Työmarkkinajärjestöt eivät pystyneet sopimaan – Yhteiskuntasopimusta ei tule

Blogi, keskiviikkona 02.12.2015

Tuore tieto kesken puolustusvaliokunnan kokouksen kertoi, että työmarkkinajärjestöt eivät ole päässeet sopuun yhteiskuntasopimuksesta. Ei voi kuin ihmetellä maamme tilannetta. Sopimaan ei pystytä eikä tilannetta haluta korjata. Ratkaisu kaatui Auto- ja kuljetusalan AKT:n päätökseen jättäytyä yhteisen ja laajan sopimuksen ulkopuolelle. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lylykin myönsi, että neuvottelut olisivat  todennäköisesti jatkuneet, jos AKT ei olisi irtautunut yhteiskuntasopimuksesta.

Ilman AKT:täkin yhteiskuntasopimuksen kattavuus olisi ollut 97%, mutta toisaalta tuo tärkeä kolme prosenttia olisi voinut ja on monesti laittanut koko maan lakoillaan polvilleen ja viennin ja tuonnin seis. Siksi AKT:n mukana olo sopimukselle oli sen elinehto. AKT:n jättäytyminen ulos neuvotteluista ja sen kautta koko yhteiskuntasopimuksen kariutuminen tarkoittaa sitä, että nyt maamme hallitus on pakotettu viemään eteenpäin kustannuskilpailukykyä kohentavat toimet niin sanotuilla pakkolaeilla.

Pidän kuitenkin hyvänä, että edelleen pääministeri Juha Sipilä lupasi jatkaa keskusteluja ammattijärjestöjen ja työmarkkinajärjestön kanssa. Ovea siis pidetään auki loppuun asti ja jos SAK saa rivinsä suoriksi ja neuvottelut voisivat jatkua ja sopimus syntyä niin se voisi edelleen korvata hallituksen suunnittelemat toimet. Tämä on tärkeää ja toivottavasti myös liittojen jäsenet tästä muistuttavat omia liittopomojaan. Pallo on siis edelleen 100% työmarkkinajärjestöillä ja ratkaisu täydellisesti heidän.

Eduskunnassa tänään tämä puhutti ehdottomasti eniten. Huolestuneita oli katseet ja ilmeet joka puolella. Mutta kokoukset normaalisti läpi ja asialistoilla mm. EU:n ampuma-asedirektiivi ja VaV:n jaostossa mm. siirtoviemäreisen tuet.

 

Kommentit