Kokoomus 98 vuotta – ”Kokoomus ei ole tänään sama kuin perustamisensa aikoina. Vielä vähemmän voidaan toivoa, että Kokoomus olisi tänään sama kuin huomenna.”

Blogi, perjantaina 09.12.2016

Tasan 98 vuotta sitten Suomeen perustettiin Kokoomus-puolue. Perustamiskokoukseen Helsinkiin 9.12.1918 tulleet suomalaiset halusivat tehdä nuoresta Isänmaasta maan, jossa jokainen voi elää täyttä ja ihmisarvoista elämää. Tämän tahtotilan jaamme myös me tämän päivän kokoomuslaiset.

Vanhalla Ylioppilastalolla pidetyssä kokouksessa Kokoomuksen perustajissa oli mukana niin vanhasuomalaisissa kuin nuorsuomalaisissa toimineita jäseniä. Jo tuolloin Kokoomus oli siis moniarvoinen puolue, jossa oli erilaisia ajattelijoita kaikista yhteiskunnan luokista – siitä myös yhteen kokoava nimi Kokoomus.

Yli 600 paikalle tullutta kokousedustajaa valitsivat puolueemme ensimmäiseksi  puheenjohtajaksi Hugo Suolahden. Kokous hyväksyi myös puolueen ensimmäisen poliittisen ohjelman. Näin Kokoomus syntyi 1800-luvulla syntyneen suomalaisuusaatteen innoittamana. Aate, jonka mukaan jokaisen kansan tulisi olla itsenäinen, oli yleiseurooppalainen ilmiö 1850-luvulta alkaen Euroopassa, ja sitä kutsuttiin nationalismiksi.

”Kokoomuksen edeltäjinä toimivat siis Suomalainen Puolue (1863-1918) ja siitä irrottautunut Nuorsuomalainen puolue (1894-1918). Suomalainen puolue perustettiin toteuttamaan filosofi J.V. Snellmanin kansallisohjelmaa. Puolueen syntyyn vaikutti kielikysymys. Kiistassa oli kyse suomen kielen asemasta Venäjän alaisena Suomen suuriruhtinaskunnassa. Suomalainen puolue halusi, että suomenkielestä tulisi maan virallinen hallintokieli, joka edesauttaisi kansallistunteen voimistumista.

Suomenkielen aseman ohella Suomalainen Puolue halusi vahvasti parantaa suomalaisten elintasoa ja sivistystä. Puolue katsoi Snellmanin tavoin, että kansa voisi sivistää itseään vasta sitten kun elintaso kohoaisi riittävästi.”

Tänään on jälleen kunnia saada kuulua tähän pian jo satavuotiaaseen kansanliikkeeseen. Aamulla laitoin rintapieleeni Kokoomuksen Leijona-ansiomerkin ja paitani kalvosimiin Kokoomuksen kalvosinnapit. Ne sain samana päivänä kun hyvä ystäväni Petteri valittiin puolueemme nykyiseksi puheenjohtajaksi.

Tänään juhlapäivänä puheenjohtajamme Petteri Orpo lainasi yhden puheenjohtajamme Juha Rihtniemen sanoja 48 vuoden takaa kun puolueemme täytti 50 vuotta vuonna 1968. Rihtiniemi totesi: ”Isänmaa ei ole tänään sama kuin puoli vuosisataa sitten. Kokoomus ei ole tänään sama kuin perustamisensa aikoina. Vielä vähemmän voidaan toivoa, että Kokoomus olisi tänään sama kuin huomenna.”

Näin on tänäänkin ja hyvä niin.

Petteri myös totesi: ”Tämän päivän Kokoomus on maltillinen keskustaoikeistolainen kansanpuolue, jonka tehtävänä on parantaa jokaisen ihmisen asemaa ja hyvinvointia sekä kehittää yhteiskuntaa. Kokoomuksen aatteessa yhdistyvät vapaus, vastuu ja demokratia, mahdollisuuksien tasa-arvo, sivistys, kannustavuus, suvaitsevaisuus ja välittäminen.

Nämä arvot ovat siivittäneet meitä eteenpäin: Olemme menestyneet sekä kunta-, eduskunta- että eurovaaleissa ja maassa on jälleen usean vuosikymmenen jälkeen kokoomuslainen presidentti. Kansalaisilta saatu luottamus on ollut vahva.

Kokoomuksella on aina ollut kyky löytää kunakin aikana uskottava polku, miten Suomi pärjää ja menestyy maailman muutoksessa. Kyse ei ole vain pärjäämisestä vaan rohkeasti muutokseen tarttumisesta sen mahdollisuuksia hyödyntäen ja ratkaisuja etsien. Se vie eteenpäin.

Muutoksessa ja uudistumisessa on tärkeää muistaa, minne kuuluu, missä on juuret. Samaan aikaan on tähystettävä kauas tulevaisuuteen, sillä eteenpäin on mentävä. Tule mukaan kansanliikkeeseen: www.liittykokoomukseen.fi

Nyt eduskuntaan ja aamusta puolustusvaliokunta ja sitten valtiovarainvaliokunta ennen viikon viimeistä täysistuntoa.

….

Kello 21.04 ja hieno päivä ja vauhdikas työviikko takana. Tänään eduskunnassa vielä tuhdit valiokunnat ja reilu puolituntia äänestyksiä täysistunnossa. Lounastauolla vielä piipahdus Ahvenanmaan jouluglögeillä ja muutama palaveri tulevista asioista. Ensi tiistaina tarkoitus saada ensi vuoden budjetti meidän osalta valtiovarainvaliokunnasta valmiiksi ja sen jälkeen sitten tiedotustilaisuus muutoksistamme ensi vuodelle. Hienoja päätöksiä vielä joulunalle nippu tulossa.

Tänään illalla kävimme vielä perheen kanssa avaamassa luistelukauden Lopen jäällä. Hienoon kuntoon Oksasen veljekset laittaneet jälleen koulukeskuksen jäät ja väkeä olikin todella paljon pelailemassa ja luistelemassa. Nautitaan nyt talvenriemuista kun siihen on mitä parhaat mahdollisuudet. Toivottavasti luntakin saamme lisää niin pääsemme pulkkamäkeen ja hiihtämäänkin.

Kommentit