Työllisyys kasvoi poikkeuksellisen vahvasti alkuvuonna – Tavoitteemme 72% täyttynee jo tänä syksynä

Blogi, tiistaina 24.07.2018

Tänään julkistettujen Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen tietojen mukaan työllisyysasteen trendi on noussut nyt jo 71,8 %, ja työllisiä on 99 000 enemmän kuin vuosi sitten. Hallituksen tavoite 72% työllisyysasteesta voidaan saavuttaa jo syksyllä.

Samaan aikaan työttömiä määrä oli laskenut 192 000:teen, mikä oli peräti 57 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Viidennes työttömistä oli siis löytänyt ja saanut työtä vuoden aikana. Toki reilu 190 000 työtöntäkin on liikaa kun yksikin työtön on liikaa henkilökohtaisella tasolla. Siksi työtä työttömyyden vähentämiseksi täytyy jatkaa.

Pellervon Taloustutkimus PTT:n ennustepäällikkö Janne Huovarin graafit kertovat kaunistelematta totuuden, että työttömyys helpottaa ja työllisyys kasvaa. Kovia faktoja.

Työttömyysasteen trendi oli kesäkuussa 7,2 prosenttia. Vuoden 2018 toisella neljänneksellä työttömyysaste oli 8,2 prosenttia, mikä oli peräti 1,8 prosenttiyksikköä pienempi kuin vuoden 2017 vastaavana aikana.

Työttömyys laski kesäkuussa edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta kaikkien elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten (ELY) alueilla; eniten Satakunnassa (–20 %), Pirkanmaalla (–20 %), Etelä-Pohjanmaalla (–19 %) ja Pohjois-Pohjanmaalla (–19 %). Kesäkuun lopussa työ- ja elinkeinotoimistoihin ilmoittautuneita kokoaikaisesti lomautettuja oli 9 000, mikä oli 3 000 vähemmän kuin vuosi sitten.

Aktivointiasteeseen laskettavissa palveluissa oli kesäkuun lopussa yhteensä 114 000 henkilöä, mikä oli 6 000 enemmän kuin edellisen vuoden kesäkuussa.

Työttöminä työnhakijoina työ- ja elinkeinotoimistoissa oli 38 000 alle 25-vuotiasta työtöntä. Heidänkin määränsä oli 8 000 pienempi kuin edellisen vuoden kesäkuussa. Ja samaan aikaan Työ- ja elinkeinotoimistoihin ilmoitettiin kesäkuussa 50 000 uutta avointa työpaikkaa.

Samaan aikaan työllisiä oli kesäkuussa 2 672 000, mikä on 99 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työllisiä miehiä oli 58 000 ja naisia 41 000 enemmän kuin vuoden 2017 kesäkuussa. Töitä ovat saaneet siis sekä naiset että miehet, mutta miesten työllisyysaste on parantunut jonkin verran naisia enemmän. Miesten työllisyysaste on 77 prosenttia ja naisten 74.

Työllisyysaste kasvussa siis kaikissa maakunnissa ja peräti kuudesosan maakunnassa ollaan jo yli 72 % tavoitteen. Viimeksi tavoitteeseen pääsi Etelä-Pohjanmaa.

Työllisyysaste eli työllisten osuus 15–64-vuotiaista oli kesäkuussa 75,5 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 72,5 prosenttia. Miesten työllisyysaste nousi edellisen vuoden kesäkuusta 3,5 prosenttiyksikköä siis 77,0 prosenttiin ja naisten työllisyysaste 2,6 prosenttiyksikköä 74,1 prosenttiin. Työllisyysasteen kausi- ja satunnaisvaihtelusta tasoitettu trendi oli 71,8 prosenttia.

Samalla on tullut kuitenkin epäilyjä työllisyyskasvun laadusta ja siitä, kuinka suuri osa työllistyy kokoaikatyöhön. On väitetty, että tilastot vääristävät ja vaikka mitä. Mutta totuus on tässä:

Pellervon Taloustutkimus PTT:n ennustepäällikkö Janne Huovari kävi tilannetta läpi muutamassa twiitissään tänään aamulla todeten ja todistaen, että ”Palkansaajien työtunnit ovat kasvaneet samaan tahtiin palkansaajien määrän kanssa ja työllisyyden kasvu tulee pääasiassa jatkuvasta kokoaikatyöstä.” Eli kasvu siis aitoa ja työllisyyden paraneminenkin. Ohessa pari Huovarin twiittaamaan graafia mitkä kuvaavat tilannetta hyvin ja läpinäkyvästi.

Huovari totesi vielä myöhemmin, että ”Työllisyyden kasvu on tänä vuonna ollut erittäin laaja-alaista. Työllisyys on kasvanut lähes kaikilla toimialoilla. Suurin osa kasvusta on kuitenkin tullut palveluista, yksityisistä ja julkisista ja näin on myös, jos vertaa työllisyyttä vuoteen 2008” ja  ”nyt ollaan työttömyysmielessäkin korkeasuhdanteessa, jos arvoita ”rakenteellisesta” työttömyydestä on uskominen. Työttömyysaste alitti NAIRU-arviot.”

Hienoja lukuja helteiden keskelle. Valittu talouspolitiikka tuottaa tulosta ja näyttää siltä, että asettamamme talous- ja työllisyystavoitteet ovat hyvinkin saavutettavissa.

Hienoa ja tuloksekasta työtä työministeri Jari Lindströmin sektorilla ja myös elinkeinoministeri Mika Lintilän ja valtiovarainministeri Petteri Orponkin. Kokonaisuus siis näyttää toimivan ja tukevan myös muualta ja ulkoapäin tulee kasvua. Nyt ei ole tehty niitä virheitä, että muun Euroopan ja maailman kasvuun ei päästäisi kiinni. Nyt on Orpon johdolla päästy ja paineltu myös kärkiryhmään.

Kello 22.11 ja huomenna sitten kesätöitä kohden. Eli Neste Rally Finland! Selostajalla jälleen kaikki valmiina! Kohti rallin pääkaupunkia!

 

Kommentit