Launosten Joulupolku loi uutta joulua Lopelle – Tarinoita, kohtaamisia ja yllätyksiä

Blogi, lauantaina 10.12.2016

Lopen Launosten Joulupolkku oli onnistunut tapahtuma. Vanhat talot avasivat ovensa ja tarjosivat tarinoita ja herkkujakin. Upea uusi tapahtuma ja toivottavasti saa jatkoa ensi vuonna. Kiitos launoslaiset!

Tänään toivottavasti syntyi uusi loppilainen jouluperinne. Launosten vanhojen talojen isäntäväet järjestivät nimittäin ensimmäisen Joulupolku-tapahtuman. Joulupolku kiersi Launosten taajaman ja kylän vanhasta talosta toiseen vanhaan taloon. Yli 100 vuotiaita taloja Launosten vanhimmasta kartanosta juna-asemaan ja majataloon mahtui reitin varrelle ja muutama piste myös talojen välimatkoilla – kuin puolimatkan krouveja. Upea historiallinen kulttuuriympäristö sai aivan uudenlaisia piirteitä talojen avoimissa ovissa ja kierros paljasti myös saloja ja takojakin – ainakin jouluntaikaa.

Vanhan 1912 rakennetun Launosten Majatalon uusi emäntä Emmi Virtanen avasi viime kesänä kodissaan Kesäkahvilan ja nyt hänen ideastaan syntyi vanhojen talojen avoimet ovet. Yli 402 vuotias Launosten Kartanon historia vie aina 1600-luvulle asti mutta kylällä on asuttu jo ainakin yli 1000 vuotta.

Joulupolun varrella oli kymmenen mielenkiintoista kohdetta ja hyvää joulumieltä joka paikassa. Launosten Kartanon isänväki tarjosivat jouluherkkuja ja tarinoita kartanon historiasta. Vanhalla Launosten Asemalla saattoi lähes aistia junanodotustunnelman ja partiolaisten nuotiopaikalla Santamäen Kartanolla historian havinaa.

Todella ihastuttava idea ja toteutus ja mitä parhain joulunaluspäivä. Kiitos siis Emmille ja kaikille tekijöille ja talojen isäntäväille. Majatalolla pääsimme vielä joululaulujenkin tunnelmaan isäntäväen esiintyessä ja muutaman yhteislaulunkin myötä. Sydämessä on joulua. Kiitos.

Toivottavasti tästä tulee perinne ja ensi vuonna joulun alla kun maamme on täyttänyt juuri 100 vuotta saamme nähdä ja kokea lisää hienon kuntamme Launosten kylän historiaa ja joulutunnelmaa. Varmasti olen paikalla.

Melkeinpä tällaisen päivän jälkeen voisin tapani mukaan Lopen valtuustonpuheenjohtajana antaa Joulupolun tekijöille luvan olla ainakin päivän tai kaksikin ihan vaan Lopen Uupuneita ja sitten vasta kohti joulua 🙂

Nyt linnuille vielä Loppijärven rantaan Pekkalaan lisää ruokaa ja varpaat peiton alle lämpiämään. Huomenna vasta kalenterissa seuraava merkintä ja sekin jouluinen. Turengin Joulumarkkinat ohjelmassa. Nähdään siellä kello 11-12!

 

 

Kommentit