Tutkija huolissaan Keskustan kotikunta-maakunta-mallin kustannuksista.

Blogi, maanantaina 23.12.2013

Julkisuudessa on paljon keskusteltu siitä mikä hallintomalli pelastaisi ja turvaisi parhaiten hyvinvointivaltion palvelut. Etlan tutkija Hannu Kaseva varoittaa Verkkouutisissa ennen muuta keskustan kovasti mainostamasta kotikunta–maakunta-mallista, jota hän kuvaa rahareiäksi. Mallissa siis turvattaisiin ennen muuta vain kuntahallinto, mutta itse palveluiden hinta nousisi merkittävästi. Uusi väliportaan hallinto tulisi siis kalliiksi vastaavan Ruotsin mallin taoaan. Ja asia ei siis nojaa pelkkää olettamaan tai pelotteluun vaan faktaa kotikunta-maakunta-mallin kalleudesta. Ruotsissa käytössä olevassa mallissa maakuntien eli maakäräjien ja itsenäisten kuntien yhteenlaskettu veroprosentti oli  31,5 vuonna 2013. Samaan aikaan meillä kunnallisveron keskiarvo oli  19,4. Ruotsissa veroprosentti on siis noussut 70-luvun puolivälistä lähtien tuplasti kovempaa kuin meillä.

Toisena esimerkkinä tutkija ottaa esille ns. Kainuun mallin. Kainuun-mallihan oli nimenomaan kotikunta-maakunta-mallia ja Kasevan mukaan se kaatui juuri ”verokaaokseen”. Kotikunta-maakunta -mallin kokeilussa Kainuun maakunnassa veroprosentin nousu oli koko Suomeen verrattuna aivan omaa luokkaansa. Verotus tiukkeni alueella eniten Suomessa vuodesta 2005 eteenpäin. Kotikunta-maakunta -malli kuoli mahdottomuuteensa.

Kaseva tyrmääkin Verkkouutisissa keskustan lupaamat 1,3 miljardin säästöt. Hänen mukaansa ”miljoonia vain heitellään” ilman, että mitään laskelmia esitetään. 

Koko Etlan tutkijan Hannu Kasevan haastattelu löytyy Nykypäivän -nettilehdestä. Kannattaa katsoa: Nykypäivä: TUTKIJA EI JAKSA USKOA, ETTÄ KUNNISSA SAATAISIIN AIKAISEKSI SÄÄSTÖJÄ Muutos edellyttää kriisiä.

Toinen uutinen jonka ajattelin nostaa tänään keskusteluun on Ilta-Sanomista.

 

IS: ”Presidentti Niinistö vetää tiukkaa linjaa – hylännyt 98% armoanomuksista”

Tänään Ilta-Sanomat kertoo, että Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on armahtanut rikollisia selkeästi edeltäjiään vähemmän. Kahden vuoden aikana armonanomuksia on presidentille tullut noin 170. Niistä peräti 98% on presidentti hylännyt ja vain muutaman siis hyväksynyt. 

Merkille pantavaa oli sekin, että Niinistö ei armahtanut yhtään ase- tai siviilipalveluksesta kieltäytynyttä, kun hänen edeltäjänsä armahdukset koskivat nimenomaan heitä. Niinistö hylkäsi kaikki aseistakieltäytyjien ja siviilipalveluksestakin kieltäytyneiden hakemukset.

Nyt maanantain pariin. Yksi arkipäivä vielä tähän väliin ja hieman sporttiasioita tänään pöydällä. Katsotaan saadaanko sieltä jotain kerrottavaa vielä tässä loppuvuoden aikana. Aloitetaan puhelinpalaverilla Vantaalle ja jatketaan saman aiheen parissa Riihimäellä.

 

Kommentit