Turun tapahtumat koskettavat ja huolestuttavat – Poliisi ja kanssaihmiset ansaitsevat kiitosta

Blogi, lauantaina 19.08.2017

Eilinen päivä sai surullisen käänteen kun uutiset Turusta kertoivat sarjasta puukotuksista. Ainakin kaksi kuollutta ja vajaa kymmenen sairaalahoidossa. Osa vakavastikin loukkaantuneina. Kolmen tila oli vielä yöllä kriittinen ja he olivat tehohoidossa.

Poliisi toimi tilanteessa erinomaisesti. Kun hälytys poliisille tuli iltapäivällä kello 16.02 niin tekijä saatiin kiinni kolme minuuttia myöhemmin 16.05. Erinomaista työtä ja tilanteen hoitamista. Kiitosta ansaitsevat myös sivulliset joista monet oman henkensä uhalla menivät auttamaan uhreja ja hoitamaan tilannetta.

Teon motiivi on vielä epäselvä. Poliisin mukaan vaikuttaa ainakin vielä siltä, että uhrit valikoituivat sattumanvaraisesti. Poliisin mukaan uhreilla ja 18-vuotiaalla marokkolaisella tekijällä ei näyttäisi olleen minkäänlaista suhdetta. Tutkinnan edetessä poliisi on kuitenkin vahvistanut, että tapausta tutkitaan terroristisena tekona. Muitakin marokkolaisia on otettu kiinni tapahtumaan liittyen. Tutkinnassa on nyt se, onko tapahtuman takana terroristijärjestö DAESH (ISIS) tai onko tekijällä ollut yhteyksiä tähän.

Suojelupoliisi on arvioinut, että tekijä sopii yleisen terroriteon toteuttajan profiiliin ja puukotuksissa oli kyseessä sellainen iskutyyppi, johon DAESH on kannustanut. Supo ei kuitenkaan ole nostanut uhka-arviota nykyisestä.

Toistaiseksi julkisuuteen ei ole vielä kerrottu onko tekijä ollut esimerkiksi Suojelupoliisin seurannassa tai muuten tekemisissä poliisin kanssa.

Tapahtuma nostattaa tunteita pintaan niin surua, ahdistusta kuin ehkä vihaakin. Itse en usko, että vihalla kannattaa vihaan vastata.

Meidän kannattaa yhdessä vastata tapahtumiin niin että pidämme entistä parempaa huolta maastamme. Myös hallitus ja me eduskunnassa olemme tehneet tällaisten estämiseksi jo paljon, mutta kaikkea ei voida estää. Poliisin ja Suojelupoliisin resursseja on lisätty ja myös lainsäädäntöä parannettu. Työnalla on myös tiedustelulainsäädäntö mikä täytyy nyt saattaa voimaan kiireellisenä. Toivottavasti sen etenemistä näin ei enää kukaan estä tai hidasta. Ja itse toivon, että resursseja poliisille lisätään vielä syksyn budjettiriihessä. Tätä tietä on jatkettava.

Minun on mahdoton sanoa, että pelolle ei saa antaa tilaa tai valtaa. Minua tapahtumat huolestuttavat ja jopa pelottavat. Mutta olen varma, että yhdessä ja yhtenäisenä selviämme tästäkin parhaiten.

Haluan vielä täällä blogissanikin lausua osanottoni kaikille tapahtuman uhrien omaisille ja läheisille. Ja kiitokseni sivullisille jotka oman terveytensä vaarantaen ja jopa menettäen menivät auttamaan. Ja kiitoksen poliisille ja sairaanhoidolle erinomaisesta työstä. Kaikkenne teitte mitä oli tehtävissä.

Huomiselle sunnuntaille on sovittu järjestettäväksi hiljainen hetki Turun iskussa menehtyneiden muistoksi. Minuutin pituinen hiljainen hetki järjestetään koko maassa sunnuntaina 20. elokuuta klo 10. Liitytään kaikki laajasti tähän hiljaiseen hetkeen.

 

Kommentit