”Työllisyys lisääntyi, työttömyys laski, avoimien työpaikkojen määrä kasvoi”

Blogi, torstaina 22.09.2016

Otsikon sanoilla pankkikonserni OP:n ekonomistit kuvasivat talouden muuttunutta tilannetta ja kehitystä elokuun tiedoin. Vuodessa hallituksen toimet ovat siis tuottaneet hienoista tulosta ja tunnusluvut näyttävät positiivisessa mielessä ylöspäin, mutta siitä huolimatta työtä riittää ja käänne parempaan on vielä heiveröinen ja se vaatii lisätukea. Pienikin sisäinen tai ulkoinenkin rytmihäiriö voi kääntää tilanteen jälleen huonommaksi.

Mutta siis nyt niin Tilastokeskuksen kuin Työ- ja elinkeinotoimistojen luvut kertovat työttömyyden helpottaneen vuoden takaisesta. Työttömyysaste oli nyt elokussa 7,2 prosenttia. Hallituksen ensimmäisen toimintavuoden aikana se on laskenut reilun prosenttiyksikön vuoden takaisesta 8,3, prosentista. Työttömiä oli näin ollen nyt 28 000 vähemmän ja työllisisä 27 000 enemmän kuin vuosi sitten. Myös avoimien työpaikkojen määrä on saatu kasvuun. Uusia avoimia työpaikkoja TE-toimistoihin ilmoitettiin elokuussa yli 51 000. Kaiken kaikkiaan avoimia työpaikkoja on nyt 82 500. Avoimien työpaikkojen määrä on siis nyt lähes 20 prosentin kasvussa. Toivotaan, että työlle tekijät löytyvät.

Kuva: OP.

Kuva: OP.

Merkille pantavaa on myös se, että nuortenkin tilanne on parantumassa.  15–24-vuotiaiden nuorten työttömyysaste oli elokuussa 11,8 prosenttia. Se on 1,7 prosenttiyksikköä pienempi kuin vuotta aiemmin.

Mutta pitää muistaa se, että Työministeriön luvut kertovat edelleen karua monen suomalaisen kohdalta. Vaikka työttömyystilanne on hieman helpottamassa niin edelleen elokuun lopussa maassamme oli kaikkiaan 343 000 työtöntä työnhakijaa. Toki siis samaan aikaan tuo 82 500 avointa työpaikkaakin. Töitä siis monelle löytyy jos kelpaa ja pystyy hieman sen perässä liikkumaankin.

Mutta kaiken kaikkiaan maamme talous on kahdeksan laihan vuoden jälkeen lopultakin palaamassa kasvu-uralle. Se on vaatinut rohkeita ja kovia ja kipeitäkin päätöksiä, mutta onneksi nyt ennakoivat indikaattorit tukevat näkemystä kasvun jatkumisesta. Kasvu kuitenkin nojaa käytännössä vain kotimaiseen kysyntään ja nettovienti on jäämässä jatkossakin heikoksi. Suomen Pankki ennusti bruttokansantuote kasvavan tänä vuonna 1,1 % ja jäävän tulevinakin vuosina noin prosentin luokkaan. Se ei valitettavasti riitä ja siksi nyt etsitäänkin lisää toimenpiteitä kasvun aikaan saamiseksi ja uusien työpaikkojen synnyttämiseksi. Toimenpiteet on erityisesti kohdistettu pieniin ja keskisuuriin yrityksiin mihin tämän vuosituhannen kymmenenkin ensimmäisen vuoden aikana syntyi yli 100 000 uutta työpaikkaa. Samaan aikaan suuryrityksiin syntyi vain reilut 7000. Uudet työpaikat tulevat jatkossakin syntymään pieniin ja keskisuuriin yrityksiin ja tätä kehitystä haluamme nyt tukea mm. yrittäjävähennyksellä, maksuperusteisella alv:lla, vanhemmuuden kustannusten tasaamisella ja monilla muillakin toimenpiteillä. Lisää toimenpiteitä valmistellaan nyt vielä syksyn aikana ja myös keväälle on luvassa toimia tälla saralla.

Kilpailukykysopimus alkaa vaikuttaa myös toivottavasti osaltaan pian. Maamme vientihintojen ennustetaankin lähivuosina nousevan kilpailijamaiden vientihintoja hitaammin ja samaan aikaan yksikkötyökustannusten kasvu jää myös hiukan muun euroalueen kehityksestä. Kuitenkaan tämä kilpailukyvyn hienoinen paraneminen ei näytä riittävän kääntämään maamme ulkomaankaupan markkinaosuuksia kasvuun.

….

Kello 17.57 ja nyt hetki työhuoneessa. Takana mielenkiintoinen ja pitkä päivä mikä vielä jatkuu – ja pitkään jatkuukin. Päivällä työvaliokunta, ryhmäkokous, valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajisto ja aamulla vielä kaikkea ennen puolustusvaliokunnan kokous. Illalla vielä nyt tarkoitus päästä ääneen ainakin puolustusministeriön hallinnonalan kohdalla täysistunnon lähetekeskustelun debatissa.

Kello 22.51 ja kämpille juuri. Tänään pitkä päivä ja illan päätteeksi eduskunnassa vielä keskustelut sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalasta, sisäministeriöstä ja lopuksi puolustusministeriöstä. Puheeni löytyvät tavan mukaan tuolta Eduskuntatyö-sivun kautta ja en niistä muuta nyt nosta esille kuin esitykseni, että eduskunta korjaa vapaaehtoisen maanpuolustustyön (MPK) rahat entiselleen ja lisää riittävät varat Kriha-veteraanien kuntotukseen täydentävän talousarvion kautta. Kiitos annoin sotaveteraaniemme kuntoutusrahojen lisäämisestä. Mutta muuten asiat tuolta pöytäkirjan kautta.

Nyt pakko sanoa kiitos tästä päivästä. Huomenna jatketaan jos Luoja suo.

 

Kommentit