Reserviupseerikoulutus maassamme täyttää tänä vuonna itsenäisen maamme rinnalla jo 100 vuotta. Reserviupseerikoulutus alkoi 28.12.1917 Vimpelissä Venäjällä sotilaskoulutuksen saaneen Paul von Gerichin johdolla. Kouluttajina oli mukana Suomeen Suomeen palanneita jääkäreitä mm. Paavo Tavela ja Aarne Sihvo. Ryhmän- ja joukkueenjohtajien ja komppanien päälliköiden kouluttamiseen Suojeluskuntiin tähdänneen koulutuksen aiheina oli mm. ase- ja ampumaoppi, linnoitusoppi, topografia ja totta kai taktiikka. Mukana ensimmäisellä kurssilla oli lähes 200 miestä ja kurssi päättyi 12.1.1918. Kurssille osallistuneista iso osa oli mukana jo 1918 taisteluissa vapautemme puolesta.
Reserviupseereiden nykyinen toiminnanjohtaja Janne Kosonen kirjoittikin juuri, että ”Vimpelin kurssia pidetään suomalaisen reserviupseerikoulutuksen alkuna ja merkkinä siitä Reserviupseerikoulun lipun kulmissa on merkintä VK 1917. Lipun toisella sivulla on merkintä RUK 1920, joka kertoo Haminan Reserviupseerikoulun aloittamisvuoden.” ”Tästä kaksoisosaamisesta hyötyy koko suomalainen yhteiskunta ja se konkretisoitui karuimmalla tavalla viime sotiemme aikana. Sotien aikana kaatuneista yli 5000 upseerista valtaosa oli reserviupseereita. Yrjö Jylhän sanat ”Te ette turhaan taistelleet, te ette turhaan kaatuneet”, löytyvät myös RUK:n edessä seisovan Kaatuneiden upseereiden patsaan jalustasta, ja ne kuvaavat hyvin suomalaisten aitoa kiitollisuutta kaikille sankarivainajille.”
Toisen maailmansodan aikana etenkin talvisodassa suomalaiset reserviupseerit kärsivät raskaita tappioita. Esimerkiksi talvisodassa reserviupseerien tappiot olivat suhteessa suurimmat verrattuna muihin sotilasryhmiin. Mannerheim kirjoittaakin päiväkäskyssään nro 34: »…mutta tahdon erikoisesti painostaa reserviupseereiden uhrautuvaa uljautta, heidän velvollisuudentuntoaan ja etevyyttä, millä he ovat täyttäneet tehtävän, joka ei alkuaan ollut heidän.»
Suuria tappioita on perusteltu useilla asioilla, mm. edestä johtamisen periaatteella. Kunnia. Isänmaa.
”Vimpelin kurssin jälkeen Suomessa on koulutettu yli 180.000 reserviupseeria. Lokakuussa Haminassa alkaneen ru-kurssi 251 aloitti noin 640 upseerioppilasta ja kurssit ovat käynnissä myös Suomenlinnassa ja Tikkakoskella. Vastuunkantajien pitkään ketjuun on siis tulossa lisälenkkejä.” Reserviupseereiksi koulutetaan alle 10 prosenttia varusmiehistä. Kenttäarmeijamme upseereista kaksi kolmasosaa on reserviupseereita.
Kosonen päätti kirjoituksensa, että ”Itsenäinen Suomi tarvitsee reserviupseereita toisenkin vuosisatansa aikana.”
On todettu, että Reserviupseerin koulutus ei suinkaan pääty varusmiespalvelukseen vaan vasta reservissä saatu lisäkoulutus ja kokemus yhdessä sotilaskoulutuksen kanssa muokkaavat suomalaisen reserviupseerin.
Tänään minulla oli kunnia pitää juhlaesitelmä kotikuntani Lopen Reserviupseereiden 65-vuotisjuhlakokouksessa. Perinteet toki Lopellakin paljon pidemmät, mutta omana yhdistyksenä Reserviupseerit toimineet Lopella tämän kunniakkaan ajan. Valtakunnallinen Reserviupseeriliitto perustettiin 1931. Mutta Lopen juhlaa vietettiin tänään syyskokouksen yhteydessä missäpä muualla kuin Marsalkka Mannerheimin Metsästysmajalla. Oma esitelmäni käsitteli laajasti turvallisuusympäristöämme ja siinä viime vuosina tapahtuneita muutoksia. Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan keskittyneen puheeni otsikko oli ”Ystävät voimme valita, naapureita emme”.
Lämpimät onnittelut vielä Lopen Reserviupseereille! Kunnioitus ja kiitos edesmenneille polville ja heille jotka ovat jo saaneet kutsun viimeiseen iltahuutoon. Arvostus heitä ja teitä tämänkin päivän tekijöitä kohtaan säilyy aina.

Ministeri Petteri Orpo ja Suuren valiokunnan puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen pitivät tänään eduskunnassa useammankin erinomaisen puheenvuoron EU:sta ja EU:n tulevaisuudesta.
Tänään eduskunnassa päivällä minulla vai täysistunto missä EU-asiat ja EU:n tulevaisuus esillä. Onneksi välillä tällainenkin päivä vaikka kymmeneen näytti muutenkin tänään kello juosseen. Huomenna jatkamme.