Kotikuntapäivä – Valtuuston iltakoulua…

Blogi, maanantaina 21.10.2019

Läyliäisten koulun rehtori Jukka Mursula ja Lopen kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja Jarmo Laukkanen tutkimassa iltakoulun materiaaleja.

Tämä maanantaipäivä meni pitkästä aikaan ihan täällä omassa kotikunnassa. Aikalailla normaalia on se, että maakuntiin varattuna päivänä on töitä eri puolilla Hämettä, mutta tällä kertaa kalenteri oli varattu vain Lopen asioille. Lopella, kuten muissakin kunnissa ja kaupungeissa valmistellaan paraikaa ensi vuoden budjetteja eikä työ luonnollisesti kovinkaan helpolta näytä. Kunnat tarvitsevat lisää valtionosuuksia valtion talousarviosta selvitäkseen kasvavasta työtaakasta ja myös koko ajan tulevista lisätehtävistä. Yksi sellainen mikä rasittaa kuntia tällä hetkellä erityisen paljon on ratkaisematon sote-tilanne. Väestö Suomessa ikääntyy ja ikäsidonnaiset menot kasvavat, mutta tärkeää sosiaali- ja terveyspuolen kokonaisratkaisua ei ole saatu tehtyä yli kymmenen vuoden työnkään jälkeen. Nytkin näyttää pahasti siltä, että työ ei Rinteen hallitukselta tule onnistumaan. Mallia yritetään edelleen vääntää jo monet kerrat myös perustuslainkin kautta ongelmaiseksi havaitun maakuntahallinnon varaan. Rinteen hallitus on aiemman 18 maakunnan sijaan vielä jakamassa Uuttamaata peräti viiteen uuteen maakuntaan ja on vaikea nähdä, että tällainen erillisratkaisu voisi läpäistä perustuslain seulan. Sinne muuten kaavaillaan sellaista maakuntaan missä olisi mukana vain Vantaa ja Kerava? Jos tällainen menisi läpi niin onhan se kumma jos ei Tampereen seutu ja myös Turun ja Oulun alueet voisivat rakentaa myös vahvaa kuntapohjaista sotea. Eli oma arvioni on, että Uudenmaan erillisratkaisu kaataa vielä koko Rinteen hallituksen sote-himmelin.

Toinen ongelma on se, että uudistusta yritetään vääntää niin, että nyt jo monet yksityisen puolen toimijat sysättäisiin sivuun. Maassamme on noin 18 000 pientä paikallista sote-alan yritystä ja on kertakaikkisen typerää sivuuttaa heidät tässä uudistuksessa kokonaan. Uudistusta pitäisi nimenomaan tehtä perusterveydenhuollon näkökulmasta kokonaisuutena eikä palasina. Nyt näyttää siltä, että hallitus rikkoo myös sen mikä jo nyt on toiminut. Panokset kun pitäisi laittaa nimenomaan sen korjaamiseen mikä on rikki eli ihmisten lääkäriin ja hoitoon pääsyn varmistamiseksi.

On kertakaikkisen hullua, että ensi vuonna Rinteen hallitus laittaa yli 200 miljoonaa uuden hallinnon ja himmeleiden rakenteluun. Tällä rahalla saisi muuten lähes sen 0,7 aidon hoitajamitoituksen vanhustenhoitoon tai paljon lääkäreitä terveyskeskuksiin jne. Nyt raha menee hoitavien käsien sijaan hallinnon paisuttamiseen. Vanhustenhoito, mutta myös terveyskeskukset tarvitsisivat nyt nimittäin heti lisää henkilökuntaa ja tämä 200 miljoonaakin kannattaisi mieluummin käyttää hoitajien palkkaamiseen kuin lisäbyrokratiaan.

Surullista tässä näyttää olevan myös se, että toteutuessaankin Rinteen hallituksen sote-malli tulisi keskittämään palveluita entisestään. Maaseutukunnissa olisi tämän mallin jälkeen enää turha haaveilla omista terveyskeskuksista ja lääkäreistä. Palvelut karkaisivat tämän mallin myötä keskuskaupunkeihin isolta osin.

Lopella puhutti tänään kotikunnan tulevien vuosien haasteet. Niitä tuossa edellä jo kävin läpi, mutta lisäksi haasteita luo sekin, että kunnan väkiluku on ollut laskeva nyt jo useamman vuoden ja myös syntyvyyden valtakunnalliset haasteet näkyvät täällä. Pohdittavaa riittää.

Kiersin tänään myös katsomassa miten sorateiden remontit etenevät.

Ja hienolta näytti myös Eedilän uusi ikäihmisten kuntopiste. Lisäksi tänä vuonna teimme kuntopisteet myös kaikkiin kolmeen taajamaamme.

Kommentit