Turengin Joulumarkkinoilla kiva pakkaspäivä – Janakkalan kokoomuslaisten teltalta lämmintä glögiä

Blogi, sunnuntaina 11.12.2016

Kiva pakkaspäivä ja perinteen mukaan näin joulunalla olen ollut mukana Turengin Joulumarkkinoilla. Niin siis tänäkin vuonna ja aamun Nesteen Parlamentin kahvien jälkeen Skodan nokka taas kohti Janakkalaan ja joulumarkkinoita. Lindellin Riitan ja Martin sekä Ryynäsen Tapanin johdolla oli jo kukonlaulun aikaan laitettu kokoomusteltta pystyyn ja teltalla lämmintä glögiä ja pipareita tarjolla. Mikäs sinne oli tullessa.

Europarlamentaarikkomme Sirpa Pietikäinen oli ensin aamusta teltalla ja minä jatkoin sitten pari tuntia keskipäivän molemmin puolin. Väkeä oli hyvin liikkeellä ja jutunaiheitakin tuntui riittävän. Keskusteluun nousi niin Hämeen vetovoima, VR:n järjettömät junavuorokarsinnat kuin sotenkin vaikutukset kuntiin. Valtakunnan asioista esillä oli mm. Venäjä ja Itämeren turvallisuustilanne ja pitkäaikaistyöttömyys ja eläkkeiden indeksit. Monelle on tullut yllätyksenä, että yksikään puolue ei ole asettunut tukemaan Kimmo Kiljusen eläkkeiden indeksien -kansalaisaloitetta. Myös SDP on ottanut puoluehallituksensa toimesta esitykseen kielteisen kannan. Ja monelle on tullut yllätyksenä myös sekin, että nykyinen indeksi on viime vuosina tuottanut paremmin kuin se mitä Kiljunen ajaa ja myös kustannuksien suuret nousut. Me olemme kokoomuksemme ja myös hallitus on ottanut painopisteekseen mieluummin pienimpien eläkkeiden korjaamisen ja tasokorottamisen. Tätä Kiljusen kansalaisaloite ei muuten myöskään tekisi. Nyt nimittäin tarvitaan kaikista kipeimmin korotuksia kaikista pienimpiin eläkkeisiin ja myös ns. takuueläkkeeseen. Niillä elävät tulevat toimeet todella pienellä ja osa ei edes tule toimeen.  Tässä yksi Päätoimittajalta -kirjoitus aiheesta Talouselämä lehdestä. Kertoo aika paljon. Ja tässä toinen missä faktoja kansalaisaloitteen vaikutuksista.

Talouselämässä entinen Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi Anne Siimes totesi eläkeindeksi aloiteesta, että ”Harhaanjohtavaa”. ”Se  (aloite) vääristelee faktoja kustannusten osalta ja sivuuttaa demografiset vaikutukset”, totesivat myös Ilmarisen Jaakko Kiander ja Eläketurvakeskuksen (ETK) Mikko Kautto. Suvi-Anne Siimes toimii siis nykyisin Työeläkevakuuttajat Telan toimitusjohtajana.

HS:n mukaan ”palkkaindeksiin siirtyminen johtaisi jatkuvasti kasvavaan rahoitusvajeeseen. Ensimmäisenä vuonna muutoksen vaikutus olisi pieni – noin 300 miljoonaa euroa vuodessa –, mutta 20 vuoden kuluttua aukko olisi kasvanut jo yli kuuteen miljardiin euroon.” Mutta ei tämän enempää nyt tästä Kiljusen aloitteesta.

Esiintymiseni A-Studiossa ulko- ja turvallisuuspolitiikan parissa tältä viikolta keräsi myös muutamia palautteita ja tällä kertaa yksinomaan myönteisiä. Toki sähköpostiin muutama kielteisempikin tuli. Niissä lähinnä vannottiin Venäjän nimeen ja jätin ne itsenäisen valtion kansanedustajana omaan arvoonsa. Meidän tulee nyt ja tulevaisuudessakin hoitaa asiamme itse ja tehdä valintamme ja päätöksemme omien arvioidemme mukaan. Ei siis anneta kenenkään meitä painostaa tai ei tehdä ratkaisuja kenenkään pelossa tai varjossa.

Mutta nyt alkaa varpaat jo lämmetä. Mukava päivä Turengissa ja iso kiitos Janakkalan kokoomuslaisille järjestelyistä ja päättyvästä vuodestakin. Olen ennenkin sen sanonut, että Janakkalaan on kuin kotiin tulisi ja niin oli nytkin. Lämmin ja mukava tervetullut tunnelma. Kiitos paljon.

Nyt hieman ruokaa ja sitten lasten salibandytreeneihin ja illalla kummipoika perheiseen poronkäristystä syömään. Pakkaspäivän jatkoa teille kaikille.

Huomenna sitten työviikko ja aloitamme heti maanantaista eduskunnassa. Budjetti tiistaina meilta valtiovaroista valmiiksi ja jouluun asti sitten sen palautekäsittelyjä ja äänestyksiä täysistunnossa. Loppukiri!

Kello 20.55

Huikea viikonloppu Suomelle! Nobel-palkinto, Maailmanmestaruus ja…

Onhan tämä pienelle maalle aivan mahtava viikonloppu ollut. Bengt Holmsrtröm pokkasi ensin Ruotista talouden Nobel-palkinnon ja sitten salibandymiehet Ruotsilta maailmanmestaruuden ja nyt vielä jännitämme saako viikonloppu triplansa Iso-Britanniasta Saara Aallon tuomana.

Itseasiassa tämä viikonloppu toivottavasti avaa silmiämme siihen, että erilaisten paremmuus-rankkausten lisäksi meillä ei ole muutenkaan aihetta synkistelyyn. Pienesta maasta ei määrällä jyrätä, mutta laadulla jyräämme ja pärjäämme. Bengt Holmström tässä osaamisestamme ja tutkimuksestamme eriomainen esimerkki ja monia muitakin maailmanparhaita on yliopistomme ja korkeakoulumme kasvattaneet. Mainita voi uuttakin osaamista esimerkiksi Supercellistä ja hetki sitten päättynyt SLUSH osoitti, että lisää on tulossa.

Urheilussa olemme myös vahvoja. Tänäkin vuonna monia maailmanmestareita tammikuun pikkuleijonien mestaruudesta Patrik Laineen NHL-debyytin kautta Eero Remeksen kultaan ja nyt salibandymiesten mestaruuteen. Vain muutaman mainitakseni. Leo-Pekka Tähti loisti paralympialaisissa ja Mira Potkonen iski sinettiä vaille täydellisen kauden. Hiihdossakin on jälleen palattu voittotaistoon kun kaikki maat saatiin jälleen kisaamaan samalta viivalta.

Ja sitten tämä musiikkimenestys. Aikanaan kun nuorena poikana DJ:n hommia tein niin levylaukkuni oli täynnä ruotsalaista hittiä. Nyt DJ-boxeissa on yhä enemmän suomalaisia tekijöitä niin kotimaisella kielellä kuin kansainvälisestikin menestyviä. Tänään pidämme peukut pystyssä Saara Aallolle Iso-Britannian X-Factoryssa. Itse uskon, että Saara ottaa viikonlopulle Suomeen triplan. Joka tapauksessa hän on tehnyt jo sellaista PR-työtä Suomelle, että sitä ei rahalla ole ostettavissa. Saarasta tulemme kuulemaan ja koko maailma tulee kuulemaan vielä paljon lisää. Mutta tänään peukut pystyyn ja voitto kotiin ja Senaatintorilla tavataan!

Kommentit