat rekisteröidään. Toiminnan tavoitteena on saada turvapaikanhakijoiden saapuminen järjestelmällisesti hallintaan sekä hoitaa hakuprosessi nopeasti ja tehokkaasti. Sisäministerimme Petteri Orpo oli tiistaina EU:n sisäministereiden kokouksessa pakolaiskriisin ratkaisemiseksi. Valtion- ja hallitusten päämiehet kokoontuivat tänään samaan aiheen tiimoilta,

Isoja asioita siis pöydällä. Huomenna jatkamme eduskunnassa ja katsotaan mitä illansuun kyselytuntikin tullessaan tuo.

Kommentit