Työministeri Jari Lindströmin aikana tämä suunta kääntynyt – Työttömyys vähenee nyt vauhdilla

Blogi, tiistaina 21.11.2017

Julkisuudessa on puhuttu paljon siitä miten talouden suunta on lähes kymmenen vuoden kitkuttanisen jälkeen saatu lopultakin kääntymään. Valtiovarainministeri Petteri Orpo on saanut esitellä jälleen aivan toisenlaisia talouslukuja ja talousarvioehdotuksia kuin mihin maassamme on viime vuosina totuttu. Käänne on siis tehty ja nyt myös se on saatu vahvistumaan ja laaja-alaistumaan kotimaan kulutuksesta ja rakentamisesta myös teollisuuteen ja vientiin. Tämä näkyy nyt siinä, että talous kasvaa, työttömyys vähenee ja työllisyys paranee.

Nordean ekonomisti Olli Kärkkäisen twiittasi aamulla näin:
”No nyt tuli positiivisia työllisyyslukuja:
– työttömyysasteen trendi kääntyi laskuun
– työllisyysasteen trendi lähestyy 70 prosenttia (69,7 %)
– piilotyöttömyys vähenee hurjaa vauhtia
– pitkäaikaistyöttömiä on alle 100 000 (95 000)

Nyt vuorostaan OP-Ryhmä nosti talousennusteitaan. Jo aiemminkin varsin myönteisiä arvioita antaneet ryhmän ekonomistit korottivat tämän vuoden kasvuennusteensa aiemmasta noin 2,5% yli kolmeen – nyt he arvioivat taloutemme kasvuvauhdiksi 3,2%. Ja mikä tärkeintä myös vuodelle 2018 he arvioivat noin 3 prosentin talouskasvua. Vienti säilynee ensi vuonnakin maailmankauppaa vahvempana ja investoinnit kotimaassa jatkuvat erityisesti laajennus- ja kehitysinvestoinneissa.

Mutta politiikassa aivan liian harvoin annetaan tunnustusta toisille ja varsinkaan toisen puolueen toimijoille. Nyt kyllä siihen on enemmän kuin syytä ja hattuani nostan tällä kertaa Sinisen puolueen työministeri Jari Lindströmille. Suomalaisten työtilanne näyttää nimittäin nyt paljon paremmalta kuin aikoihin.

Tuoreet työllisyystilastot kertovat, että työttömyys helpottaa ennätystahtia ja myös pitkäaikaistyöttömien määrä on vähentynyt vuodessa lähes 25%. Pitkäaikaistyöttömien määrä saatiin näin painettua jo alle 100 000 ja yhä useampi yli vuoden työttömänä ollut on päässyt takaisin työnsyrjään kiinni ja töihin. Vuodessa pitkäaikaistyöttömien määrä väheni 28 000 hengellä. Heille tämä kasvu on kuulunut siis ylivoimaisesti eniten ja ratkaisevimmin.

Ensi vuonna sama suunta jatkunee ja ennusteiden mukaan ensi vuonna työllisyys elpyy ja työttömien määrä vähenee yli 30 000 ja työllisyysaste nousee 70,4%. Työttömyys painetaan jo maanlaajuisestikin näin alle kahdeksaan prosenttiin.

Mikä myös on hienoa niin Jari Lindströmin ministerikaudella myös nuorisotyöttömyys on vähentynyt merkittävästi. Viime kuussa  15–24-vuotiaista oli työtä vailla 12,3 prosenttia eli miltei viisi prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Ei huono.

Tilastokeskuksen mukaan työttömiä oli kaiken kaikkiaan tämän vuoden lokakuussa 197 000. Se on 20 000 vähemmän kuin vuosi sitten.

Hyvässä ja itseasiassa erittäinkin hyvässä kasvussa oli kaikkien työllisten määrä. Heitä oli 46 000 enemmän kuin edellisvuoden lokakuussa. Ja myös uusien avoimien työpaikkojen määrä on vuodessa kasvanut noin viidesosalla. Nyt avoimia työpaikkoja on noin 48 000 eli työtäkin löytyy tekevälle.

Nämä yllä siis faktoja eivätkä mutua. Luvut on Tilastokeskuksen tuoreimmat ja ne ovat yhteneväiset myös TEM julkaisemien lukujen kanssa.

Eli tänään kehutaan seläntakana ministeri Jari Lindströmiä! Mies paikallaan!

….

Kello 21.06 ja juuri töistä kämpille. Tänään illalla vielä Maanpuolustuskurssi 201. tapaaminen eduskunnassa, mutta sitä ennen jo valiokunnat ja täysistunto, missä tänään mielenkiintoinen talouskeskustelu ensi vuoden täydentävän TA:n ympärillä. Tällä kertaa en näihin aiheisiin enempää mene, mutta kyllä tuo tai tämä minun aamuinen bloginikin ja sen aiheet olivat esillä.

Puolustusvaliokunnassa aamusta paikalla myös puolustusministeri Jussi Niinistö, joka kävi hyvin ja perustellusti läpi mm. puolustusvoimien tulevia harjoituksia ja kansainvälistä yhteistyötä. Jälleen moni julkisuudessa pyörinyt huhu ja väärä käsitys saatiin kumottua. Hyvä, että puolustusvoimamme harjoittelee, sillä vain sillä tavalla opitaan ja näin on myös kautta historian aina tehty. Ei siis mitään ihmeellistä pohjantähden alla tälläkään kertaa.

Huomena sitten päivä töissä ja illalla pitämään turvallisuusasitelmä Lopen Reserviupseereiden 65-vuotisjuhlaan Lopen Marskin Majalle.

Kommentit