Lainsäädäntöä on tarpeen muuttaa – Lasten kohdalla tuomion tulisi tulla aina raiskauksesta

Blogi, torstaina 23.11.2017

Julkisuudessa on ollut viime päivinä tapaus missä turvapaikanhakija 23-vuotias Juusuf Muhamed Abbudin oli yhdynnässä (minusta raiskasi) 10-vuotiaan tytön kanssa Pirkanmaalla vuosi sitten syksyllä.

Keväällä käräjäoikeus kaikkien tyrmistykseksi hylkäsi miehelle luetut syytteet törkeästä raiskauksesta. Pirkanmaan käräjäoikeus oli sitä mieltä, että teko ei tapahtunut vastoin 10-vuotiaan lapsen tahtoa tai pakottamalla. Tuomio tuli näin vain törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä eikä raiskauksesta ja tuomio oli vaatimaton kolme vuotta vankeutta. Ratkaisu järkytti ja hämmästytti meistä monia. 10-vuotiaan olisi pitänyt osata ymmärtää mihin aikuinen sairas ihminen tilannetta on viemässä ja vielä tietyllä tavalla vastustaa tapahtumaa. Minusta on täysin ymmärrettävää, että tämän ikäinen lapsi jopa lamaantuu tällaisessa tilanteessa pelosta ja muusta.

Käräjäoikeuden tuomion jälkeen meistä moni vielä uskoi, että hovioikeudessa vielä oikeus voittaa. Mutta mitä, nyt Turun hovioikeus päätyi pitämään tuomion ennallaan. Syyte törkeästä raiskauksesta kaatui siis myös hovissa. Olen surullinen.

Rikosoikeuden professori Minna Kimpimäki otti asiaan antaa Ylen A-Studiossa ja totesi, että ”Lasten kohdalla varmasti on paljonkin sellaisia tilanteita, että hyväksikäytön sijaan olisi perusteltua tuomita raiskauksesta tai lasten kohdalla vielä useammin törkeästä raiskauksesta.” Olen täysin samaa mieltä. Kansainvälisellä tasollahan raiskauksesta tuomitsemisen lähtökohtana ei edes ole pakottamisen osoittaminen vaan raiskaus on kyseessä, jos sukupuoliyhteydessä ollaan vastoin tahtoa.

Myös Lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen totesi Ylellä, että ”muutos (lainsäädännössä) pitää tehdä ensisijaisesti rikoslain 20 luvun 7 pykälään. Kyseisen rikoksen rangaistusminimiä pitäisi korottaa yhdestä vuodesta kahteen vuoteen.” Tämä ”lainmuutos koventaisi lapsiin kohdistuvien törkeiden seksuaalirikosten rangaistuksia kauttaaltaan, mikä on mielestäni täysin perusteltua esimerkiksi lapsen haavoittuvuuden kannalta, vaikka teko ei raiskauksen tunnusmerkistöä täyttäisikään.”

Yritän nostaa asian tänään esille eduskunnan kyselytunnilla. Lainsäädäntömme ei toimi ja siihen täytyy saada korjaus.

Kello 22.14 ja töistä kotiin. Tänään en Kyselytunnilla aiheesta kysymään päässyt, mutta oikeusministerin kanssa asiasta keskustelin. Toivottavasti nyt asiassa edetään.

Päivällä myös työlounas Hyrian toimitusjohtajan kanssa Pekka Vaittisen kanssa. Kävimme hieman läpi ammattikoulumme ajankohtaisia asioita ja myös tulevaa. Ja mahtui päivään myös live-keskustelu Ilkka Kanervan kanssa ja myös valiokunnatkin. Huomenna jatketaan.

Kommentit