Työmarkkinajärjestöt palaamassa neuvottelupöytään – EK valmis sopimaan ja SAK päätöstä odotetaan

Blogi, tiistaina 19.01.2016

Itse kirjoittelin täällä blogissani joku aika sitten, että uskon yhteiskuntasopimuksesta ratkaisun syntyvän vielä alkuvuodesta ja jopa tammikuun aikana. Tänään työmarkkinajärjestöistä onkin tullut myönteisiä viestejä neuvottelujen ja sopimisen suuntaan. Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n toimitusjohtaja ilmoitti EK:n olevan valmis neuvottelemaan vielä työmarkkinaosapuolten kesken hallituksen kilpailukykypaketin korvaavasta ratkaisusta. Myös STTK:n Antti Palola on puhunut ratkaisun etsimisen puolesta ja myös Akava on tänään kertonut valmiudestaan palata neuvottelupöytään. Iltapäivällä myös SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kertoi, että myös he ovat valmiita jatkamaan neuvotteluja välttääkseen heidän ns. pakkolakien eli kilpailukykypakerin etenemisen eduskuntaan.

Näyttää siis siltä, että vielä kerran yritetään. Olisiko se siis niin, että viides kerta toden sanoo?

Jyri Häkämies korostikin tänään työn kilpailukyvyn parantamisen ja investointien vauhdittamisen tärkeyttä maamme työllisyydelle. Kyse siis lopulta asiasta mistä hyötyisi kaikki ja näyttää siltä, että tämä myös ymmärretty niin työnantaja kuin työntekijäpuolellakin.

Toivotaan, että EK:n kädenojennukseen nyt kaikki tarttuvat ja ”työmarkkinoilla vielä selvitetään mahdollisuudet aloittaa tiiviit neuvottelut hallituksen kilpailukykypaketin korvaamiseksi työmarkkinaosapuolten kesken sovittavalla ratkaisulla”.

Ratkaisulla siis tulee löytää vastaavat vaikutukset kuin hallituksen kilpailukykypaketilla. Hallituksen ratkaisu tarkoittaisi mm. lomarahojen leikkauksia, palkattomia sairaslomapäiviä, vuosilomien leikkauksia sekä loppiaisen ja helatorstain muuttamista palkattomiksi vapaapäiviksi. Vakitukseltaan kokomaisuus parantaisi kilpailukykyä 5% ja sen lisäksi tarvittaisiin maltilliset palkkaratkaisut millä saataisiin toisen 5% vaikutukset ja kolmas vitonen tehtäisiin yrityksissä mm. paikallisen sopimisen keinoin. Näin pystyisimme kuromaan kiinni eroa keskeisiin kilpailijamaihimme. Lakiesitykset annetaan eduskunnalle keväällä jos työmarkkinajärjestöt eivät löydä omaa ratkaisuaan. Ja nyt ainakin näyttää siltä, että neuvotteluhaluy ovat jälleen heräämässä.

Kotia kohden. Mennen tullen taas junat myöhässä. En tiedä sitten onko tämä jotenkin poikkeuksellinen talvisää?

Kotia kohden. Mennen tullen taas junat myöhässä. En tiedä sitten onko tämä jotenkin poikkeuksellinen talvisää?

SAK on esittänyt aiemmin mm. erittäin maltillisista palkkaratkaisua, työnantajien sairaisvakuutusmaksun alentamista ja työttömyysvakuutuksen maksun siirtämistä palkansaajien vastuulle. Aiemmin esillä olleessan esityksessä palkankorotus olisi vuonna 2017 pyöreä nolla ja siitä eteenpäin palkankorotuksen olisivat vientialojen määrittelemiä. Tämä ei varmastikaan koko tavoitetta vielä täyttäisi, mutta ainakin osan siitä. Mutta nyt pääasia, että neuvottelut näyttävät jatkuvan ja se on meidän kaikkien suomalaisten etu.

Itse toivon, että kilpailukykypaketti eli ne pakkolait voidaan heittää roskakoppaan ja tehdä työmarkkinajärjestöjen kanssa kaikkien kannalta parempi kokonaisratkaisu.

Tänään päivä töissä eduskunnassa. Aika hiljaista oli talolla. Hieman kuin huopatossutehtaalla, mutta sitäkin paremmin sai töitä tehtyä. Tosin hieman ihmetytti, että tällaisenakin normaalina talvipäivänä juna oli myöhässä mennen tullen. Vaikea ymmärtää.

Kello 21.58 ja juuri toistamiseen tänään Helsinkiin. Päivällä töissä ja sitten illaksi kotiin ja nyt vielä yöksi Helsinkiin. Huomenna niin aikainen herätys, että päätin ottaa matkan varman päälle ja tulla yöksi tänne. Huomenna sitten Valtion Liikuntaneuvoston kokous ja aamusta Opetus- ja kulttuuriministeriöön. Sellainen päivä.

 

 

 

 

Kommentit