Työllisyysluvuissa vielä hienoista nousua – Tosin yksikään nykyhallituksen toimi ei ole ehtinyt vaikuttaa tähän kehitykseen positiivisesti, mutta ei toki vielä negatiivisestikään

Blogi, tiistaina 22.10.2019

Tuoreimmista työllisyysluvuista täytyy olla aidosti iloinen. Nyt syksyllä on ollut vielä työllisyydessä pientä kasvua. Elokuusta kasvua 0,2%-yksikköä eli noin 5000 työllistä. Mutta niin kuin otsikossa jo totesin niin tähän ei tosin ole yksikään Rinteen hallituksen toimi ehtinyt vaikuttaa ei positiivisesti, mutta ei siis myöskään negatiivisesti. Vanhan Sipilän hallituksen jälkilöylyjä siis vielä nämä, mutta kivan pehmoisia ja lämpöisiä löylyjä ovatkin.

Kuvakaappaus Kauppakamari Työllisyystavoitelaskurista.

Tilastokeskuksen mukaan työllisiä oli nyt syyskuussa siis 40 000 enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Työttömiä oli vastaavasri 9 000 vähemmän ja näin työllisyysasteen trendiluku oli 72,8 prosenttia ja työttömyysasteen trendiluku 6,7 prosenttia. Mutta niin kuin Tilastokeskuskin aamulla muistutti, niin ”työttömyys ja työllisyys vaihtelevat kuukausittain varsin paljon, ja muutos edellisen kuukauden havaintoon kertoo lähinnä kausi-ilmiöstä eikä suhdannekehityksestä”.

Mutta kehitys vielä myönteistä ja mielenkiintoinen huomio sekin, että nimenomaan naisten työllistyminen vauhditti työllisyyden kohenemista nyt syksyllä. Ja huomionarvoista tässä tämän aamuisessa tiedossa on sekin, että tämän myötä Antti Rinteen asettama työllisyystavoite on 64 0000 työllisen päässä siis hallituksen itse itselleen asettamasta tavoitteesta. Eli Rinteen tavoite on nyt hieman kauempana kuin silloin kun he tavoitteensa 75% työllisyysasteen itselleen asettivat. Ja erityisen huolestuttavaa tässä on se, että Rinteen hallituksen ja työministeri Timo Harakan johdolla tähän menessä linjattujen ja päätettyjen työllisyystoimien vaikutus on pikemmin miinusmerkkinen kuin positiivinen.

Nyt jo takana liikennejaoston kokous. Pöydällä mm. tiestön korjausvelka-asiat ja myös liikenteen verotus yms.

….

Kello 21.14 ja Britannian brexit äänestyksen tai yhden niistä tulosta odotellaan. Itse edelleen uskon, että brexit peruuntuu ja britit jatkavat EU:ssa. Katsotaan mitä tapahtuu.

Eduskunnassa tänään mielenkiintoiset valiokuntien kuulemiset taloudesta mm. Valtiovarainvaliokunnassa ja sitten vedin päivän Kokoomuksen talousryhmän kokouksen liittyen meidän vaihtoehtobudjettiin. Homma etenee hyvin askelin. Meillä on siis vaihtoehtoja tälle Rinteen hallituksen talouspolitiikalle mille tänään EU Komissio antoi joutui antamaan jo nootin. Hallitus on tiellä mikä vie velanoton sellaiselle tasolle millä EU:n taloussääntöjä tullaan rikkomaan. Pahalta näyttää nyt Suomen tie, mikä menossa Kreikan tien suuntaan.

Kommentit