Tutkimattomat hevossairaudet varjostavat kasvavaa alaa Timo Heinonen haluaa valtiovallalta tukea tutkimuksiin

Uutiset, torstaina 23.04.2009

Hevostalous on yksi kasvavista aloista Suomen maaseudulla ja myös kasvukeskuksissa. Sen merkitys nuorten työllistämiseen ja yrittäjyyteen kannustavana alana on yleisesti tunnustettu. Kasvava ala vaatii myös erikoisosaamista esimerkiksi hevoseläinlääketieteen parissa. Hevossairauksien tutkimuksen resurssit ovat kuitenkin vielä vähäiset Suomessa.

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) haluaakin nostaa esille suurta huolta monilla talleilla aiheuttaneen, vielä kohtuullisen tuntemattoman Scandinavian knucling horse- nimeä kantavan syndrooman. Samoin oireilevaa syndroomaa on todettu Ruotsissa ja Norjassa jo lähes kymmenen vuoden ajan, ja Suomessa se nousi pinnalle vuonna 2006 Hattulan tapauksen johdosta. Kansan suussa tauti kulkeekin Hattulan tautina.

– Tauti vaikuttaa hevosten ääreishermostoon ja kuolleisuus on korkea. Evira tutki Hattulan tapausta vuonna 2006 ja syyksi epäillään myrkytystä. Eviran tiedotteen mukaan varsinaista aiheuttajaa ei kuitenkaan löytynyt. Nyt kun uusia tautiepäilyjä on tullut koko ajan lisää niin olisi syytä tehdä perusteellinen tutkimus ko. sairaudesta siitä mikä sen aiheuttaa, tarttuuko se ja miten voisimme tulevaisuudessa ennaltaehkäistä sitä, kommentoi kansanedustaja Timo Heinonen, joka on aiemminkin nostanut esille hevostalouden ajankohtaisia haasteita mm. hevosenlannan polttoon liittyviä ongelmia.

Uusimmat tapausepäilyt ovat tältä keväältä Etelä-Suomesta, ja mahdollisesti muitakin tapauksia on, jotka eivät ole tulleet yleiseen tietoon.

Heinonen vetoaa maatalousministeriin, että hallitus ottaisi huomioon asiaan kuuluvalla vakavuudella alaa varjostavat uhkatekijät ja ohjaisi resursseja tutkimukseen. Perusteluissaan Heinonen toteaa, että hevostalousyritykset ovat usein pieniä yrityksiä, joille taudin tarkka selvittäminen on usein taloudellinen kysymys, eivätkä vakuutukset korvaa kaikkia kustannuksia.

– Nämä tällaiset ”uudet” sairaudet tulisi ottaa vakavasti myös valtiovallan taholla ja suunnata rahaa tutkimukseen. Edellä esitetyt tapaukset ovat vielä yksittäisiä, mutta niiden tarkka tutkiminen on myös koko suomalaisen maaseutuyrittäjyyden etu. On pelkona, että jos emme tutki niin tapaukset yleistyvät ja sairaudet etenevät ja monimutkaistuvat, toteaa Timo Heinonen ja odottaa kiireellisesti ministeriltä vastausta ja toimenpiteitä asian suhteen.

Kommentit