Ampiaisiakin piisaa – Ystävän tekemät tekopesät pitävät ne pois vääristä paikoista

Blogi, maanantaina 23.07.2018

Helteinen alkukesä ja helteinen heinäkuukin ovat saanee ampiaisparvet kasvamaan jo poikkeuksellisen suuriksi näin keskikesällä. kuluva kesä on vilkas ampiaiskesä.

Joku aika yhtenä vapaapäivän kesätarinana kirjoitin mökillemme tulleesta mehiläispesästä. Nehän ovat varsinaisia puutarhan pölyttäjiä ja sitä kautta ruokamme tuottajia. Tuo blogi löytyy menneiltä viikoilta. Mutta nyt siis ampiaisista. Meillähän elää Suomessa kaiken kaikkiaan 13 ampiaislajia. Kannat vaihtelevat paljonkin ja erityisesti kahden lajin kannat vaihtelevat ollen joka toinen vuosi korkeat ja sitten taas joka toinen matalammat. Toki säätkin vaikuttavat ja nyt huippuvuosi ja huippuhelteet osuvat samaan kesään ja se näkyy.

No, jos mehiläiset huolehtivat isolta osin maailman ruuasta niin ampiaiset eivät taas ole erityisen hyödyllisiä pölyttäjinä. Ampparit ovat itseasiassa petoja ja petoja siis ennen muuta muille kuin meille ihmisille.

Ampiaiset pitivät kuitenkin kurissa hyönteisten määrää, mutta ovat ne myös pölyttäjiäkin vaikka eivät mehiläisten vertaisia  olekaan. Ampiaiset syövät siis hyönteisiä, kirvoja ja kärpästen toukkia ja lähes mitä vain. Puutarhan tuholaiset siis pysyvät kurissa myös ampiaisten toimesta. Mutta näilläkin raitapaidoilla on siis lopulta aika tärkeäkin ekologinen rooli luonnossa. Eli siis aivan varmuuden vuoksi ja ihan joka paikasta ampiaispesää tarvitse eikä edes kannata tuhota.

Eli ellei ampparit ole pesineet ihan oven pieleen tai puuvajan kulkureitille tai huussiin eikä perheessä ole vahvasti allergisia ihmisiä niin antaa näidenkin hoitaa hommaansa. Mutta toisaalta Allergia- ja astmaliitto on kehottaneet hävittämään ampiaispesät pihapiiristä heti alkukesästä, jotta pistoille herkistyneet välttyisivät mahdollisilta vaaroilta. Eli nyt on jo melkein myöhäistä tai ainakin paljon vaikeampaa pesistä päästä eroon, koska tähän aikaan sekä pesät että niiden ampiaismäärät ovat kasvaneet jo todella suuriksi.

Toukokuulla homma siis kannattaa ensi vuonna hoitaa tai viimeistään ennen juhannusta. Silloin lentävät ampiaiset ovat muuten kaikki kuningattaria jotka ovat perustamassa uutta yhdyskuntaa ja kun tässä vaiheessa kahvipöytään kutsumatta ankeävän pörriäisen poistaa niin voi hyvin saada mökin tai kodin lähinurkat pidettyä loppukesästäkin rauhallisempina paikkoina.

Mutta hyvä keino on myös ennaltaehkäistä ampiaispesiä sieltä missä ne ovat näin loppukesästä tiellä ja haitaksi. Ystäväni Auli Pulli teki meille Pekkalaankin kaksi tekopesää. Ja ne muuten toimii kuten myös Niksi-Pirkan vinkkikin missä ei lankaakaan tarvita tai saatikka käsityötaitoja. Vähän askartelua vaatii. Eli suodantipussi ja sisään talouspaperia ja valepesä on valmis.

Ja PS. Muistakaa laittaa pesä tiukasti kiinni kattoon tai muualle luontevaan pesäpaikkaan. Eihän oikeakaan pesä narunpäässä killu. Ja jos juksataan niin pitää juksata kunnolla 🙂

Kiitos Auli. Rauha on säilynyt Pekkalassa.

….

Tänään valmiiksi valmistelut kohti Suomen MM-rallia. Taas siis selostamaan ja juontelemaan. Kevyttä ja rakasta kesähommaa.

Ja illalla vielä ystäväpariskunnan ja turkkilaisen vaihtarin kanssa hieman nautimassa Loppijärven kauniista maisemista.

 

Kommentit